Borçlulara yapılandırma fırsatı

Kamuoyu tarafından merakla beklenen borç yapılandırması, Torba Yasa ile birlikte yürürlüğe girdi.

01 Ekim 2014 Çarşamba 17:56
 Borçlulara yapılandırma fırsatı


Kamuoyu tarafından merakla beklenen borç yapılandırması, Torba Yasa ile birlikte yürürlüğe girdi. Defterdar Ali Sormaz, vergi borcu ve cezalara ait alacakların yapılandırılması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Borçlu mükellef ve vatandaşlarımızın borç yapılandırması için çifte bayram hükmünde olan bu fırsatın kaçırılmaması gerekir." dedi.


SON MÜRACAAT 1 ARALIK'TA


Defterdarlık Toplantı Salonu'nda kurum temsilcileri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Defterdar Ali Sormaz, 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanunla birlikte, 30 Nisan 2014 tarihi ve öncesi borçları kapsayan amme alacakları için yapılacak düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin 1 Aralık 2014 tarihine kadar müracaat etmesi gerektiğini bildirdi.


Vergi Daireleri'ne ve Belediyelere bulunan borçların yapılandırılması için yapılacak müracaatlarda., vergi daireleri tarafından tahsil edilen borçlar için vergi dairelerine, emlak, su ve atık su borçları olanların ise belediyelere müracaat etmeleri gerektiğini ifade edildi.


Defterdar Ali Sormaz, 30 Nisan 2014 tarihi ve öncesini kapsayan vergiler ve cezaların 6-9-12 ve 18 eşit taksitler halinde yeniden yapılandırılabileceğini, faiz oranlarının Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) üzerinden hesaplanacağını açıkladı.


Belediyeler ve Özel İdareler'in borçlarının 36 aya kadar taksit imkanı bulunduğunu da hatırlatan Sormaz, normal son müracaat tarihi 30 Kasım 2014 olan uygulamanın, tatil gününe denk gelmesi nedeniyle 1 Aralık 2014 olduğunu, yapılandırma sonunda ilk taksitin 31 Aralık 2014 tarihinde ödenmesi gerektiğini ve diğer eşit taksitlerin de 2'er aylık süreçlerde ödeneceğini söyledi.


Ödeme ihlalleri konusuna da açıklık getiren Ali Sormaz, 2014 yılında 1 taksitin geciktirilebileceğini, 2015 yılında ise en fazla iki taksitin geciktirilme imkanı bulunduğunu, söz konusu geciken taksit ödemelerinin en son taksit ödemesinden sonra yeniden hesaplanacak gecikme oranları ile birlikte takip eden ilk ayda ödenmesi zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.


Araç muayenesini yaptırmadığı için her ay %5 ceza gören mükelleflerin, yapılandırmayla birlikte aylık % 5 ceza faizlerini silineceği ve ÜFE ve Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacağını aktardı.


Çorum'da bulunan 142 bin mükellefi ilgilendiren uygulamada 234 milyon TL'lik alacağın tahsili planlanırken,  bilanço hesabına göre defter tutan mükelleflerin kasa hesaplarının fiili olarak tutmaması nedeniyle, kanun yayınlandığı tarihten itibaren ilk üç ay içerisinde gerekli düzeltmeleri yapabilecekleri, ancak bunun için % 3 oranında vergi vermeleri gerektiğinin altını çizdi.


MALİYE BAYRAMDA TAKİPTE


Defterdar Ali Sormaz, vergi denetimleri konusunda uyarıda bulunarak, bayram sürecince sıkı bir denetim uygulanacağını belirterek, mükellef ve vatandaşların belge düzenine dikkat etmelerini tavsiye etti.


Düzenlediği basın toplantısında denetimlerle ilgili bilgi aktaran Ali Sormaz, özellikle bayrama yönelik sektörlerin göz önünde bulundurulacağını, karayolları üzerinde bulunan dinlenme tesisleri, canlı hayvan satış yerleri, perakende satış yapan işletmeler, alışveriş ve eğlence merkezlerinin sıkı bir denetime tabi tutulacağını ifade etti.


Tüm bu faaliyetlerin bulunduğu alanlardaki otel ve motellerin de denetim kapsamında olduğuna işaret eden Ali Sormaz, "Mükelleflerin vergiyle ilgili ödevlerini yerine getirmede, belge düzenine uymada, vatandaşlarımızın da mal ve hizmet alımlarında belge almaları hususunda daha duyarlı ve hassas davranmaları temennimizdir." dedi.




Son Güncelleme: 01.10.2014 17:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.