Bu bölge desteklenirse...

Mecitözü Öz Bölgesi Amasya ve Tokat tarım bölgesinin meyve sebze tarımı yarışacak düzeye gelmek istiyor

14 Ocak 2018 Pazar 12:56
Bu bölge desteklenirse...

Mecitözü Öz Bölgesi Köyleri ve Havalisi Toplumsal Kalkındırma Derneği Genel Kurulu yapıldı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Sadattin Karaarslan’ın verdiği bilgiye göre, Mecitözü Öz Bölgesi Çorum Çayı’nın Cemilbey önünde Alaca çayı ile birleşmesinden sonra güney ve kuzey cepheleri yüksek dağlarla çevrili olan bir vadiden geçerek Çekerek ırmağına döküldüğü  bölge olarak biliniyor. Öz bölgesinde yer alan 23 köyün 14’ü Mecitözü, 9’u Çorum merkeze bağlı.

Mecitözü öz Bölgesi’nde yaklaşık 4 bin nüfus, 1000 çiftçi ailesi yaşıyor. 570 rakımla ılıman bir iklime sahip. Meyve ve meyve sebze yetiştirmeye uygun Amasya ve Tokat illerinin iklim özelliklerini taşıyor.

9 yıldır hizmet veren dernek hazırladığı projelerle destek alarak bölge tarımına katkı sağlamayı hedefliyor. Bölgede dernek adına 12 dönümlük yer alınmış, ana yola bağlantısının sağlanması için bürokratik engellerin aşılması bekleniyor.

İl Özel İdaresi destekleri  ile yapılacak örnek seralar ve  merkezi ekonomik ve sosyal tesisleri bölgenin  kaderini büyük ölçüde değiştirebilir. Mecitözü Öz Bölgesi Amasya ve Tokat tarım bölgesinin meyve sebze tarımı ile boy ölçecek seviyeye gelebilir. Daha ileri aşamada Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Amasya’nın Göynücek ilçesinde kuracağı ihracat merkezini de destekleyebilir. Bu arada bu çalışmaların istihdama ve milli gelire katkısını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Mecitözü Öz Bölgesi Köyleri ve Havalisi Toplumsal Kalkındırma Derneği Başkanı İsmail Kurt da, ülkede sivil toplum bilincinin yeterince gelişmemesi nedeniyle bazı sorunlar yaşandığını söyledi.

Kooperatif aracılığıyla bir çok köy ve üreticiye destek sağlandığını belirten Kurt, “Şu mantığı yanlış bulduğumu söyleyebilirim. Devlet gelsin her şeyimizi kursun, çatsın.  Bizden de bir şey istemesin Siz her şeyi dernek gibi mi, kooperatif gibi mi zannediyorsunuz Öyle bir dünya yok. Önünüzde iki seçeneğiniz var birinci anlattıklarımıza uyar para kazanısınız, ikincisi şehre göçüp yok olup gidersiniz.

Bu dernek ekonomik ve sosyal projeleri olan bir dernek. Bu dernek çatısı altında olan ve kendisine güvenen hiçbir kimseyi mahcup etmeyecektir. Bölgemizin sorunlarını yakından bilen ve üstesinden gelebilecek bir kadro kuruldu.

Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın tek başına sorunlarının üstesinden gelme  şansları kalmadı. Kendileri için daima başkalarının bir şeyler yapmak zorunda olduğu şeklindeki beklentilerinden ve alışkanlıklarından vazgeçmek zorundalar. Ön yargıları bir tarafa bırakıp  sizler bizim ne yapmak  istediğimizi anlamaya çalışacaksınız.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.