Çatı işyeri oldu, çifte üretim

Çorum'da 35 yaşındaki girişimci besicilik yaptığı tesisin çatısı üzerine hibe desteği alarak güneş enerjisi santrali kurdu.

06 Temmuz 2022 Çarşamba 10:12
Çatı işyeri oldu, çifte üretim

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) IPARD II 9. Çağrı dönemi yatırımcısı Mustafa Berkay Kırmaz, Çorum’un Sungurlu ilçesi Cevheri köyünde besi hayvancılığı yaptığı tesisinin çatısı üzerine IPARD desteğiyle güneş enerjisi santrali (GES) kurdu. 697 bin lira yatırım tutarlı yenilenebilir enerji projesine 337 bin lira hibe ödendi.

15 yıldır büyükbaş hayvan besisi yapan 35 yaşında ve 3 çocuk babası Kırmaz, yatırımıyla ilgili süreci şu sözlerle özetledi:

“100 büyükbaş hayvan kapasiteli bin m2 kapalı alanı bulunan işletmemde besi işi yaparak yılda 50-60 ton arasında kırmızı et üretiyorum. 2 çalışanımla birlikte 6 aylık dönemler halinde yürüttüğüm besi işinde elime toplu para yılda iki kez geçerken, hayvan bakımı, beslemesi, işçilik ve diğer giderleri her ay karşılamak durumundaydım. Gelirimi yılın bütün aylarına yaymaya yönelik araştırma yaparken bir arkadaşım TKDK’nın yenilenebilir enerjiye verdiği destekten bahsetti. Proje fikri o zaman ortaya çıktı.

'SÜREKLİLİK ARZ EDEN GELİRE KAVUŞTUM'

Mevcut besi ahırımın çatısına 150 kW kapasiteli GES yatırımı yaptım. Geçen yıl faaliyete geçirdiğim yatırımımla yılda yaklaşık 300 bin kWh elektrik üretiyorum. Ürettiğim elektrik bağlantı anlaşmasından dolayı ulusal şebekeye aktarılıyor ve her ay bedeli hesabıma yatıyor. Aylık olarak süreklilik arz eden bir gelir kapısı haline dönen bu yatırımım sayesinde hem kendi ihtiyaçlarımı hem de çiftliğimin ve hayvanlarımın ihtiyaçlarını karşılamakta artık zorluk yaşamıyorum. Ödeme planlarımı elektrik üretimimden gelen aylık gelire göre daha rahat yapar hale geldim. Harcamalarım bir düzene kavuştu. Sayaçları sürekli kontrol ederek hangi ay ne kadar üretimim ve gelirimin olacağını takip edebiliyorum. Devletimizin TKDK aracılığıyla proje harcamalarında tanıdığı KDV muafiyeti ve verdiği yüzde 55 destek ile bu yatırımım kendisini yaklaşık 3 yılda amorti edecek. Sonrasında yıllarca çok düşük bakım masraflarıyla sürekli bir gelir kapısı olacak.

'ATIL VAZİYETTEKİ ÇATIYI İŞYERİNE ÇEVİRDİM'

Bu yatırımımla işletmemin atıl vaziyetteki çatısını da bir işyerine çevirmiş oldum. İçeride besi yapıyorum, çatısında elektrik üretiyorum. Süt, besi ve kanatlı hayvancılığı yapan bütün çiftlik sahiplerine bu projemin örnek olmasını diliyorum. Ben yaptım, onlarda yapabilir. Pandemi döneminde projemin hayat bulmasında büyük yardımlarını gördüğüm TKDK yönetici ve çalışanlarına, emeği geçen herkese ve verdiği destekle bana sürekli bir gelir kapısı açan devletime çok teşekkür ediyorum.”

Son Güncelleme: 06.07.2022 10:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.