Çırak bulamıyorlar

Sungurlu'da ayakkabı tamirciliği yapan ustalar, meslekte çırak bulamamaktan şikayet ediyor.

28 Haziran 2019 Cuma 13:28
Çırak bulamıyorlar

Sungurlu'da ayakkabı tamirciliği yapan ustalar, meslekte çırak bulamamaktan şikayet ediyor.
Bir dönemin gözde mesleklerinden biri olan ayakkabı tamirciliği, günümüzde giderek önemini kaybediyor.


Serkan Şansever’in derlediği habere göre, ayakkabı imalat ve tamircileri Yılmaz Zobu, Cemal Keçelioğlu ve Kadir Ağçaer yaptıkları açıklamada, insanların, eskiyen ayakkabılarını tamircilere götürme yerine, vatandaşların artık daha düşük kaliteli ve ucuz ayakkabı almayı tercih ettiklerini için ayakkabı tamirciliğinin kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında bulunduğunu ifade ediyorlar.

İlçede 40 yıla aşkın ayakkabı tamirciliği yaptığını aktaran Zobu, Keçelioğlu ve Ağçaer son birkaç yıldır yaz tatillerinde bile çırak bulamadıklarını belirtiyorlar.
Mesleğin yaşatılması için çırak yetiştirmek istediklerini bildiren ustalar, "Çırak yetişmemesi durumunda meslek bitme noktasına gelecek. Gençler sanat öğrenmek için çaba sarf etmiyor. Dolayısıyla bu meslek unutulan meslekler arasında yerini aldı.

Sungurlu'da kendilerinin de son ayakkabı ustaları olduklarını belirterek, bizlerden sonra bu meslek bitecektir. Son yıllarda artık bizlerinde dayanma gücü kalmadı. Eskisi gibi ayakkabı tamiri olmuyor. Herkes neredeyse ucuz ve tamir olmayan hazır ayakkabıları alıyorlar. Bu sebepten dolayı da ayakkabısını tamire getiren fazla olmuyor. İlçemizde de durmadan göç olduğu için bu sıkıntı bizlere de yansıyor. Bizlerde dayanabildiğim kadarıyla mesleğimizi yaşatmaya çalışacağız." diye konuştular.

SUNGURLU

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.