Çorum'da gayrimenkul sektöründe son durum

Şehir Plancısı&Mova Cıty Gayrimenkul ortaklarından Hasan Kiraz, kur artışlarının gayrimenkule yansımalarını yorumladı.

22 Ekim 2021 Cuma 12:03
Çorum'da gayrimenkul sektöründe son durum

Şehir Plancısı&Mova Cıty Gayrimenkul ortaklarından Hasan Kiraz, kur artışlarının ülke ve Çorum özelinde gayrimenkul fiyatlarına yansımalarını değerlendirdi.

İşte o açıklama:

“Bu sorunun cevabı ülkemizde kocaman bir ‘evet’dir. Gayrimenkul sektörü  lineer bir  sektör değildir. Her zaman inişler ve çıkışlar olsa da gayrimenkul temel bir ihtiyaçtır. Ülkemizde nüfusun %70 inin kentlerde yaşaması, her yıl köyden kente %3 lük bir göç olması, konut sahibi olma yaşının 45’ten 35’e gerilemesi, her yıl yaklaşık 600 bin çiftin evlenmesi, 200 bin çiftin boşanması, genç nüfusun genel nüfusa oranının yüksek olması, nüfusun yarısının yeni aile kurma potansiyeline sahip olması ve benzeri sebeplerden dolayı ülkemizde  gayrimenkule olan  talep her zaman yüksektir. Bunlara karşılık dövizdeki artışın inşaat malzemelerine yansıması yeni projelerin, yeni konutların, yeni yatırımların yapılmaması piyasadaki arzı düşürüyor. Talep yüksek olup arz düşük olunca piyasada bulunan az sayıdaki ürün kıymetleniyor ve otomatik olarak bir eve aynı anda birden fazla talep olması o evin satıcısı tarafından fırsata çevrilebiliyor.

Döviz artarsa gayrimenkul fiyatları arz-talep dengesine bağlı olarak artıyor. Globalleşen dünyada artık ülkemiz gayrimenkul sektörü olarak büyük talep görmektedir. Yeni çıkarılan yasalar ile yabancılara gayrimenkul satışı belli bir yasal çerçeve içerisinde kolaylaştırılarak desteklenmiştir. Bu durum Ülkemizdeki gayrimenkul üreticileri için yeni bir pazar oluşturmuştur. Buna karşılık inşaat maliyetlerindeki artış ve bazı yasal zorunluklardan dolayı azalan arza, talebin daha fazla artması sağlanmıştır.

ÇORUM ÖZELİNE BAKARSAK...

Yaşadığımız kent özelinde baktığımızda da konu aynıdır aslında. Pandemi yasaklarına rağmen 2020 yılı içerisinde Çorum için yapılan ruhsat başvurusunun, 2021 yılından % 12 oranında yüksek olması Çorum’da gayrimenkul üreticilerinin ülkedeki ekonomik hareketliliğe bağlı olarak projelerini azaltmaya gittiğini göstermektedir. Çorum gayrimenkul piyasasındaki arzın azalması, mevcut gayrimenkullerin değerlenmesine ve otomatik olarak Çorum’da gayrimenkul fiyatlarının artmasına sebep olmuştur.

Sonuç olarak ülkemizdeki banka mevduatlarının %62 sinin dövizde olması, vatandaşımızın dövize olan ilgisini ve ülkemizde dövizin bir yatırım aracı olarak önemini net olarak ortaya koymaktadır. Döviz artışı geçmişte olduğu gibi gelecekte de gayrimenkul fiyatlarında beklenenin üzerinde artışlara sebep olacaktır.”

Son Güncelleme: 22.10.2021 20:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ÇORUMLU 2021-10-22 21:54:46

ARZ TALEP PİYASA HASAN BEY EKONOMİST OLMAYA ÇALIŞANA KADAR ÇORUMUN PLANLARINA KAFA YORSA DAHA İYİ ,HEM MEMLEKETE HEMDE KENDİNE FAYDASI OLUR.

Avatar
Reklamcım19 2021-10-22 14:24:25

Reklamlarrrrrrrr

Avatar
Samimi 2021-10-22 14:55:42

Samimi bi adam , sempatik .. özellikle Hasan paşa da Çorum’un tanıtımına da çok kafa yorduğunu biliyorum , bu kadarcık ta reklam yapsın boşver :)

Avatar
Saat kulesi 2021-10-23 00:53:32

Hasan beyi tebrik ediyorum. Isini hakkiyla yapan, ustelik okulunu okumus bir insan, onune gelen emlakci, muteahhit oluyor piyasayi birde onlar karistiriyor,