Çorum pilot il, tarımsal sulamaya bedel geliyor

Çorum pilot il seçilirken sulama projelerinde ‘Kademeli Su Kullanım Hizmet Bedeli’ uygulaması konusunda çalışma başlatıldı.

14 Şubat 2021 Pazar 11:18
Çorum pilot il, tarımsal sulamaya bedel geliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), tarımda ihtiyaçtan fazla su kullanımının önüne geçmek amacıyla, Türkiye’nin değişik yerlerinde seçilen bazı pilot sulama projelerinde ‘Kademeli Su Kullanım Hizmet Bedeli’ uygulaması konusunda çalışma başlattı.

Bu kapsamda DSİ’ye bağlı Bölge Müdürlükleri ilk aşamada belirlenen; Bursa, Eskişehir, Karaman, Çorum, Mersin, Tokat, Malatya, Diyarbakır, Kayseri, Antalya, Şanlıurfa, Burdur, Afyon, Sivas, Gaziantep, Muğla ve Çanakkale illerinde 29 adet sulamada, 115 bin 349 hektar alanda pilot çalışma yapılması için hazırlıklara başladı.

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte son yıllarda yaşanan kurak sezonlar, su tasarrufunun önemini bir kez daha gösterdi. Suyu en çok tüketen sektör olarak tarım sektöründe yapılacak az bir tasarruf dahi büyük önem taşıyor. Suyun büyük kısmı tarla içerisinde kaybolduğundan tarla içi sulama yöntemlerinin su tasarrufu sağlanacak şekilde uygulanması gerekiyor.

Bu amaçla DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılan sulama tesislerinde yüzde 62 yüzeysel, yüzde 21 yağmurlama, yüzde 17 damla sulama yöntemi kullanılıyor. Ancak damla ve yağmurlama sulama yöntemi uygulandığında bile ihtiyacın çok üzerinde su kullanılabiliyor.
Bu sebeple, suyun ihtiyaçtan daha fazla kullanımının önüne geçmek amacıyla sulama yönetiminin finansmanı için temel kavram olan ve tesisin işletme, bakım, onarım ve yönetim giderlerinin karşılığı olarak ödenen “Su Kullanım Hizmet Bedeli” kullanılan su miktarına veya hacme göre alınacak.

Mevcut durumda bazı projelerde uygulanmakta olan “hacme göre ücretlendirme” de, her bir metreküp suyun ücreti sabit iken, yeni pilot uygulamayla birlikte, bu ücret sabit olmayacak. Kullanılan her birim su artışında veya azalışında ücret artarak veya azalarak uygulanacak.
Böylece su kullanım hizmet bedeli, az su kullanıldığında artarak ödüllendiren veya çok su kullanıldığında artarak cezalandıran bir yaklaşımla uygulanacak, bitkinin ihtiyacı kadar su kullanımını teşvik edilecek.

Uygulamayla, su kullanıcıları birim alanda daha az su tüketmek için modern sulama yöntemlerine geçiş yaparak su tasarrufu sağlayacaklar.

Bunun yanında işletme ve bakım maliyetleri düşürülecek, su ve toprak kaynakları korunmuş olacak, az su kullanılacağından özellikle pompaj sulamalarda enerji maliyetleri düşürülerek, çiftçinin sulama hizmetinden daha da ucuza yararlanması sağlanacak.

Bu kapsamda DSİ’ye bağlı Bölge Müdürlükleri ilk aşamada belirlenen; Bursa, Eskişehir, Karaman, Çorum, Mersin, Tokat, Malatya, Diyarbakır, Kayseri, Antalya, Şanlıurfa, Burdur, Afyon, Sivas, Gaziantep, Muğla ve Çanakkale illerinde 29 adet sulamada, 115 bin 349 hektar alanda pilot çalışma yapılması için hazırlıklara başladı.

Pilot uygulamanın; su kullanım verimine, işletme, bakım, onarım ve yönetim sürecine etkileri ortaya konularak, alt yapısı uygun olan her sulama projesi özelinde uygun olan “Kademeli Su Kullanım Hizmet Bedeli” modelleri yaygınlaştırılacak.

İHA

Son Güncelleme: 16.02.2021 00:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2021-02-14 17:46:20

Çiftçiyi bu konuda eğitmezseniz ülkeye faydadan çok zarar getirir. İlaç, gübre, mazot pahalılığının yanına su pahalılığı da girerse birçok çiftçi harcadığımı kurtarmıyor deyip bırakacaktır. Gerekirse proje kapsamında belirli süreli binlerce ziraat mühendisi alıp, sahaya göndermek lazım. Modern tarımı bizzat bu mühendislerin önderliğinde öğrenmeleri tarımımıza seviye atlatır.

Avatar
ali 2021-02-14 15:49:31

Geç karar alınmış proje. millet suya para vermeyince vahşi sulama ile suyu bitirdikleri gibi toprağı da yok ediyorlardı. Çorum da ve ülkede bütün baraj sulama havzalarında yapılmalıdır. Konya ve urfadaki ovaları bilinçsiz sulama ile bitirdiler .
ayrıca Tarım yapacaklar kafasına göre ekim dikim değil , Bir yapının yönlendireceği kimin ne ekeceğini bildiren kooperatifler kurulmalı

Avatar
Haktan 2021-02-14 16:50:11

Yazık bu millete niye Yozgat veya Sivas değil de Çorum yatırımlarda pilot oralar ücretli işlerde bizim buralar zaten köylü çiftçi bitik

Avatar
Atakan 2021-02-14 18:09:27

Ne zaman sulama başladı o zaman şehrimize şanlıurfadan göç gelmeye başladı, 3 kuruş için bu insanları getiriyorlar çorum yaşanmaz hale gelecek

Avatar
Çorum 19 2021-02-14 20:12:29

Gücünüz yetip trafo yakan beleş kaçak elektrikle tarla sulayıp ahir ısıtan makina döndüren hainlere de bu uygulamaları yapabilseniz

banner165