Çorum sanayisi etkiledi, bir heyet daha geliyor

MÜSİAD'ın konuğu olarak Çorum'a gelen Nijerya’nın Büyükelçisi sanayi tesislerinden çok etkilendi, haftaya özel bir heyet tekrar geliyor

04 Kasım 2021 Perşembe 23:12
Çorum sanayisi etkiledi, bir heyet daha geliyor

MÜSİAD Anadolu Ekonomi Diplomasi Programı kapsamında Nijerya’nın Ankara Büyükelçisi İsmail Abba Yusuf, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çorum Şubesi’ni ziyaret ederek sanayi ve işadamları ile buluştu.

MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komisyonu’nun koordinasyonunda yürütülen ‘Anadolu Ekonomi Diplomasisi’ programında bu ay Nijerya’nın Ankara Büyükelçisi İsmail Abba Yusuf, MÜSİAD Çorum Şubesi’nin konuğu oldu.  Büyükelçi İsmail Abba Yusuf, ilk olarak Çorum MÜSİAD’da yapılan toplantıda sanayi ve işadamları ile buluşarak ülkesindeki iş ve yatırım fırsatlarını anlattı.

Çorum’a gerçekleştirdiği ziyaretin Türkiye ile Nijerya arasındaki ekonomik ilişkilere katkı vermesini temenni ederek sözlerine başlayan Büyükelçi İsmail Abba Yusuf, “Türkiye ile Nijerya arasında başta teknoloji, tarım, gıda ve turizm olmak üzere çok sayıda iş ve yatırım fırsatları var. 206 milyon nüfusu ile Afrika’nın en büyük ülkesiyiz. Bölgenin en büyük ekonomisi ve yatırım üssüyüz. Dünya ekonomisinde ise 30 ülke arasındayız.  Aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun da (ECOWAS) üyesiyiz. Nijerya’ya getirilen ürünler ECOWAS üyesi ülkelere vergisiz şekilde gönderilebiliyor. Ürünler üye ülkeler arasında serbest dolaşıma sahip oluyor.”dedi.

2 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ VAR

İki ülke arasında 2 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu bu ticaret hacmini daha da geliştirmek istediklerini dile getiren Büyükelçi Yusuf, “Nijerya’nın şuan en büyük yatırım ihtiyacı enerji alanındadır. Gittikçe sanayileşen bir ülkeyiz ve buda enerji ihtiyacını ortaya çıkartıyoruz. Türkiye’nin de enerji yatırımlarında çok iyi durumda olduğunu biliyoruz. Bu alanda işbirlikleri yapılabilir. İki ülke arasında ki diğer bir yatırım alanı ise doğal madenler ve saf minerallerdir. Bu sektörlere yapılacak yatırımlara ciddi destekler veriliyor.  Ayrıca medikal ekipmanlar ve sağlık hizmetleri noktasında da büyük bir açık var. Büyüyen ve gelişen bir ülke olduğumuz için muazzam oranda konut ihtiyacımız var.  Bu alanda yapılacak her yatırım çok kısa sürede kendini amorti edecektir. Çok büyük tarım arazilerimiz var ve son yıllarda bu araziler işlenmeye başladı. Tarımsal faaliyetlerde her geçen gün artıyor.  Bundan dolayı da tarım makine ve ekipmanlarına ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Orhan Coşkun ise konuşmasında şehrin sanayi potansiyelini, işbirliği fırsatlarını ve ve MÜSİAD’ın çalışmalarını özetledi.

Programa, Ankara Genç MÜSİAD Başkanı Hüseyin Akçin, MÜSİAD Genel Merkez Dış İlişkiler Başkanı Osman Önügören, Genç MÜSİAD Genel Merkez Teşkilat Başkanı Ömer Faruk Uysal, Genç MÜSİAD Genel Merkez Kurumsal İlişkiler Başkanı Mağsum Usta ve  MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Hasan Tahsin Şengül’de katıldı.

OSB’DE SANAYİ TESİSLERİNİ GEZDİLER

Toplantının ardından Nijerya’nın Ankara Büyükelçisi İsmail Abba Yusuf, Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bazı tesisleri inceledi.

Nijerya Ankara Büyükelçisi İsmail Yusuf Abba ve beraberindeki heyet, üye firmalar Atılım Makina, Greyder Ayakkabı, Emta Makina, Tez Oluklu Mukavva, Alapala Makina, Çakır Tarım Aletleri ve Mone Medikal ve Akel Makina tesislerini ziyaret ederek, Nijerya ile ihracat ve işbirliği imkanlarını değerlendirdi.

AŞGIN’I ZİYARET ETTİLER

Nijerya heyeti son olarak Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın makamında ziyaret etti. Ziyaretle büyükelçi iki ülke arasında yıllık 2 milyar dolar iş hacmi olduğunu, amaçlarının bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Fabrika ziyaretleri sonrasında değerlendirme bulunan büyükelçi, Çorum’da gördüğü üretim tesislerinden son derece etkilendiğini belirterek, önümüzdeki hafta Nijerya Büyükelçiliğinden bir heyeti daha detaylı işbirliği imkanlarını görüşmek  için özel olarak Çorum’a göndereceğini ifade etti.

ÇORUM’U DAHA FAZLA YABANCI TEMİLCİLİKLE BULUŞTURACAĞIZ’

MÜSİAD Çorum Şube Başkanı Orhan Coşkun da, büyükelçiyi Çorum’da ağırlamaktan son derece mutlu olduklarını, amaçlarının Çorum MÜSİAD olarak üyelerini daha fazla yabancı temsilciliklerle buluşturarak ihracatlarına katkıda bulunmak olduğu belirterek, ziyareti organize eden MÜSİAD Genel Merkez Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Nuri Önügören ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Son Güncelleme: 05.11.2021 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorum'lu 2021-11-05 08:22:55

Çorum Organize Sanayisi herkesi etkiliyor, bir tek Recep Tayyip Erdoğan'ı etkiliyemiyor. Recep Tayyip Erdoğan Çorum ve Çorumlulardan aldıkları oylar HARAM'dır HARAM. Milyar dolarlık ihracat yapan Çorum'a HAVALİMANI VE DEMİRYOLU yapmayacaksın. İhracat ile alakası olmayan illere yapacaksın. Recep Tayyip Erdoğan Allah katında bile senin Çorumlulardan aldığın oylar haramdır. YÜCE RABBİMİN ADALETİ ER YADA GEÇ TECELLİ EDECEKTİR. ÇORUM ve Çorumluları uyutuyorlar. Uyumaya devam Çorum.....

Avatar
İsa ölçer 2021-11-04 23:42:02

Eli arkasında fabrika teftiş ediyor sanki. Kimlerden medet umar hale geldik...