Çorumlu fırıncılar Bakan'a kırgın

Çorumlu fırıncılar unculara kızgın, Bakan'a kırgın... 'Zam yapmak istemiyoruz" dediler ve eklediler...

10 Eylül 2018 Pazartesi 17:15
Çorumlu fırıncılar Bakan'a kırgın

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin son açıklaması Çorumlu fırıncılar ve simitçileri üzdü.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çorum Fırıncılar ve Simitçiler Odası Başkanı Seyit Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “halkın ekmeğiyle oynatmayacağım” sözlerinin kendilerini derinden yaraladığını söyledi.

Mesleklerinin ağır meslek grupları arasında yer aldığını hatırlatan Arslan, düğün, bayram görmeden çalıştıklarını, çoğu zaman kendi ailelerine vakit ayıramadıklarını belirterek, Tarım ve Orman Bakanı’nın da yanlış bilgilendirildiğini savundu. Arslan, “Son günlerde ekmek ve un konusunda sektörle alakası olmayan herkesin değerlendirmede bulunarak sayın bakanımızı yanlış bilgilendirdikleri gün gibi ortadadır. Sayın Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu yönetim kurulu başkanı Eren Günhan Ulusoy’un açıklaması çok acizane bir açıklamadır. 45 gün önce ortalama 70 TL.’ye alınan bir çuval unu şu anda 95 TL’’ye satacağım diye ilan etmiştir. 45 gün içinde % 35 zam yapıp 95 TL, üzerinde un satmayacağım diye açıklama yapmıştır. 95 TL’ye vereceği unun tek başına yani paçalı olmadan ekmek yapabileceğimize garanti veriyor mu ? Milli duruş gösteriyorsa 45 günde ne değişti? % 35 zammını hangi esnaf göğüsleyebilecek, % 35 zamını neden yaptı?” dedi.

UN FİYATLARINA TEPKİ!

Arslan, ithal buğday üzerindeki milyonları aşan rant kapısının kapanması ve ihracatın durdurulmasının bu çıkışlara neden olduğunu ileri sürerek, marketlerle ilgili olarak da şunları söyledi: “Bütün ürünlerde a’dan z’ye zam yaptılar veya paket gramajlarını düşürdüler. Bu kurumsal firmalar ekmeğini kendileri üretmiyor. Ekmeği fırıncı esnafından tedarik ediyorlar. Tamamen her şeyi fırıncıya ait olan üretimi, nakliyesi,  kalan ekmeğin iadesi ve can yakan % 35 iskonto oranıyla ekmek satın almaktadır. Ödemeleri ise 75 ila 90 gün arasında yapılmaktadır. Kurumsal firmaların bütün ürünlerde yaptığı zammı çekerek ekmekten iskonto almayarak tekrar bir söz vermesini ve milli duruşlarının inandırıcı olmasını istiyoruz. Bizler ekmeğe zam istemiyoruz. Bizlerin tepkisi döviz kurunun artışıyla birlikte bütün temel gıda maddelerine uygulanan zamlardır. Bunlar sadece un değil maya, odun, kömür, tuz, elektrik, doğalgaz ve bütün ambalaj ürünlerine uygulanan zamlardır. Halkımızın da bizi yalnız bırakmayacağına, bizlere sahip çıkacağına inanıyoruz. Bizler sadece fırıncı esnafının hakkı neyse onu istiyoruz.”

Son Güncelleme: 10.09.2018 17:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.