Değirmenciliğin başkenti Çorum

Hitit Üniversitesi tarafından “Tarladan Sofraya Altın Başağın Hikayesi” konulu sempozyum düzenlendi.

23 Aralık 2014 Salı 18:47
Değirmenciliğin başkenti Çorum


Hitit Üniversitesi tarafından “Tarladan Sofraya Altın Başağın Hikayesi” konulu sempozyum düzenlendi. 

Sempozyuma Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal,Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent Kabak, öğretim görevlileri, işadamları ve davetliler katıldı.

Programda bir açılış konuşması yapan Gıda Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Bülent Kabak, buğdayın yaşadığımız topraklardaki öyküsünün yerleşik yaşamın tarihiyle yaşıt olduğunu belirterek, Anadolu'da buğdayın ekonomik öneminin yanında toplumsal, kültürel, tarihi hatta arkeolojik bir değer taşımakta olduğunu söyledi.

Buğdayın hikayesini insanlık tarihinin dünü ve bugünü olarak nitelendiren Doç. Dr. Kabak, “Urfa Göbeklitepe'de yapılan tarihteki ilk buğday tarımından bu yana 12 bin yıl geçmiş ve pek çok şey değişmiştir. Tek bir şey hariç. Buğday hala topraktan çıkıyor ve ekmek kutsallığını koruyor. Ülkemizde geleneksel beslenme düzeni içerisinde önemli bir yer tutan tahıl ürünlerinin temelinde ise gelişen un sanayii yer almaktadır. Buğday un haline gelinceye kadar tüm işlem basamaklarında ülkemizdeki mevcut durumun değerlendirilmesi, sorunların saptanması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için bugün bir aradayız” dedi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, kendi ekmeğini üreten Hitit Üniversitesi’nin Türkiye’de örnek bir modele imza attığını söyledi.

Üniversitelerin çok yakın bir zamana kadar eğitim öğretim faaliyetlerini yerine getiren ilgili alanda ara elamanı yetiştirmekten başka misyon üstlenmeyen yada verilmeyen kurumlar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “21, yüzyıldaki değişim ve dönüşümün ardından teknolojinin gelişmesi, ulaşımın kolaylaşması beraberinde globalleşme kavramını her kurum için zorunlu hale getirdi. Eskiden seçeneğe bağlı olan globallaşme kavramı artık üniversiteler içinde geçerli olmaya başladı. Lokal hareket eden bir kurum veya kuruluş ihtiyaçlara cevap verecek bir konumda kalması mümkün değil. Dinamik bir toplumda yaşıyoruz. Dinamik bir ortamda yaşıyoruz. Üniversitelerden de beklentiler farklılaştı. Üniversitemizi bu model üzerine kurmaya devam ediyoruz” dedi.

Üniversite olarak ticari bir faaliyet yürütmeden sadece kurumun kendi ekmek ihtiyacını karşılayacak şekilde ekmek üretimi yaptıklarını hatırlatan Alkan, bu çalışmanın ardından toplumun farklı kesimlerinden olumlu yönde tepkiler aldıklarını dile getirdi.

Çorum leblebisi kadar unuyla da ünlü olduğunu hatırlatan Alkan, “Bu sektörde çok büyük bir marka çıkarttığımız söylenemez. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Araştırma merkezimiz kuruldu. İş dünyamız burayı gezsin incelesin ve istifade etsin. Teknokenti önümüzdeki günlerde teslim alıyoruz.Arge noktasında büyük açılımlar sağlayacak. Üniversitemiz iyi yolda ilerliyor. Omuz omuza verirsek yapamayacağımız hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise, ülkenin toplam ekilisinin yarıya yakının buğday olduğunu anlatarak, “İlimizde de toplam üretimde aynı oranda buğday üretilmekle birlikte geçmişten gelen kendi markasını da oluşturmuş ve Çorumu kabul gören tescilsiz marka haline gelmiştir. Bu gün burada üniveriste, kamu ve sanayi buluşması ile buğday etrafında şekillenen çok güzel konular tartışılacak, konuşulacak, bakanlığımız tarla bitkileri merkez araştırma enstitiüsü uzmanlarından yeni geliştirilen buğday çeşitleri ve özellikleri, buğday kalitesini etkileyen yetiştirme tekniklerlbuğdayda kalite ile Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce sözleşmeli tarım modelinde farklı bir model olan hudutsuz köy ürün projesi sunumlar yapılacak. Bu sempozyumun ülke tarımına ve sanayisine katkı sağlayacağına olan inancımla hepinize en derin saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.





İHA

Son Güncelleme: 23.12.2014 18:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.