Dikkat çeken 'Şeker' yorumu

05 Mart 2018 Pazartesi 17:29
Dikkat çeken 'Şeker' yorumu

Türk Ocakları Başkanı ve Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Çağlar, son günlerde gündemin ilk sıralarına yerleşen Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesi meselesini yorumladı. Çağlar, “Özelleştirmede temel kriter millilik olmalıdır” dedi.

İşte o açıklama;

Küresel savaşın çok yönlü olarak yürütüldüğü günümüzde, bu küresel tehdidin hedefi ve öznesi olan ülkemizin; savunma sanayi, bilim ve teknoloji ya da gıda sektörü gibi stratejik alanlarda yerli ve milli bir duruş sergileme mecburiyeti olmalıdır. Böyle bir mecburiyet; yaşadığımız konjonktürde, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda bize, akıllı adımlar atma, aklıselim ve çok yönlü düşünme ve milliliği ön plana çıkarma sorumluluğunu da yüklemektedir.

Çünkü piyasadaki şeker açığının ithalatla karşılanmasının ( 2016/2017 pazarlama yılında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 250 bin tonluk şeker ithalatı yapılmış ve bu ithalatla yaklaşık 550 milyon TL’nin yurtdışına gitmesine sebebiyet verilmiştir. Söz konusu bu ithalatın değişik alanlar itibariyle olumsuz yansımalarının; 420 bin dekarlık pancar tarımının azalması, 600 bin ton küspe kaybı, 100 bin ton melas kaybı, 40 bin ton et açığı, 40 bin kişilik istihdam kaybı ve 600 milyon TL’lik ekonomik kayıp şeklinde olduğu ifade edilmektedir.*) büyük ekonomik kayıplara neden olduğu konunun uzmanları tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Hal böyle olunca; Şeker Fabrikalarının Özelleştirilmesi kararının iyi düşünülmemiş, yerlilik ve millilik kriterine uygun düşmeyen bir karar olduğu izlenimi çıkıyor ortaya. Etrafımızın düşmanlarla çevrildiği ve ciddi anlamda beka sorununun yaşandığı coğrafyamızda güçlü olmanın yolu, gıda alanı ile birlikte yukarıda belirtilen stratejik alanlarda sergileyeceğimiz milli duruştan geçer.

Çorum Türk Ocakları olarak şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinde de bu duruşu sergilemeliyiz diye düşünüyoruz. Yani geçmişte Türkiye Süt Endüstrisi Kumu ve Et ve Balık Kumlarının özelleştirilmesindeki hataları tekrar etmemeliyiz. Kaldı ki bu alanlarda yapılan hatalar yetkililerce de bu gün kabul edilmektedir artık. Yanlışı yanlışla düzeltmenin hiç kimseye faydası yoktur. Zaman ve ekonomik Kaybın dışında. Özellikle işsizlik oranının arttığı ülkemizde, söz konusu bu özelleştirme işsizlik oranının derinleşmesine sebep olacak ve toplumsal huzuru olumsuz yönde etkileyecektir. Yetkililerce özelleştirme kararının, bu gerekçeler doğrultusunda yeniden ele alınacağını umut ediyor ve kamuoyunu bilgilendiriyoruz.”

Son Güncelleme: 05.03.2018 18:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Kutay 2018-03-05 18:56:59

Çorum'da İrfan hoca gibi bir değer var ama kullanamıyoruz. Hocamın yazdıklarını sosyal hesabı üzerinden takip eden biriyim gerçekten harika yazıları var habercim19 ailesine bir tavsiye olarak hocamın yazılarından faydalanabilirsiniz

Avatar
Reis 2018-03-05 21:11:06

2011 yılında EN ÇOK OYU almanıza rağmen neden atanmadığınızın sebebi bu memleketin milli ve manevi değerlerini her Platformda savunduğunuz ve hiçbir siyasi görüşü milletin menfaatlerinin önüne koymadığınızdandır. 80 -90 lı yılara kadar Marksist Leninist düşünceyle mücadele ettiniz. 90 yıllarda milletin kapısında sıra olduğu FETÖ terör örgütü ile 2011 yılı rektörlük seçimlerinde FETÖ nün yanında Rantiye lobileri ile mücadele edince malum atanamadınız.
Bu yazınız ile tekrar bu milletin dilene tercüman oldunuz.
Siz bu milletin her daim umudu ümidi oldunuz.
İyi ki varsınız.

Avatar
Gerçekçi 2018-03-05 21:14:27

Hocanız millileşmek derken sanki uçaksavar ve tank yazılımından bahsediyor sanmıştım, şekerde millileşmek neki:))) çooook komikkk

Misafir Avatar
KaMil 2018-03-05 23:54:57 @Gerçekçi

Güzel kardeşim sen glukoz şurubu nedir biliyor musun?. Fikir sahibi olmadan yorum yapmak da ilginç tabi.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Çorumlu 2018-03-05 23:54:10

İrfan hocam sağolsun varolsun güzel bir yorum olmuş

Avatar
Nişasta bazlı şeker 2018-03-06 00:31:34

Şeker fabrikalarının özelliştirilmesinin en çok Amerikanın NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ) satışına yarayacak.
Yediğimiz gıdalar özellikle herşeyde olmazsa olmaz şeker ve un milli olmazsa vay halimize tabi bunla şimdi dalga geçen zihniyetin 10-20 yıl sonra çocukları cefasını çekecektir. Çorum TSO umarım birlik olur ve şeker fabrikasını satın alır.

Avatar
Sefer kahraman 2018-03-06 00:44:50

Hocam gayet net kısa yoldan anlatmış hem yerli hem milli diyeceğiz sonra da hem Bu gün afrinde mehmecigimizi şehit edenlerin baş destekcisi ABD nin CARGİLL firması tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda yerli dogal pancar yerine NBŞ li fruktoz şurubuyla obez,kanserojen ürünlere teslim ediyoruz yazık yazık

Avatar
vatandaş 2018-03-06 10:00:13

kesinlikle ve kesinlikle katılıyorum lütfen buna bir dur denilsin her bakımdan düşmanlarımıza bağımlı hale getirilmeye çalışıyoruz türkiye tarım ülkesi ama tarım ürünlerinde bile dışarıya bağlıyız

Avatar
Turan 2018-03-10 13:52:42

Hocam artık geride durmanın faydası yok Çorumun sana vefa borcu var çık meydana senin gibi dimdik duran çizgisini bozmayan adam sayısı bir elin parmağını geçmez önümüzde seçimler var artık seni siyasette görmek istiyoruz ahde vefa ise ülkücüler hazır seni bekliyor