Ekonomi kurmaylarından büyüme açıklaması!

Türkiye ilk çeyrekte 4,8 oranında büyüdü. Kritik verinin ardından ekonomi kurmayları ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

10 Haziran 2016 Cuma 12:03
Ekonomi kurmaylarından büyüme açıklaması!

Türkiye ilk çeyrekte 4,8 oranında büyüdü. Kritik verinin ardından ekonomi kurmayları ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı 
Naci Ağbal, bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. 
"Reformların etkinliğini artırmaya devam edeceğiz"
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: 
"Bölgemizdeki jeopolitik gerginliklere, ticaret ortaklarımızda yaşanan sorunlara ve küresel ekonomideki zayıf seyre rağmen, Türkiye ekonomisi güçlü büyüme performansını devam ettirmektedir. 2016 yılı ilk çeyreğinde Türkiye Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerin başında gelmektedir.
2016 yılı birinci çeyreğinde büyüme özel sektörün öncülüğünde devam etmiştir. Bu dönemde özel sektör harcamaları büyümeye 4,7 yüzde puan katkı sağlarken kamu sektörü harcamalarının katkısı 1,2 yüzde puan düzeyinde gerçekleşmiştir.
2016 yılının ilk çeyreğinde büyümeye iç talep 6,4 yüzde puan katkı sağlamıştır. Ticaret ortaklarımızdaki zayıf talep ve çevre ülkelerde yaşanan sorunlar sebebiyle, net dış talep 1,5 yüzde puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlandırmıştır. 
Türkiye ekonomisi kapsamlı yapısal reform ajandası ile uygulanan politikalar sayesinde yüksek istihdam yaratmaya devam etmektedir. Küresel krizden bugüne kadar toplam 6,9 milyon kişiye, son bir yılda ise 880 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanmıştır.
Önümüzdeki dönemde güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer alma hedefimize ulaşmak için, yapısal reformları kararlılıkla uygulamaya ve reformların etkinliğini artırmaya devam edeceğiz."
"Türkiye güçlü momentumunu devam ettirdi"
İlk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise, "Türkiye ekonomisi son dönemde yakaladığı güçlü momentumu devam ettirmiştir" dedi.
Ağbal'ın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 
"Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyüyerek son dönemde yakaladığı güçlü momentumu devam ettirmiştir. Bu performans; bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, dış ticaretteki sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edilmiştir.
İlk çeyrekte büyüme, 5,9 puanlık katkı ile nihai iç talep kaynaklı olmuştur. Net ihracat ise son dönemde yaşanan sorunlara bağlı olarak büyümeye -1,5 puan (negatif) katkıda bulunmuştur. 
Önümüzdeki dönemde de ekonominin büyüme performansını geliştirecek ve özellikle yatırımları destekleyecek reform niteliğindeki gerekli düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

Orta-uzun vadede Türkiye yüksek büyüme performansı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışacaktır. Bunda temel belirleyici; sürdürülebilir büyümeyi, nitelikli istihdamı ve katma değeri yüksek yatırımları destekleyecek reformları hızla yürürlüğe koymamız ve AB ile entegrasyonu hızlandırmamız olacaktır."

Son Güncelleme: 26.07.2018 00:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.