Esnaftan kermes tepkisi

ÇESOB Başkanı Recep Gür hayır kermeslerinin esnafla yarışır hale geldiğine dikkat çekti.

28 Nisan 2019 Pazar 14:25
Esnaftan kermes tepkisi

Çorum’da esnafın yoğun olduğu caddelere çeşitli dernek, vakıf ve kuruluşlar tarafından hayır amaçlı kurulan kermeslere esnaftan tepki var.

Kermeslerde yer alan yüzlerce çeşit ürün vatandaşlara belli bir ücret karşılığında verilirken, kermeslerde gıda ürünlerinin yer alması ise gıda sektöründe faaliyet gösteren esnafı adeta çileden çıkartıyor.

Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür, dernek, vakıf ve çeşitli kuruluşlar tarafından yardım adı altında düzenlenen kermeslerin ticari bir işletme gibi faaliyet göstermemeleri gerektiğini söyledi.

Gür, “Elbetteki hayır amaçlı kurulan kermeslerden elde edilen gelirler öğrencilere burs, ihtiyaç sahiplerine maddi destek imkanı sağlıyor ancak unutulmamalı ki sabah işyerini açan vergisini, işyeri kirasını, personel maaşını çıkarmaya çalışan esnafımız da göz ardı edilmemelidir” dedi.

Çorum’un en işlek caddelerine kurulan kermeslerin sergiledikleri ürün çeşitliliği ile adeta esnafla yarışır hale geldiğini dile getiren Recep Gür, “Hayır amacıyla 3 günlük yapılan kermeslerden bahsetmiyoruz. Haftalarca, aylarca açık kalan, denetimsiz olarak satış yapılan kermeslerden söz ediyoruz. Esnaf ve sanatkarımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesine gündüzüne katarken, kermes adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkanlarda ve boş meydanlarda alışveriş çadırı kurarak haksız rekabet devam etmektedir. Esnaf ve sanatkarımız ustalık belgesi olmadan işyeri açamamaktadır. Üretim yapabilmek için hijyen standartlarına uygunluğu yetkililer tarafından devamlı kontrol ediliyor ama kermeslerde böyle bir denetimin yapılmaması ayrıca halk sağlığı açısından da sakınca yaratmaktadır. ÇESOB olarak, kermeslere bir çeki düzen getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Esnaf ve sanatkarın zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirten Gür, “Kermeslerin amacına uygun, kurallara uyularak yapılmasına karşı değiliz. Ev mantısı, ev tatlıları, sarmalar, gözlemeler, döner, çiğ köfte, mısır, dondurma, meşrubat gibi yiyecek içecek satışının yanında küçük ev aletleri, elbise ve ayakkabı da satılmakta, adeta alışveriş merkezi gibi çalışmaktadırlar. Her yerde açılan bu kermeslerde ne olduğu belli olmayan ve hijyen şartlarda üretilmeyen bu tür yerler hem satış yapıyorlar, hem de işyerlerine yemek servisi bile yapıyorlar. Bu alanlarda faaliyet gösteren lokantacı, pastacı, manifaturacı, konfeksiyoncu, bijuteri, şarküteri esnafımız haksız rekabete uğramaktadır. Kermeslere ve bu tür satış yapan yerlere mutlaka denetim getirilmelidir” şeklinde konuştu.

Kermeslerin açılış ve kapanışlarının mutlaka denetlenerek verilen süre içerisinde kapanışın sağlanması gerektiğine dikkat çeken ÇESOB Başkanı Recep Gür, “Kermesler hayır ve yardım amacıyla kısa süreli yapılan etkinliklerdir. Ancak günümüzde ne yazık ki ticaret yapan organizasyon haline dönüştürüldüler. Haftalarca ve aylarca açık kalan kermeslerin denetimi artırılmalı. Kermes süresi 3 günü geçtiğinde ticari faaliyette bulundukları kabul edilmeli ve resen vergi mükellefi olmaları sağlanmalıdır” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2019-04-28 16:00:10

Tepki tartışılmalı.
Çoruma insan akımı sağlayacak etkinlikler düzenlenmeli. Örn. Futbol karyılaşmaları insan akar ilimize panayırlar. FestValler her 3 ayda bir mana etkinlik yapılmalı araştırılmalı düşünülmeli.
Yolllar çorumdan geçecek şetilde havayollları demiryolllörı askeri birlik polis okulu düşünelim çalışalım esnaflar hareketı sağlanmalı bol k ve helal kazanç nasip eylemesi ile Allahım.
Nayırlı günler

Avatar
Karğılı 2019-04-28 19:06:41

Doğru. Pestivaller sürekli yapılmalı. Karğı için pirin petivali, Osmancık için çömlek pestivali, İskilip için dolma-keşkek pestivale, Oğuzlar içih ceviz /kiraz petjvali hitit pestivali vs malzeme ÇOK