Halk Ekmek zamlanmayacak

Belediye Başkanı Zeki Gül kesin konuştu; Halk ekmeğe zam yok. 200 gram halk ekmek 75 krş'tan satılacak

18 Eylül 2018 Salı 11:33

MUSTAFA DEMİRER

Belediye Başkanı Zeki Gül kesin ve net konuştu; “Halk Ekmeğe zam yapmayacağız. Amacımız fırıncılarla rekabet değil dar gelirliye ucuz ama kaliteli ekmek yedirmek.” Buna göre, Çorum’da 200 gram Halk Ekmek 75 krş’tan satışa devam edecek.

Belediye Başkanı Zeki Gül, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan’la birlikte Çorum Organize Sanayi’de kurulu Çorum Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nda incelemede bulundu. Halk Ekmek Fabrikası’nda 1 yıldır ekmek üretildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Gül, tesisin 10 milyon liraya mal olduğunu ve tam otomatik sistemle ekmek üretimi yapıldığını belirtildi. “Ama amacımız asla fırıncılarla rekabet değil” diye vurgulayan Gül şöyle devam etti: “Şehirdeki ekmek fiyatlarını dengelemek amacındayız. Alım gücü düşük olan dar gelirli vatandaşımıza sağlıklı ekmek üretiyoruz. Çorumluya hiçbir şekilde pahalı ekmek yedirmeyiz. Ekmeğe zam yapmayacağız. Belediye Halk Ekmek Fabrikası’ndan zarar etmediği gibi cüzî kâr ediyor. Fırıncılara zarar vermemek adına az üretim yapıyoruz. Günlük 50 bin ekmek üretiyoruz. İstediğimiz takdirde 100 bin adet ekmek kapasitesine çıkabiliriz. 8 çeşit ekmeği 35 noktada dağıtımını yapıyoruz.”

Gül, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na da 3 bin ekmek ürettiklerini aktardığı konuşmasında, glutensiz ekmek üretimi için çalışma yaptıklarını ancak maliyet ve hammadde sıkıntısı nedeniyle üretime geçemediklerini söyledi. Bu konuda İstanbul Halk Ekmek Fabrikası ile görüşerek anlaştıklarını dile getiren Gül, “Ordan aldığımız glutensiz ekmekleri bazı büfelerde satışa sunduk.” dedi.

Belediye Başkanı Zeki Gül ve beraberindekiler daha sonra üretim tesisini gezdiler.

Öte yandan Halk Ekmek fiyatı 75 kuruş olarak değişmezken, gramajı 250 gramdan 200 grama düşürüldü.

Başkan Gül, açıklamasında şöyle dedi;

Çorum Belediyemize ait BELTAŞ A.Ş. bünyesinde geçtiğimiz yılın Mart ayında Organize Sanayi Bölgemizde halk ekmek fabrikamızın kurulmasına karar vermiştik. Halk Ekmek Fabrikamızı hizmete sunalı bir yıl oldu. Bir yıldır hemşehrilerimize sağlıkla ve güvenle ekmek üretiyoruz.

2017 yılının Kurban Bayramı sonrasında da, – 6 Eylül’de- hazırlıklarını yaptığımız, kurulumunu tamamladığımız Halk Ekmek Fabrikamız üretime başlamıştı. Halk Ekmek Fabrikamızın üretim yaptığı alan 3 bin 500 metrekarelik bir alan,

Gördüğünüz gibi, böyle son derece geniş ve ferah bir mekanda hijyenik şartlar altında hemşehrilerimizin damak tadına uygun bir şekilde ekmek üretimi yapıyoruz. Burada yaklaşık 10 milyon TL’lik bir yatırım yaptık.

Ekmek üretimi yaptığımız fırın taş tabanlı. Ve tam otomatik fırında ekmeklerimizi üretimi yapıyor, hemşehrilerimizin sofrasına ulaştırıyoruz.

Ekmek Fabrikamızı açmamızdaki amaç, asla fırıncılarımızla bir rekabete girmek yahut fırıncı esnafımıza bir alternatif oluşturmak değil.

Belediye olarak Halk Ekmek Fabrikası açmamızdaki asıl amacımız şehrimizde ekmek fiyatlarını dengelemek.

Bu amacımızın dışında belki de daha da önemlisi; alım gücü düşük olan hemşehrilerimize uygun ekmek üretmek, Hijyenik, sağlıklı ve lezzetli ekmek üretmek bu ekmeğin dağıtımını yapmak gibi önemli amaçlarla halk ekmek fabrikamızı hizmete açtık.

Diğer bir amacımız da şuydu; ekmek milletimizin baş tacıdır. Biz millet olarak ekmeğe özel bir anlam izafe ederiz.

Ekmek bizim için kutsaldır. Tabi bu kutsiyetine uygun bir şekilde, son derecek nezih şartlarda ekmeğin üretilmesi gerekiyor. Biz de fırıncılarımız için örnek bir üretim sergilemek amacıyla Halk Ekmek Fabrikamızı hizmete açtık.

Fabrikamız, günlük 75 bin ekmek üretim kapasitesine sahip. Biz Tabi biz tam kapasite çalıştırmıyoruz. Fırıncı esnafımızı da zor duruma düşürmemek için 20 bin ekmek üretimi yapıyoruz. Üretimimizi 20 bin ekmekle sınırlı tutuyoruz.

Tabi olağanüstü durumlarda, bir sıkıntıyla karşı karşı kalındığı takdirde; Halk Ekmek Fabrikamız 75 bin ekmek üretme kapasitesine sahip.

Fabrikamızda halkımızın tercih ettiği ekmek çeşitlerinin tamamı üretiliyor. Sade, çavdarlı, kepekli, tam buğday, sarı unlu, kızarmış kıtır ekmek ve sade ekmek gibi 8 çeşit ekmek üretebiliyoruz. Bunların dışında bir de halkımız tarafından son derece sevilen leblebili ekmek üretiyoruz. Çorum’a özgü bir ekmek üretelim istedik. Leblebi ekmek üretimini başlattık.

Halk Ekmek Fabrikamız bünyesinde ve ekmek büfelerimizde çalışan arkadaşlarımızla birlikte 60 personelimiz, tüm hemşehrilerimiz için ekmek üretim ve teminine devam ediyor.

Şehrimizin merkezi yerlerinde yer alan 35 noktaya ekmek büfeleri yerleştirdik. Ekmek büfesi yerleştirdiğimiz noktalar herkesin rahatlıkla ulaşacağı noktalar. 

Ürettiğimiz ekmeklerin dağıtımı, kapalı kasalı, son derece hijyenik şartlara sahip 3 adet aracımızla yapılıyor. Ekmek dağıtımına 05.30’da başlıyoruz. Büfelerde ise ekmek satışımız 7 de başlıyor. Saat 10 ve saat 13 olmak üzere 3 kez dağıtım yapıyoruz.

Kandil gecelerinde vatandaşlarımıza kandil simidi dağıtımı yapıyoruz. Ürettiğimiz kandil simidi de Belediyemize bağlı Halk Ekmek Fabrikamızda üretiliyor.

Hemşehrilerimiz bu sosyal hizmetlerimizden gayet memnun. Onlar memnuniyetini bizlere ilettikçe biz de seviniyoruz. Bu güzel hizmetin içerisinde yer alan tüm arkadaşlarıma da Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyorum.

Bir hususu da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tarım ve Orman Bakanımız, Dr. Bekir Pakdemirli ekmek fiyatlarındaki artış ve un fiyatlarına ilişkin, "Fakirin fukaranın ekmeğini fırsat bilip bunu bir şekilde kullanmaya çalışan fırsatçılara sesleniyorum, vatandaşın ekmeğine göz diktirmeyiz” demişti.

Biz de aynı şekilde Bakanımızın dediği gibi hemşehrilerimize uygun fiyat ve kalitede ekmek üretmeye devam edeceğiz.

Diğer bir hususu da hemşehrilerimize iletmek istiyorum. Valiliğimize bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın ihtiyacı olan ekmeği de Halk Ekmek olarak biz karşılıyoruz.

Vakfımıza günlük ortalama 3 bin ekmek üretiyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza manyetik kartlar verdik. Bu kartlar aracılığı ile halkımız günlük kendilerine belirlenen miktarda ekmek alabiliyorlar.

Gıda Bankamızdan gıda yardımı alan kardeşlerimiz de aynı şekilde ihtiyacı ekmek olan ekmeği büfelerden temin ediyorlar.

Son bir husus;

Özellikle çölyak hastası ve yakınları olan kardeşlerimiz glütensiz ekmek üretimiyle ilgili bize sıkça taleplerini dile getiriyorlardı. Biz de onların taleplerini dikkate aldık. Özenle bir araştırma yaptık. Çölyak hastası vatandaşlarımızın ihtiyacı olan un ve ekmeği halk ekmek fabrikamızda üretebilmek için çalıştık.

Fakat üretim maliyetleri ve hammadde sıkıntısı nedeniyle şimdilik hayata geçiremedik. Çölyak hastası hemşerilerimizin un ve ekmek sorununu çözebilmek için Büyükşehir Belediyeleri ile görüşmeler yaptık.

Görüşmeler neticesinde İstanbul Halk Ekmek Fabrikası ile anlaştık. Çölyak hastaları için haftalık taze ekmek ve unu bazı büfelerimizde satışa sunduk. Bu satıştan herhangi bir kar gözetmiyoruz. Maliyetinden daha aşağı bir fiyata çölyak hastalarının yiyeceği ekmeği temin ediyoruz. Kardeşlerimiz de bu çalışmamızdan dolayı memnuniyetlerini dile geriyorlar. Bu program vesilesiyle onlara da rabbimden acil şifalar diliyorum.

Halk Ekmek çalışanlarımıza, burada üretilen ekmeğin vatandaşlarımıza ulaşmasında emeği geçen tüm kardeşlerime tekrar teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza da selam ve saygılarımı sunuyorum.

Sevgili hemşehrilerime şu mesajı vermek istiyorum; Çorum’un ekmeği emin ellerde”

GRAMAJI DÜŞÜRÜLDÜ

Belediye Başkanı Zeki Gül, Halk Ekmek'in fiyatının zamlanmayacağını belirtirken, 250 gram olan ekmeğin gramajı 200 grama düşürüldü.

Son Güncelleme: 20.09.2018 08:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mertçe 2018-09-18 12:48:05

Su faturalarından alınan vergiler onu karşılar ekmeğe zam yok suda vergi muhteşem böylemi yöneteceksiniz belediyeyi