Hasat başladı, %8'ini Çorum karşılıyor

Türkiye’deki ceviz üretiminin yüzde 8’inin gerçekleştirildiği Çorum’un Oğuzlar ilçesinde, hasat dönemi başladı.

20 Eylül 2022 Salı 10:31
Hasat başladı, %8'ini Çorum karşılıyor

Türkiye’deki ceviz üretiminin yüzde 8’inin gerçekleştirildiği Çorum’un Oğuzlar ilçesinde, hasat dönemi başladı.

İnce kabuğu, lezzeti ve verimliliğiyle ün yapan Çorum'un meşhur "Oğuzlar cevizi" hasat ediliyor. Yeni mahsulünün, kısa süre içinde tezgahlarda yerini alması bekleniyor.

Dalından indirilmeden alıcı bulan, yerel halk arasında “kabuğuna sığmayan lezzet” olarak nitelendirilen Oğuzlar cevizi, zahmetli bir sürecin ardından tüketiciye ulaşıyor. Dağlık bir yapıya sahip ilçede ceviz hasadı rakıma göre 30 güne kadar sürebiliyor. Uzun bir sopa yardımıyla dalından indirilen ceviz, toplanarak el yordamıyla yeşil kabuğundan ayrılarak kurutmaya alınıyor.

İlçe merkezindeki cadde ve sokaklarda kurutulan ceviz, daha sonra paketlenerek tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

DOLU VE SOĞUK HAVA REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ

Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, ülke genelinde etkili olan soğuk hava dalgası ve dolu yağışı sebebiyle ceviz rekoltesinde düşüş yaşandığını söyledi. Yüksek kesimlerde bulunan köylerde dolu zararı ile karşılaştıklarını ifade eden Hantal, hava koşulları sebebiyle geçen yıllara göre rekoltede azalma olduğuna dikkat çekti. Verimin az olmasından dolayı kaliteli bir ürünün ortaya çıktığını anlatan Hatal, “Cevizlerin kalibresi biraz daha yüksek. İçi dolu. Dalında ceviz olduğunda ceviz kendisini besleyemiyor. Bu yıl ceviz içinin kalitesinin daha yüksek” dedi.

CEVİZ DEMEK ALTIN DEMEK

Cevizi altına benzeten üretici İbrahim Akgül ise, "Allah bize bu dağlık arazide ceviz verdi. Şükürler olsun. Kargı’nın kebabı, Osmancık’ın pirinci, İskilip’in kadayıfı, Oğuzlar’ın ise cevizi meşhur” diye konuştu.

İHA

Son Güncelleme: 21.09.2022 14:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Oğuzlarlı 2022-09-22 18:20:44

Öz iskilipliye... Tosya yolu bitti Oğuzlar cevizine mi sıra geldi tip

Avatar
Oguzlar 2022-09-20 11:15:09

Şimdi altın çağına benzetirler sonrada tüm zarar ettik derler

Avatar
Öz İskilip li 2022-09-20 21:00:27

Ceviz ağacı ve uretimi ile İskilip hala açık ara önde. İSKİLİP te Şili cevizi karışımı yoktur. KALİTELİ daha yüksek.

banner165