Hem turşu hem elektrik üretiyor

Çorum'da Labarna Gıda Şirketi TKDK desteğiyle turşu fabrikasının çatısına GES kurdu.

06 Nisan 2022 Çarşamba 17:46
Hem turşu hem elektrik üretiyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, IPARD II 9. Çağrısında projesi desteklenen Labarna Gıda Şirketi turşu fabrikasının çatısına yenilenebilir enerji yatırımı yaparak güneş enerjisi santrali (GES) kurdu. 2 milyon 450 bin lira tutarındaki yatırım için 1 milyon 235 bin lira hibe aldı.

Firma yetkilisi endüstri mühendisi Onur Kalaycı tesisleri ve yatırımları hakkında şu bilgileri verdi:

“Firmamız 1981 yılında babam Ahmet Kalaycı tarafından kurulmuştur. Bugün Çorum Ankara karayolu kıyısında Sarimbey köyü sınırlarında yer alan tesisimizde 5 bin m2 kapalı alan altında ileri teknoloji kullanarak “Yakamoz” markasıyla turşu ve salamura ürünler üretiyoruz. Sözleşmeli üretim modeliyle gözetimimiz altında üretilen ürünler, tesisimizde gıda mühendislerimizin kontrolü altında turşu ve salamura ürünlere dönüştürülüyor. Özenle ve en taze şekilde fabrikamıza ulaşan sebzeler modern makinelerde tasnif ve sınıflandırmaya tabi tutularak, hijyenik şartlardan taviz verilmeden işleniyor ve ürünlerin ambalajlanmasından, dağıtımına kadar adım adım takip ediliyor. ISO 22000 Gıda Güvenliği, HACCP prosedürleri ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin hassasiyetle uyguladığı tesisimizde büyük bir titizlikle üretilen ürünlerimiz yurt içi ve yurt dışında bulunan bayilerimiz kanalıyla en hijyenik şartlar altında tüketicilerimize ulaştırılıyor."

TKDK DESTEĞİYLE HAYAT PROJELER BİZE İLHAM OLDU

“Değişik güçleri bulunan 120 makine ile üretim faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Tesisimizin elektrik harcamasının, hammadde tedarikinden sonra en büyük gider kalemimizi oluşturması ve enerji maliyetlerimizin de her geçen gün giderek artıyor olması bizi böylesi bir yatırıma yöneltti. Ayrıca, Çorum Organize Sanayi Bölgesinde ve diğer illerde TKDK destekli yenilenebilir enerji yatırımları da bize ilham verdi. Biz de yapalım dedik ve bu yatırıma karar verdik.2

YILDA BİR MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ

“Gerçekleştirdiğimiz yatırımımızla turşu ve salamura ürün üretimi faaliyetimize elektrik üretimini de eklemiş bulunuyoruz. 2 milyon 450 bin lira yatırım tutarlı 504 kW kapasiteli GES yatırımı projemize 1 milyon 235 bin lira hibe ödendi. Yatırımımızla yılda 1 milyon kWh üzerinde elektrik üreteceğiz. Kendi imkânlarımızla yapmakta zorlanacağımız bu yatırımımıza TKDK verdiği destekle yükümüzün yarısını almış oldu. Devletimize TKDK aracılığıyla sağladığı destek için çok teşekkür ediyoruz."

SADECE TURŞU VE SALAMURA ÜRÜNLER DEĞİ, ELEKTRİK DE ÜRETİYORUZ

“Bu yatırımımız sayesinde tesisimizde turşu ve salamura ürünler üretimine devam ederken aynı zamanda yıllarca çok düşük bakım masraflarıyla çatısında elektrik üretmeye, dağıtım şirketiyle olan anlaşmamız gereği ürettiğimiz elektriği ulusal şebekeye satıp ek gelir elde etmeye devam edeceğiz. Aldığımız hibeyle birlikte yatırımımız 3 yıl gibi bir sürede kendisini amorti edecek. Yatırım olarak geri dönüşümü hızlı, ülkemiz enerji ihtiyacına katkı sağlayan ve çevreyle barışık bu yatırımı imkanı olan bütün yatırımcılara tavsiye ediyoruz. Yatırımımızın hayat bulmasında emeği geçen TKDK yönetici ve çalışanlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkürü bir borç biliyoruz.”

Son Güncelleme: 06.04.2022 18:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bilal 2022-04-06 21:12:08

Gözlerimi kapattım, başarılarınızı izliyorum.

Avatar
Bayindir 2022-04-07 04:02:48

Yenilik ve cevre dostu olarak ornek ve oncu bir isletme.. Basarilarinin devamini dileriz..

Avatar
HG 2022-04-07 12:31:00

Tebrikler , üreten Türkiye için başarılarınızın artmasını dilerim .

banner165