İhracatın gizli şampiyonu

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz; çimento, cam ve seramik sektörlerinin ihracat başarısına dikkat çekti.

16 Ocak 2020 Perşembe 14:30
İhracatın gizli şampiyonu

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) tarafından hazırlanan ‘Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri İhracatta Yerli Katma Değer’ raporu açıklandı. Çimento, cam ve seramik sektörlerinin yarattığı yerli katma değerin hesaplandığı rapor, bu üç sektörün ülke ekonomisine ihracat performanslarının çok üzerinde bir katkı verdiğini ortaya koyuyor. ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz; çimento, cam ve seramik sektörlerinin ihracattan elde ettiği yerli katma değerin 10 yılda 20,3 milyar dolar olduğunu belirterek, seramik sektöründe % 82, cam sektöründe % 79, çimento sektöründe % 68 ile yerli katma değer oranlarının sanayi alanında rekor olduğuna dikkat çekti. Erdem Çenesiz, ihracat teşviklerinde ihracatta yerli katma değer yaratma gücünün bir kriter olarak kullanılmasının ülke ekonomisine katkı sağlayacağını dolayısıyla ihracatta daha yüksek yerli katma değer yaratan sektörlerin gözetilmesi gerektiğini de söyledi.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), sektörün yarattığı yerli katma değeri tüm yönleri ile ortaya koyan “Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri İhracatta Yerli Katma Değer” başlıklı bir rapor hazırladı. Çimento, cam ve seramik sektörlerinin yarattığı yüksek yerli katma değerle, ülke ekonomisine ihracat performanslarının çok üzerinde bir katkı verdiklerini ortaya koyan rapor, ÇCSİB Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlandı.

ÜÇ SEKTÖRÜN 10 YILDAKİ PERFORMANSI İNCELENDİ

“Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri İhracatta Yerli Katma Değer” raporunda üç sektörün son 10 yıldaki ihracat performansları incelendi. Rapora göre, çimento sektörünün ihracatındaki yerli katma değer oranı ortalama yüzde 68 olarak gerçekleşirken, bu oran cam sektöründe yüzde 78,6, seramik sektöründe ise yüzde 81,1 oldu. Yani çimento sektörünün her 100 dolarlık ihracatının 68 doları, seramik sektörünün 81,1 doları, cam sektörünün ise 78,6 doları ülkemizde kalıyor. Rapor 2009-2018 döneminde 26,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren çimento, cam ve seramik sektörlerinin bu dönemde 20,3 milyar dolar yerli katma değer yarattığını da ortaya koydu.

Cam ve seramik sektörlerinin ihracatlarının alt sektörler bazında da incelendiği rapora göre;  düz camda yüzde 77,1, ambalaj camlarında yüzde 63, cam ev eşyasında yüzde 85 ve işlenmiş camlarda yüzde 70 olarak gerçekleşen ihracatta yerli katma değer oranı, seramik sektörünün alt sektörlerinden seramik kaplama malzemelerinde yüzde 81, seramik sağlık gereçlerinde yüzde 82, diğer seramik ürünlerinde ise yüzde 81.5 olarak gerçekleşti.

ÇENESİZ: ‘İHRACATTA YERLİ KATMA DEĞER ÖNEMLİ’

Raporun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, üretiminde çok yüksek oranda yerli kaynak kullanılan ve net döviz girişi ile Türkiye’nin dış ticaret dengesine pozitif katkı yapan çimento, cam ve seramik sektörlerinin tek ve koordinatör birliği olduklarını vurguladı. Raporu çimento, cam ve seramik sektörlerinin sahip olduğu yüksek yerli katma değer potansiyelini ortaya koymak üzere hazırladıklarını anlatan Erdem Çenesiz, “Türkiye’de son yıllarda sanayileşme alanında iki önemli konu öne çıkıyor. Bunlardan ilki yüksek teknolojili, ikincisi ise daha yüksek katma değerli alanlarda yatırım, üretim ve ihracat yapılması. Sektörler, yüksek üretim değerleri ve yüksek ihracat değerleri ile öne çıkmakla birlikte bu üretim ve ihracattan elde edilen katma değer giderek daha önemli hale geliyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde çimento, cam ve seramik sektörleri, üretimde çok önemli bir oranda yerli katma değer yaratıyor. Raporumuz da gösteriyor ki çimento sektöründe her 100 dolarlık ihracatın 68 doları, seramik sektörünün 81,1 doları, cam sektörünün ise 78,6 doları ülkemizde kalıyor. Bu, ülkemizin hammaddecisine, nakliyecisine, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize kalıyor. Önemle vurgulamak isterim ki bu 3 sektör de tam anlamıyla ihracatçı sektörlerdir. Yani ithal edilmeyen, yerli pazarın tamamını yerli üretimle karşılayan ve bunun üzerine ihracat yapan sektörler. Ama bundan daha önemlisi yerli katma değer oranımız. Belki mutlak büyüklük olarak bizden daha fazla ihracat yapan sektörler var ama yerli katma değer oranımızla pek çok sektörü geride bırakıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Bu anlamda bu üç sektörün ihracatımızın gizli şampiyonları olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

YÜKSEK YERLİ KATMA DEĞERİ OLAN SEKTÖRLER GÖZETİLMELİ

Toplam ihracatın arttırılmasının önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çenesiz, şunları söyledi:

“Ancak en az ihracat kadar ihracattan elde edilen yerli katma değerin arttırılması da önemlidir ve arttırılması desteklenmelidir. Çimento, cam ve seramik sektörleri ihracatta yarattıkları yüksek yerli katma değer ile hem bu alanda büyük bir potansiyel barındırmakta hem de daha yüksek teşviki hak etmektedir. Kamunun ihracat teşviklerinde ihracatta yerli katma değer yaratma gücü bir kriter olarak kullanılmalı ve ihracatta daha yüksek yerli katma değer yaratan sektörler gözetilmelidir.”

Çimento, cam ve seramik sektörleri 2019 yılında ihracatını %16 artırdı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2019 yılı ihracatı 2018 yılına göre yüzde 16 artış göstererek, 3.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kapsamda 2019 yılında seramik sektöründe değer bazında yüzde 6’lık artışla 1.2 milyar dolar; çimento sektöründe değer bazında yüzde 44’lük artışla 877 milyon dolar; cam sektöründe ise değer bazında yüzde 16’lık artış ile 896 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldı.

Çimento, cam ve seramik sektörleri yerli katma değer çalışmasında üç sektör için ayrı hesaplama yapıldı. Bu üç sektörün ihracatında yerli katma değer hesaplamasında sektörlerin ihracat verileri için Türkiye İstatistik Kurumu dış ticaret verileri kullanıldı. Katma değer hesaplaması için ise sektör temsilcilerinin kendi faaliyetleri sonucu fiili olarak oluşan gelir-gider ve girdi-çıktı tablolarından yararlanıldı. Sektörlerin tüm üretimleri ile elde ettikleri katma değer için ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerinde yer alan sektör verileri kullanıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SUAT 2020-01-16 15:19:54

Erdem beyi tebrik ediyorum. Ülkemizin ahlaklı insanlara ve Üretim yapan müteşebbislere ihtiyacı var. Gurur duyulacak işler yapıyor.

Avatar
Ece seramik hakkında 2020-01-16 15:53:05

Ece seramik-banyo firması ihracat birimindeki hızlı değişimlere rağmen bir başarı elde etti ise ne mutlu. Çünkü gördüğüm ve bildiğim kadarıyla o birimdeki kişi ve kişilere rağmen böyle bir başarı elde etmek gerçekten takdire şayan denilebilir. İhracat birimlerindeki hızlı personel değişimleri, aman boynuz kucağı geçmesin düşüncesi ile personel yiyen türden insanların varlığı başarıyı %100 sen %70 e düşürüyor. Ve ne hikmetse 6 ayda bir neredeyse personel değişikliği yapılan ihracat biriminde neler oluyor diye de kimse sormuyor. Kısa vade çalıştırıp çıkartmak şirket için daha mı karlı uzun vade çalıştırmaktansa bilemem ama vizyon sahibi insanlara orada ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Çünkü ; birisi benden daha fazla şey öğrenirde ben işimden olurum deyip iş öğretmeyen insanların varlığı vizyonsuzluk göstergesidir.. Umarım bir gün buradaki çalışan ve personel yiyen cinsten şefler olduğunu bir gün bu firma öğrenir..