İşbirlikleri güçlenecek

Hitit Üniversitesi ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Çorum’daki mevcut üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve daha köklü temellere dayandırmak adına ortak bir deklarasyona imza attı.

09 Ekim 2013 Çarşamba 18:16
 İşbirlikleri güçlenecek


Hitit Üniversitesi ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Çorum’daki mevcut üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve daha köklü temellere dayandırmak adına ortak bir deklarasyona imza attı.

Hazırlanan deklarasyona göre her iki kurum bünyesinde yeni kurulan Proje Koordinasyon Birimlerinin ortak çalışmalar yürütecekleri belirtildi.

TSO’dan yapılan açıklamada, Çorum’da faaliyet gösteren firmaların, AR-GE'den pazarlamaya kadar olan süreçte yaşadıkları sorunları TSO Proje Koordinasyon Birimi vasıtasıyla Hitit Üniversitesi'ne iletebileceği, üniversitede de sorunların çözümü noktasında akademik çalışmaların yürütüleceği kaydedildi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülen Elmas Aslan ve Fen Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Kılıçarslan Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ile üniversite-sanayi işbirliğini görüştüler. 

‘Firmalarımızın sorunları, akademisyenlerimize tez konusu olsun’

Ziyarette açıklamalarda bulunan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite bünyesinde 19 programda 700'den fazla lisansüstü eğitim gören öğrenci bulunduğunu belirterek, “İlimizde ürün ya da hizmet üreten firmalarımızın gerek ürün geliştirme, gerek üretim, gerekse pazarlama aşamasında karşılaştıkları sorunları üniversitemize iletirlerse, sayıları bu yıl 700'ü geçen lisansüstü öğrencilerimiz, bu konularda tez çalışması yapabilirler. Bu sayede hem firmamızın sorunu çözümü kavuşmuş olur, hem de öğrencilerimiz verimli bir eğitim dönemi geçirmiş olurlar. Akademik bakış açısı ile bilimsel yöntemlerle tespit edilen sorunlar, küçük projelerle çözüme kavuşturulacağı gibi SAN-TEZ gibi ulusal, devlet destekli projelerle de çözüme kavuşturulabilir. Lisansüstü öğrencilerimiz, yalnızca Hitit Üniversitesi'nden mezun olanlar değil, farklı sektörlerde faaliyet gösteren birçok kamu ve özel kurum ve kuruluşlara mensuptur.” dedi.


‘Sanayicilerimiz tez sunumlarına katılabilir’

Lisansüstü eğitim gören öğrencilerin, eğitim sürecinde belli bir konuda tez hazırladıklarını ifade eden Rektör Alkan, hazırlanan bu tezlerin, Hitit Üniversitesince hazırlanan bir komisyona sunum halinde aktarıldığını belirterek “Biz daha önce önerilmemiş bir çalışmayı hayata geçirmek istiyoruz. Firmalarımız, dilerlerse tez sunum toplantılarımıza izleyici olarak katılabilirler. Bununla; firmalarımızın ilgisini çekecek bir çalışmayı hayata geçirmiş lisansüstü öğrencilerimizi bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Böyle bir ortamda firmalarımız, derinlemesine işlenmiş tez konusundan bir fikir edinebilir, bu işin çekirdeğinden yetişmiş bir kişi ile bilimsel çalışmasını yapmış bir kişi güç birliği yaparak çok daha geniş bir projeyi hayata geçirme imkânı bulabilirler" şeklinde konuştu.


Üniversite-sanayi iş birliğini somutlaştırma projesi

Hitit Üniversitesi olarak, firmaların sorunlarının çözümü noktasında akademisyenlere belli oranlarda ekonomik katkı sağlayacaklarını belirten Alkan, firmaların da belli oranlarda sağlayacağı ekonomik katkı ve teknik destek ile sorunların daha kolay çözülebileceği ve yalın üretimin daha da yaygınlaşabileceğini vurguladı. Rektör Alkan, “Amacımız, sorunların çözümü için atılması gereken adımların atılmasının yanı sıra ekonomik yükünün de azaltılmasıdır. Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek adına böyle bir adım atıyoruz. Üniversitemizin Proje Koordinasyon Birimi ile Ticaret ve Sanayi Odamızın Proje Koordinasyon Birimi aracılığıyla sanayicilerimiz ve akademisyenlerimiz bir araya getirmek nihai hedefimiz.” diye konuştu.


TEKNOKENT'in altyapısı oluşuyor

Rektör Alkan, iki birim arasında hayata geçirilecek çalışmaların, TEKNOKENT'in içerik olarak altyapısını oluşturacağını düşündüğünü söyledi. Çorum’da Organize Sanayi Bölgesi'ne kurulacak olan TEKNOKENT'in kısa süre içerisinde faal duruma geleceğini ifade eden Alkan, şöyle konuştu; “Bina yapmaktan ziyade TEKNOKENT'in içeriğinin AR-GE için modellenmesi önemlidir. Dolayısıyla bizim bugünden itibaren başlayacağımız çalışmalar, yarın TEKNOKENT bünyesinde yapılacak çalışmalara ışık tutacaktır. Firmalarımızın da kendilerini TEKNOKENT'e şimdiden hazırlamaya başlamaları önemli gördüğümüz bir husustur.

Sürekli Eğitim Merkezimiz, Alternatif Enerji Sistemleri ve Biyomedikal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile Merkezi Laboratuarımızla sanayicilerimizin yanındayız.”


HİTİTSEM, iş güvenliği uzmanlığı eğitimine başladı

Prof. Dr. Alkan ayrıca, Hitit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi için kayıtların başladığını bildirdi.

Bununla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesinin alındığını ifade eden Prof. Dr. Alkan, iş güvenliği uzmanı istihdam etmesi zorunlu olan firmaların, HİTİTSEM'e müracaat edebileceklerini aktardı.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da, iş dünyasından gelen talep doğrultusunda TSO bünyesinde gruplar oluşturularak, bu gruplara özel eğitim programı düzenlenebileceğini söyledi.


Üniversite-sanayi işbirliği teşekkürü

Prof. Dr. Alkan konuşmasında, Çorum’da üniversite-sanayi işbirliği konusunda bir köprü vazifesi gören TSO'ya teşekkür etti. Alkan, “Üniversitesi-sanayi işbirliği çalışmalarının haricinde Uluslararası Dünya Güreş Şampiyonası'nın ilimizde yapılması için verilen destek ve akademik yıl açılışında öğrencilerimize dağıtmak üzere sağlanan bilgisayar desteğinden dolayı Ticaret ve Sanayi Odamıza teşekkür ediyorum. Ayrıca firma ziyaretlerimizde bizlere gösterilen ilgi ve alakadan dolayı bütün iş dünyamıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.


‘Üniversitemiz desteğe hazır’

Çorum TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da, Hitit Üniversitesi'nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirterek, “Yeter ki Çorum iş dünyamız bu desteği talep etsin.” diye konuştu. Hitit Üniversitesi'nin; bir firmanın AR-GE'den pazarlamaya kadar olan süreçte karşılaşılabilecek sorunlarda her konuda çalışma yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Başaranhıncal, iş dünyasında gösterdiği ilgiden dolayı Prof. Dr. Reha Metin Alkan'a teşekkür etti.


‘Koordinasyon birimleri faydalı olacak’

Her iki kurumun Proje Koordinasyon Birimleri'nin ortak hareket ederek hem iş dünyasına, hem de üniversiteye, dolayısıyla Çorum'a faydalı çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

Başaranhıncal, “Odamız bünyesinde Avrupa Birliği Bilgi Noktası, ABİGEM gibi iş dünyamıza yönelik yenilikçi çalışmalar yürüten birimlerimiz mevcut. Proje Koordinasyon Birimlerimizin ortak çalışması ile de üniversitemizin danışmanlık desteğini arkamıza alarak somut adımlar atmaya devam ediyoruz. Elbette bu süreçte firmalarımızın katkı ve desteklerini ihtiyacımız var. Bu süreçte firmalarımızın bizimle yaptığı görüşmeler ve buy görüşmelerin ayrıntıları, yalnızca iki kurum arasında değerlendirilecektir. Üniversite-sanayi işbirliğinde başlatmış olduğumuz yeni sürecin ilimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.



Son Güncelleme: 09.10.2013 18:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.