İskilip çileği pazarda iddialı

Adı organik İskilip çileği ile anılan Şeyh Köyü'nde bu yıl üretim 100 ton olarak tahmin edilirken, ilçe çilek pazarında iddialı.

07 Mayıs 2020 Perşembe 16:23
İskilip çileği pazarda iddialı

Adı organik İskilip çileği ile anılan Şeyh Köyü'nde bu yıl üretim 100 ton olarak tahmin ediliyor. Organik çilek üretimi geçtiğimiz yıl Şeyh köyünde 130 ton, İskilip genelinde toplam 250 ton olarak gerçekleşmişti.

KORONAVİRÜS OLUMSUZ ETKİLEDİ

Şeyh Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil Bodur, Koronavirüs salgınının organik İskilip çileğini de olumsuz etkilediğini, bu kısıtlı günlerde tüketicilerin domates, biber, patates, domates gibi temel ihtiyaçlardan oluşan ürünlere yöneldiğini, çileğin lüks tüketim olması nedeniyle pazarların kapalı olduğunu, Haziran’da başlayacak hasat mevsiminde normalleşmenin başlayacağını düşündüklerini ve umduklarını söyledi. Bodur, normalleşme ve pazarın açılmasıyla birlikte İskilip Çileğinin Türkiye pazarındaki yerini daha da genişleteceğine inandıklarını kaydetti.

KOOPERATİF, TÜM ÜRETİCİLERE DESTEK OLUYOR

Kooperatif Başkanı Bodur yeni bahçelerin kurulmaması ve eski bahçelerde üretimin düşmesi nedeniyle geçtiğimiz yıla oranla bu yıl üretimin 100 ton olarak öngörüldüğünü belirterek üretimin Yanoğlan Koçcağız, Çomu köylerine doğru kaydığını, kooperatif olarak pazarlama, ürün alımı konusunda bu köylere de destek verdiklerini ve sürekli irtibatta olduklarını söyledi. Halil Bodur “Bu yıl Çorum’da bazı Organik çilek bahçeleri kuruldu, onlara da danışmanlık hizmeti veriyor, tecrübelerimizi aktarıyoruz” dedi.

BODUR, “ÜRETİCİLERE SERTİFİKALI FİDE ÖNERİYORUZ”

İskilip Çileğinin organik pazarda son derece önemli bir yere sahip olduğunu, bunu kurumların ve üreticilerin inancı ile başardıklarını kaydeden Kooperatif Başkanı Halil Bodur, “Bazı merdiven altı ürünler alındığını duyuyoruz. Bunların pazar şansı olmadığına işaret ederek, “Bu İskilip çileğin kalitesini düşürerek pazar payında kayıplara ve hastalıklara da sebep olacak ve üreticiyi ciddi sıkıntılara sokacaktır” dedi.

“ORGANİK ÇİLEKTE KARADENİZ’DE TEKİZ”

Halil Bodur, Organik çilek üretim ve satışında Karadeniz Bölgesi’nde tekiz. İstanbul’da Türkiye'nin en büyük organik pazarı olan Şişli'de pazarın yüzde 60 oranında paya sahibiz. Ankara’nın organik çilek ihtiyacının yarısını biz karşılıyoruz. 2019 yılında İzmir’ de çilek satmaya başladık”

ORGANİK TARIMDA TAVİZ VERMİYORUZ

Şeyh Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak organik tarıma her aşamada önem veriyor, titizlik gösteriyoruz. Toprağımızı kirletmiyoruz. Fide dikiminden hasat sürecinin tamamında gübre ve tarım ilacı kullanmıyoruz. Yerli ve milli üretimin bu yolla sağlanacağına inanıyor ve tüm üreticilerimize organik tarımı ısrarla öneriyoruz. Üretimde ve pazarda ancak bu prensip ile güçlü kalabiliriz”

KATKISI OLAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Şeyh Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil Bodur, Şeyh Köyü’nün organik çilekle anılmasına, bu ünvanın ellerinde olmasına vesile olan Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’a, İskilip Kaymakamlığına, İl Tarım Müdürlüğüne, projeye başladığımız yıllarda İskilip İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Ziraat Yüksek Mühendisi şimdiki Belediye Başkanımız Ali Sülük beye, Ziraat Mühendisi Köksal Katrancı beye, Ziraat Odası Başkanlığı’na, üreticilerimize, kooperatif yöneticilerimize ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi./İskilipost

Son Güncelleme: 11.05.2020 16:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
tolga 2020-05-07 16:44:22

çok pahalı geçen hafta pazarda kilosu 10 liraydı..

Avatar
Ömer 2020-05-08 13:07:59

Evet 10 TL.ye çilek çok pahalı.Çileği çürütene kadar ucuz verinde gariban vatandaşda alabilsin fiat biraz makul olmalı.....

Avatar
Hasan Ağa 2020-05-07 22:14:41

Maalesef fiyatı abartılı en ucuzu 10 kimse alamıyor, biraz ucuz satında herkes alsın

Avatar
Talat 2020-05-08 00:41:31

Uzuna ne var ki? 10 liraya çilek pahalı değil. Antalya çileği manavda 13.50. İskilip 10’a iyi.Sadece pazarda mı bulunur acaba

Avatar
Vatandaş 2020-05-09 07:42:48

Fıat da çok iddialı 10 TL pazarda satılmak için bekleyip duruyor satılmak için

Avatar
Halil 2020-05-09 02:34:13

İskilip çilegi ile Akdeniz çileğini bir tutmamak lazım.Hemde üreticiyi de düşünmek gerek.

Avatar
MUSTAFA DİVARCI 2020-05-13 10:12:10

İSKİLİP ÇİLEGİ KALİTELİ AMA BİR O KADARDA PAHALI VATANDAŞ TECİHİNİ KULLANACAK.HAIRLI OLSUN.