Koronavirüs 37 kahvehaneyi kapattı

CHP, Koronavirüs salgını nedeniyle Çorum'da 37 kahvehanenin kapandığını duyurdu.

20 Ağustos 2020 Perşembe 14:07
Koronavirüs 37 kahvehaneyi kapattı

CHP, Koronavirüs salgını nedeniyle uzun süre işyerleri kapalı kalan, daha sonra da oyunların yasaklanması üzerine işleri azalan kahvehane ve oyun salonu sahiplerinin, hükümetten acil destek beklediğini açıkladı.

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, Çorum’da 37 kahvehanenin kapandığını, birçok işyerinin de satılığa çıkarıldığının öğrenildiğini belirtti. Tahtasız, kentte faaliyet gösteren kahvehane ve oyun salonlarını ziyaret ederek esnafın sorun ve taleplerini dinledi.

İşletmeciler, kontrollü sosyal hayata geçişle birlikte, uzun süre kapalı kalan işyerlerinin tekrar açılmasına izin verildiğini, ancak oyunların yasak olduğunu, bu durumda müşterilerin sadece çay ve meşrubat içmek için geldiğini, müşteri sayısının yok denecek kadar azaldığını, kirayı, elektrik masrafını dahi kurtaramadıklarını belirterek, “ya tamamen kapatsınlar, ya da belirli kurallar çerçevesinde oyunların serbest olmasına izin versinler. Artık iflasın eşiğine geldik, işimizden soğuduk” dediler.

Çorum Kahveciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Nesimi Özkubat ise esnafın karşılaştığı sorunlar ve talepleri hakkında Tahtasız’a bilgi verdi.

Oda Başkanı Özkubat, Covit-19 salgını nedeniyle gönderilen genelge doğrultusunda 16 Mart 2020 tarih itibariyle kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetlerinin geçici olarak durdurulduğunu, 1 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi işyerlerinin oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başladığını, internet kafe ve playstation salonlarının ise 1 Temmuz tarihinde faaliyetlerine başladığını söyledi.

Özkubat, sadece çay içmek için müşterilerin tercih etmediği kahvehanelerin, ayakta kalmanın mücadelesini verdiğini kaydetti.

Özkubat, “bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK, Bağ-Kur primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır” dedi.

Pandemi sürecinden en fazla kahveci esnafının mağdur olduğunu vurgulayan Nesimi Özkubat, ekonomik olarak zarar gören esnafın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini dile getirerek, "Bu durumda olan esnafımıza kira yardımı yapılmalıdır. Esnafımızın yanında çalışanların ekonomik olarak mağduriyetleri giderilmelidir. Birikmiş olan elektrik, su doğalgaz faturalarının yıl sonuna kadar ertelemesi yapılmalıdır. Kapalı olduğu süre boyunca SSK primleri ve vergileri devlet tarafından ödenmeli, kredi borçları da faizsiz olarak yıl sonuna kadar ertelenmelidir. Eğer süreç bu şekilde devam edecekse devletimiz işletmecilerimize en azından asgari ücret üzerinden destek sağlamalıdır" diye konuştu.

Kahvehanelerin hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına da önemli ölçüde riayet ettiğini hatırlatan Özkubat, oyun oynatılmaya müsaade edilmesi halinde öngörülen tüm tedbirleri alacaklarını, kahvehanelerin biran önce normalleşmesini ve taleplerinin karışlanması için yetkililerden beklenti içinde olduklarını sözlerine ekledi.

CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız ise hükümeti bir an önce esnafın imdadına yetişmeye davet ederek, pandemi sürecinde zor durumda kalan esnafın ayakta kalabilmesi için her türlü tedbirin alınması gerektiğini, sorun ve taleplerin takipçisi olacaklarını kaydetti.

Tahtasız’a ziyaretleri sırasında; İl Başkan Yardımcısı Duran Arslan, İl Gençlik Kolları Başkanı Onur Topkül, Belediye Meclis Üyesi Erkan Özbal ile bazı parti yöneticileri de eşlik etti.

Son Güncelleme: 20.08.2020 14:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Has Çorumlu 2020-08-20 14:20:49

Pandeminin en faydalı yanı kahvanelerin kapatılması oldu.Millet akşama kadar boş işlerle ömür tüketiyordu. Şimdi hiç değilse bir şeyler yapıyor. ailesine ,arkadaşlarına ,akrabalarına vakit ayırabiliyor. Bence bundan sonra her önüne gelen de oyun salonu açamasın.Zaman kıymetli zamanı çarçur eden yerler kısıtlanmalı...

Avatar
Adi̇l 2020-08-20 21:46:55

Türkiye genelinde nüfusa oranla en çok kahvehane olan iller arasında herhalde Çorum ilk 20.sıraya girer. Bundan sonra kahvehane ruhsatı verilmemeli.Adım başı kahvehane, birde son zamanlarda moda oldu masalar dışarı çıkarılmaya başladı kaldırımlarda, yolda yürüyemez hale geldik.Yetkililer?

Avatar
Ünak 2020-08-21 00:18:14

Çok doğru be kenan helal

Avatar
turan kaya 2020-08-21 00:37:35

siz kendi kendinize konusun bu ulkede kahve olmadan hic birseyin zevki yok tok lar acin halinden anlamaz

Avatar
Kenan 2020-08-21 00:03:06

Ateş düştüğü yeri yakar demişler tok açın halinden anlamaz.Bu ülkede pandemi var fakat barlar,pavyonlar,düğünler,turizim yerlerinde diskolar,sahillerde boş yer yok turist e herşey serbest ufak esnaf a gelince evine ekmek götürmüş kimin umrunda.At yarışları serbest,iddaa serbest,kredi çek ama gel gör kendi ülkende yabancı muamelesi ?????????

Avatar
Firat23elazig 2020-08-21 06:56:49

Çay ocaklarida öyle oturan yok başka iş olsa yapacak Dukan da para etmiyor ya komple bırakın yada kapatın kurtulak

Avatar
EZGİ su 2020-08-21 07:23:56

O kahvehane parasıyla ev geçindirenler var malesef.Arkamizda bir dayımız yok Devlet işine giremedik.Bilip bilmeden insanların emekleriyle oynamayın.

Avatar
Dursun 2020-08-21 08:36:15

Bu.insanlik.deyil.sadece.kahfaneler.kapali.ulkede.kucuk.esnafi.dusunen.yok.barlar.pafyonlar.bunlara.yasakyok.cunku.zengin.yasadişi.kumar.bahis.oynayanlarda.yasak.yokcünkü.onların.parası.var.sen.olmuşsun.kimin.umrunda.kiran.elektrik.şu.doğalgaz.kıran.sikortadevletinumrundami.sadece.para.ister.bizden.