Türkiye'nin ceviz diyarı olarak bilinen Çorum'un Oğuzlar ilçesinde hasadına başlanan Oğuzlar-77 cevizi, ilçe ekonomisinin bütçesine 20 milyon katkı sağlaması hedefleniyor.
Çorum'un Oğuzlar ilçesinde yetişen Oğuzlar-77 cevizi, coğrafi olarak dağlık yapıya sahip ilçede rakıma göre başlayan hasat süreci yaklaşık bir ay sürüyor. Uzun bir sopa yardımıyla dalından indirilen ceviz, yeşil kabuğundan ayrılarak kurutmaya alınıyor. İlçe merkezindeki cadde ve sokaklarda kurutulan ceviz, daha sonra paketleniyor. Lezzeti ve verimliliğiyle Türkiye’de marka olan Oğuzlar-77 cevizi, tezgahlarda kısa sürede yerini alacak.
REKOLTEDE DÜŞÜŞ OLDU
Türkiye’deki ceviz üretimin yüzde 4’nün gerçekleştirildiği ilçede yaşanan zirai don ve iklim değişiklikleri nedeniyle ürün rekoltesinde düşüş yaşanırken, toptan ve perakende fiyatlarına da yüzde 30 seviyesinde artış oldu. Oğuzlar halkının neredeyse tek gelir kaynağı ceviz, ilçe ekonomisine yıllık 15 ila 20 milyon TL katkı sağlıyor.
Oğuzlar Ceviz Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Oğuz Hantal, ilçede ceviz hasadının yavaş yavaş sonlarına yaklaşıldığını söyledi. Kış mevsiminde eksi 32 dereceye kadar düşen hava sıcaklıklarının ceviz üretimini etkilediğini dile getiren Hantal, yaylalarda verim artışı olmasına rağmen soğuk havanın etkisiyle cevizde rekolte düşüklüğünün yaşandığına dikkat çekti.
Yüksek kesimlerdeki cevizlerin kaliteleri geçmiş yıllarla kıyaslandığında daha iyi olduğunu anlatan Hantal, “Yüksek kesimlerdeki cevizlerimizin iç dolgunluğu daha iyi. Eski rengini yakaladı. Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle üreticilerimiz sıkıntı içerisinde. Bu yıl rekolte düşüklüğü nedeniyle ceviz üretiminin azalmasıyla fiyatlarımız yüksek olacak. Perakende satış fiyatı 45 lira, toptan satış fiyatı ise 38 lira oldu. İşçi sıkıntısı da çekiyoruz. Geçen yıllara oranla ceviz fiyatlarında yüzde 30 artış oldu.
AVRUPA COĞRAFİ İŞARET BELGESİ İÇİN BAŞVURU
Oğuzlar cevizi geçtiğimiz yıllarda Türkiye’deki ceviz üretiminin yüzde 3’nü karşılarken bu oranın şuanda yüzde 4-4,5 seviyesine yükseldiğini anlatan Hantal, “Bu yıl ceviz ekim alanları da arttı. Her yıl bu alanları artırıyoruz. Sadece Oğuzlarda değil köyler ve diğer ilçelerle bağlantımız olduğu için ekim alanını genişlettik. Alanların genişlemesiyle birlikte boş arazi kalmadı tamamen cevizliğe döndü. İlçe halkının geçim kaynağı ceviz oldu. 2020 yılında Oğuzlar cevizi coğrafi işaret belgesini aldı. Aynı zamanda Avrupa Coğrafi işaret belgesi almak için müracaatlarımız aldı” ifadelerini kullandı.
Tüketicileri de uyaran Hantal, "Tüketicileri de bir konuda uyarmak istiyorum. İthal cevizlerin üzerine dahi Oğuzlar cevizi yazarak tüketiciyi kandırıyorlar. Bu konuda tüketiciler dikkatli olmalı. Üzerinde coğrafi işaret bulunmayan hiçbir ceviz oğuzlar cevizi değildir. Belgeli olmayan cevizlerin şikayetleri kabul edilmiyor" diye konuştu.
İHA
Kamyonlar ile getirdikleri ithal cevizleri kirip icini Oguzlar cevizi diye satiyorlar. Ceviz tuccarlari baska yerlerden topladiklari cevizleri Oguzlar cevizi diye millete yutturuyorlar. Bu isin sahtekarligini yapip Oguzlarin adini kirletiyorlar. InsAllah Avrupa basvurusunda bunlari ciddiye almazlar.
Giresundan Ordudan 27 tl ye Almanya'ya giden fındıkları Almanlar çikolata yapıp geri bize kilosu 1200 tlye geri satıyor. İşte buda KDV ekleme denir.
Çorumdanda ağaçtan toplayıp gönderin 40 tl ye. Bu işin hamallığını yapmayın. Cevizi işleyip satın avrupaya kilosu 1200 tl ye.
Sahtekarlık yapan tüccarlar adlı kişiye;
Tırlar dolusu ceviz geliyor. Doğru, fakat sadece bir tüccarımız ceviz ithal ediyor. Allah kendilerinden razı olsun. İlçe ekonomisine ciddi anlamda katkıda bulunuyor. Dışarıdan gelen cevizler Oğuzlar adı ile satılmıyor. Kaldı ki cevizimiz hem kabuklu olarak, hem de iç olarak 90 metreden belli olur. Oğuzlar ve cevizi markadır.
Ebul Furkan gec bunlari, biz biliyoruz neyin ne oldugunu. Kilosunu 10, 15 tl ye aldiklari cevizi millete Oguzlar cevizi diye yutturuyorlar. Birde sahtekarlik yapandan Allah razi olsun diyorsunuz. Demek ki sende bu isin icindesin. Hakiki Oguzlar cevizini bizde biliyoruz, seadece sen akilli degilsin. Ama islayip beyazlatinca digerleride benziyor iste.
Neden Oğuzlar 19 değilde Oğuzlar 77 düşündünüz mü. Söyleyim 77 Yalovanın plakası Oğuzlar cevizi diye övündüğümüz ceviz Yalova cevizidir. Buraya özgü falanda değil patent verirken 19kabul edilmemiş orijinali Yalova olduğu için 77 denilmiş
Vatandaş, hiç bir bilgin yok uyduruyorsun, şuanda zaten önündeki 77kaldırıldı sadece oğuzlar cevizi olarak geçiyor. Tpe’nin siteden kontrol edebilirsin. 77 olması sebebi de bilimsel Çalışmanın Yalova Atatürk Bahçe araştırmaları merkezinde yapılması. O dönemde çok yardımcı olması sebebiyle bir jest. Oğuzlarda bu tür eski adıyla aliağanın cevizi 400 yıldır var( 400 yıllık ağaç var ) bilmeden konuşma
Hiç bir tüccar bunu yapmıyor. Kuruyemişçiler oğuzlardan aldıkları her cevizi oğuzlar cevizi sanıp oğuzlar cevizi etiketi koyuyor. Yoksa oğuzlar ceviziyle diğer cevizciler arasında dağlar kadar fark var.
Aliağa cevizi tüm cevizin yüzde biri anca. Asıl sen sallamışsın. Şuan Oğuzlar da bulunan cevizin yüzde doksandan fazlası Oğuzlar 77 jest mest falan değil Yalova cevizi. Gerçeği bu kabul etsene etmesen de.