OSB yönetiminden açıklama

Çorum TSO Başkanı Başaranhıncal'ın sözlerinin ardından Çorum OSB Yönetimi'nden açıklama geldi

05 Temmuz 2021 Pazartesi 17:23
OSB yönetiminden açıklama

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal’ın isim vermeden İşadamı Ahmet Ahlatcı’nın  Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımın merkezini İstanbul’a taşıma yönündeki kararı ve bu kararın arka planı ile ilgili Çorum Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkanı sıfatı ile Vali Mustafa Çiftçi’nin kamuoyuna açıklama yapması gerektiği şeklindeki sözlerinin ardından Çorum Organize Sanayi Bölgesi Yönetiminden açıklama geldi.

Açıklamada,  Çorum OSB Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu’nun Çorum Valisi Mustafa Çiftçi başkanlığında, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Çorum TSO ile bölge yatırımcıları arasından seçilerek göreve gelen sanayicilerden oluştuğu hatırlatılarak,  organize sanayi bölgelerinin misyonundan bahsedildi. Açıklamada, “Bölgemizden yatırım yeri talebinde bulunan yatırımcılar için yatırım konusu, yapılacak kapalı alan, istihdam sayısı, başlama ve bitirme tarihleri gibi temel bilgileri içeren yatırım bilgi formunun yatırımcı tarafından doldurulması, bürokratik bir engelleme olarak görülemeyeceği gibi, aksine yatırım başvurusunun değerlendirilip tamamlanması için gerekli basit bir işlemden ibarettir. Sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlamak, çarpık sanayileşme ve çevre sorunlarını önlemek, kaynakları rasyonel kullanmak, sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmesi ve geliştirilmesi hedeflenmektedir. Yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her zaman destek olunmuş, 7/24 hizmet vermeye çalışılmıştır. Başvuruya istinaden yapılan değerlendirme neticesinde sonuç, talep sahibine kısa süre içerisinde bildirilmektedir. Bölgelerin ve şehirlerin ekonomik yapılarının gelişmesinde önemli rol oynayan, sanayileşmenin yol açtığı çarpık sanayileşme gibi olumsuz etkilerin üstesinden gelerek; çevreye duyarlı düzenli kentleşmenin sağlanması için planlı ve düzenli sanayileşme sayesinde, kentleşme ve çevre politikalarının uygulanması gibi sosyal olguların da gerçekleşmesini sağlayan Organize Sanayi Bölgemiz, tarıma uygun olmayan yani tarım yapılamayan arazileri değerlendirerek Çorum ili ekonomisine kazandırması ile daha yüksek nitelikli yatırımlar ve girişimler için çok daha istekli, cesaretli davranarak bürokrasiden arınmış şekilde tek durak ofis mantığı ile sanayicilerimize hizmet vermeye bundan sonra da devam edecektir.” denildi.

Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi: “Organize sanayi bölgelerinin misyonu, sınırları tasdik edilmiş arazi parçalarının imar planlarındaki oranlara göre gerekli idari, sosyal ve teknik altyapı alanlarını küçük imalat- tamirat, ticaret, eğitim, sağlık ve teknoloji geliştirme bölgeleri ile donatmak, planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde yatırımcılara sunmaktır. Bu çerçevede; bölgemizdeki sanayicilerimizin daha iyi şartlarda üretim yapabilmelerini sağlamak hedefi ile; İlimiz teşvik paketi çerçevesinde 4. Bölge kapsamında olup, Organize Sanayi Bölgemizde yapılacak yatırımlar; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, gelir/kurumlar vergisi indirimi, faiz desteği, SGK işveren prim desteği ve bunun gibi 5.Bölge teşviklerinden yararlanmaktadır. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan binalar için daimi olarak emlak vergisi muafiyeti getirilmiştir. Sanayi Sicil Belgesine sahip yatırımcılarımızın elektrik tüketimine %2 TRT payı muafiyeti getirilmiştir. Yatırımcılarımızdan yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, kanal kotu tutanağı, iş deneyim belgesi, imar bilgileri ve imar çapı verilmesi işinden; yol kotu tutanağı onayı, inşaat vize kontrol giderleri, evrak sureti çıkartılması ve ilgili evrakın onaylanması; arşiv hizmetleri, büro tescil belgesi dosyalaması ve banka ekspertizlerinin talep ettiği evraklardan herhangi bir bedel alınmamaktadır. Bölgemizde bulunan tahsis edilmemiş parseller %60 oranında kısmen bedelsiz teşvikten yararlanmaktadır.Yapı Denetim Kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli %35 indirimli olarak uygulanmaktadır. Geçmişten günümüze Türkiye ekonomisinin geçirdiği tüm dönüşümlerde merkezi rol oynayan, yurtdışından gelen yeniliklerin ülkemize giriş kapısı olması kadar, yurt içinde yaratıcılık ve yeniliğin odaklandığı, girişimciliğin yoğunlaştığı İstanbul’da, bölgemizde üretim yaparak dünyanın her yerine ihracat yapan, anahtar teslim fabrikalar kuran firmalarımızın merkezlerinin bulunmasını ve bunun da gayet doğal bir ticari mekanizma olduğunu kabul etmek gerekir. Çorum ili TÜİK verilerine göre  2020 yılında 3.556.568.017 dolar ticaret hacmine ulaşmıştır. Ticaret hacminin yaklaşık %73’ünü Çorum Organize Sanayi Bölgemiz sanayicileri gerçekleştirmiştir. İlimizde ihracat yapan birçok firmanın İstanbul başta olmak üzere farklı illerde merkezlerinin olduğunu ve gümrük işlemlerini Çorum ili dışında gerçekleştirdiği bilinmektedir.”

Son Güncelleme: 05.07.2021 17:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2021-07-05 18:02:46

Ah bürokrasi ah, TÜRKİYE yi yedi bitirdi. Bürokratik sorunlar yüzünden memleket hep geri gidiyor. Çorum bürokratik meseleler yüzünden en çok yıpranan ve yatırım alamayan illerin başında geliyor.Türkiyemin önündeki en büyük engel BÜROKRASİ......

Avatar
Bürokrasi 2021-07-05 23:05:42

Yapılan açıklamadan bişey anlayan var mı?Diğer Firmalar gitti sende git diyorlar.Organizelerdeki Firmalar zaten mevzuata uygun yapılaşıyorlardır.Uğur grub dandaaa yer alınmıştı maaşlı memurlar mı yönetecek Çorum un geleceğini.