OSB’ye Lojistik Merkez kurulmalı

Vali Necmeddin Kılıç, OSB'ye Lojistik Merkez kurulması halinde Çorum'un çekim merkezi olacağını belirtti

26 Ocak 2018 Cuma 16:53
OSB’ye Lojistik Merkez kurulmalı

Vali Necmeddin Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca bu yıl ‘Ekonomik Kalkınma İçin Güvenli Bir İş Ortamı’ teması ile kutlanan 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nde Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ni Lojistik Merkez kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. 

Çorum Gümrük Müdürü Cemaleddin Demirdelen ve kurum personeli Vali Necmeddin Kılıç’ı ziyaret etti. Günün anısına Vali Kılıç’a plaket ve çiçek verildi.

Çorum Gümrük Müdürlüğü’nün Organize Sanayi Bölgesinde hizmet verdiğini, ihracat işlemleri yoğunluklu olmak üzere, ithalat işlemleri, kolluk birimlerince kaçak zannı ile yakalanıp gümrüğe teslim edilen araç ve eşyaların mahkemeler nezdindeki kaçakçılık davalarının takip ve sonuçlandırılması, kaçak yakalanan ve gümrüğe terk edilen araç ve eşyaların tasfiye işlemleri ile yabancı ülkelerde yaşayan veya çalışan vatandaşlarımızın geçici ithalat rejimi kapsamında yurda getirdikleri yabancı ülke plakalı araçlarının süre uzatım işlemlerini gerçekleştirdiğini hatırlatan Vali Kılıç, açıklamasında özetle şöyle dedi; “İlimizin tüm gümrüklerden yaptığı ihracat tutarları ise yıllar itibariyle; 2014 yılı 293 milyon, 2015 yılı 264 milyon, 2016 yılı 201 milyon ve 2017 yılı ise 253 milyon Dolar olup, ilimiz ihracatı ülkemiz ihracatının binde 14-18’ine tekabül etmektedir.

2017 yılı 253 milyon Dolarlık ihracatın %42’sine tekabül eden 105 Milyon Dolarlık kısmı Makina, %18’ine tekabül eden 46 milyon Dolarlık kısmı Hububat, %14’üne tekabül eden 34 milyon Dolarlık kısmı Konfeksiyon, %10’una tekabül eden 24 milyon Dolarlık kısmı Kıymetli madenler (mücevherat), %8’erine tekabül eden 22’şer Milyon Dolarlık kısımları ise Demir/çimento ile Diğer ürünlerden oluşmuştur.

2017 yılı Çorum dış ticaretinin 38 milyon Dolarlık ihracat ve 14 Milyon Dolarlık İthalat kısmı Çorum Gümrük Müdürlüğü’nden yapılmıştır.

Yukarıdaki verilerden de anlaşılacağı üzere; ülkemiz ihracatı içerisindeki ilimiz ihracatı, olması gerektiği miktar ve oranda değildir. İlimiz ihracatının gerektiği miktar ve orana ulaşabilmesi için 2023 hedefleri kapsamında; hali hazırda Samsun, Uşak, Denizli, İzmit, Eskişehir, Balıkesir, İstanbul, Bilecik İzmir, Mardin, Erzurum, Kahramanmaraş, Mersin, Konya, Kayseri, Sivas, Kars, Bitlis ve Şırnak illerinde, bir kısmı hizmete girmiş, bir kısmı yapım aşamasında, bir kısmı da proje aşamasında olan ve içinde açık ve kapalı depolar ile soğuk hava depoları, antrepolar, geçici depolama yerleri, bakım-onarım, yükleme-boşaltma, elleçleme, tartı, yük bölme-birleştirme, paketleme, dağıtım ve kargo merkezleri, sigorta acenteleri, banka, posta, ulaştırma ve gümrük müşavirlik ofisleri, gümrük ve işletici kuruluş bina ve tesisleri, konteyner, tır ve kamyon yükleme ve boşaltma terminalleri, sosyal tesisler, ticaret konferans tesislerini de içinde barındıracak, 20 Lojistik Merkez’den bir tane de Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulması halinde; ilimizin, hem ulusal hem de uluslararası sermayenin çekim merkezi haline geleceği, dolayısıyla ilimiz sanayi, yatırım, ekonomi, istihdam ve kalkınmasına büyük oranda katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

TSO’YA GÜMRÜK GÜNÜ ZİYARETİ

Öte yandan Çorum Gümrük Müdürü Cemaleddin Demirdelen ve kurum personeli  Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal’ı ziyaret etti.

Her Türlü Taşımacılık Faaliyetleri Meslek Komitesi Grubu Başkanı ve TSO Meclis Üyesi Ahmet Haluk Aşkın’ın da eşlik ettiği ziyarette konuşan Başaranhıncal, Çorum sanayisinin ihracatta ülke ekonomisine  katkı sağladığını belirterek, gümrük personelinin önemli bir görevi yerine getirdiğini vurguladı. Başaranhıncal, Gümrük Müdürü Cemaleddin Demirdelen ve beraberinde gelen personeline ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederek, gümrük çalışanlarının gününü kutladı.

Gümrük Müdürü Cemaleddin Demirdelen de, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü anısına Başaranhıncal’a plaket ve çiçek verdi.

Son Güncelleme: 26.01.2018 17:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 2018-01-27 00:59:53

Kuralım o zaman