Savunma sanayisinde Çorum'u da görmek isteriz

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Muhsin Dere, tam bağımsız, yerli ve milli bir savunma sanayi hedeflediklerini açıkladı

10 Ocak 2018 Çarşamba 18:27
Savunma sanayisinde Çorum'u da görmek isteriz

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Muhsin Dere, tam bağımsız, yerli ve milli bir savunma sanayi hedeflediklerini açıkladı.

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Muhsin Dere, Çorum Vali Necmettin Kılıç’ın daveti üzerine ASELSAN, TAI ve ROKETSAN temsilcilerinden oluşan bir heyetle Çorum'a geldi. İlk olarak Ticaret Sanayi Odası Kompleksi’nde işadamları ile bir araya gelerek savunma sanayi alanındaki çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan heyet daha sonra Çorum’daki bazı sanayi kuruluşlarını ziyaret etti.

TSO’da düzenlenen toplantıda konuşan Müsteşar Yardımcısı Dere, son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Savunma Sanayi Müsteşarlığının doğrudan Cumhurbaşkanı’na bağlandığını, artan tehditler ve ülkenin içinde bulunan durum düşünüldüğünde bundan sonraki adımların çok daha hızlı atılacağı belirterek, “Hızlı bir şekilde savunma sanayisinde gelişmiş birkaç ülke ile aramızdaki farkın kapatacağımız bir döneme girmiş olmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Savunma sanayinde şuanda 579 projenin yürütüldüğünü ve bu projelerin toplam maliyetinin 70 milyar dolar olduğunu aktaran Dere, “2002 yılından bu yana personel sayısının yanı sıra proje sayısı 10 kat arttı. Dünyada savunma sanayisi için harcanan toplam tutar 1,68 trilyon dolar civarında. Bunun yüzde 36'lık kısmını tek başına Amerika Birleşik Devletleri yaparken Türkiye'nin savunma sanayisi harcamaları da 14,9 milyar dolar tutarına ulaştı. Dünya ölçeğine baktığımızda yüzde 1'e bile tekabül etmediğini görüyoruz. Türkiye’nin savunma harcamaları çok fazla olduğuna dair eleştireler var. Bunu doğru olmadığını diğer ülkelerle kıyasladığımız da görüyoruz. Asker sayısı anlamında Avrupa'nın en büyük ordusu, bizim ordumuz ama asker başına harcama miktarlarına baktığımızda sonlarda yer aldığımızı görüyoruz. Dolayısıyla ordumuzun modernizasyonu için çok daha fazla harcama yapmamız gerekiyor. Asker başına düşen harcama oranlarına baktığımızda Ortadoğu ülkeleri arasında da çok da ileride değiliz” diye konuştu.

Askeri satışlara göre dünyadaki ilk 100 firma sıralamasına bakıldığında Türkiye'den 3 firmanın sıralamaya girdiğinin görüldüğüne işaret eden Dere, "ASELSAN, TAI ve ROKETSAN'ın 2016 yılından itibaren sıralamaya girmiş olması son derece sevindirici. İnşallah ileride ilk 100'de daha çok firmamızın yer aldığını, Çorum'dan firmalarımızın da yer aldığını görmeyi ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Savunma sanayisinde ihracatın da 2 milyar doların üzerine çıktığını anlatan Dere, “Geçmiş yıllara baktığımızda savunma sanayindeki gelişim ortaya çıkıyor. 2023 hedeflerimize baktığımızda, 2 milyar dolarlık savunma ihracatımızın yetersiz olduğunu görüyoruz. Çünkü bizim 2023 yılındaki hedefimiz 25 milyar dolarlık savunma ihracatı yapmak. İnşallah önümüzdeki 7 yılda bu rakamlara ulaşma imkanımız olur” ifadelerini kullandı.

Savunma sanayini önümüzdeki 10 yılda etkileyecek öngörüler hakkında da bilgi veren Dere, “Terörle mücadele sağlanan başarılara rağmen terör örgütlerinin mahiyetinin değişmesi önümüze her yıl başka bir terör örgütünün çıkarılması nedeniyle önümüzdeki 10 yılda da ülkemiz terör belasıyla değişik adlar altında yüz yüze kalacağını öngörüyoruz bununla ilgili tedbirlerimizi alıyoruz. Siber ve asimetrik savaş, uyduların savunma da kullanımı. İnsansız hava sistemleri ve yapay zeka gibi konular önümüzdeki 10 yılda savunma sanayini etkileyecek” dedi.

İHA

Son Güncelleme: 11.01.2018 11:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipden 2018-01-10 20:14:36

15 Temmuzdan sonra taşınan birliklerde bir veya bir kaçı Çoruma çekilebilir ve de savunma sanayinde bu hamle daha kolay olamaz mıydı ancak neden inşAllah yatırım gelir.

banner165