Siyasi irade neyi bekliyor?

Çorum maalesef bugüne kadar hiçbir kalkınma programında yer alamadı. Peki bu daha ne kadar sürecek?

13 Şubat 2018 Salı 00:24
Siyasi irade neyi bekliyor?

MUSTAFA DEMİRER

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ başkanlığında ‘Tarım ve Hayvancılık Yozgat İl Değerlendirme Toplantısı’ düzenlendi. Milletvekilleri, bürokratlar ve ilgili temsilcilerin katıldığı toplantıda, Çorum’un da ihtiyaç duyduğu ancak bugüne kadar hiçbir somut ilerleme sağlayamadığımız önemli bir gelişme yaşandı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın anlattıklarından çıkardığımız özete göre, kentte Organize Hayvancılık Bölgesi ve beraberinde hayvan hastanesi hayata geçiriliyor. Ziraat fakültesi faaliyete geçti, Veterinerlik Fakültesi bu yıl öğrenci alıyor. Et kombinası yakın zamanda kurulmuştu, Et ve Süt Kurumu açılması için talimat verilmiş. Damızlık düve ve koç-teke üretim merkezi yolda.

Yukarıda sıraladığımız hizmet ve yatırımlardan birkaç tanesi Çorum’da da olacak. Mesela, Alaca ve Sungurlu’ya Hayvancılık OSB kuruluyor. Veterinerlik Fakültesi için YÖK’e teklif sunuldu. Ziraat Fakültesi Hayvan Hastanesi, Et Kombinası ve Et ve Süt Kurumu bizde olmayan Yozgat’ın artıları tabi.

Hepsi bir kenara Bozdağ’ın memleketi için önemsediği en önemli gelişme ise Yozgat’ın KOP (Konya Ovası İdaresi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) kapsama alanına dahil edilmesi. ‘Çok ciddi’ yatırım bütçesi olan KOP’a dahil edilen Yozgat, önemli bir avantaj kazanmış durumda.

PEKİ KOP NE?

KOP’ta (Konya Ovası İdaresi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) başlangıçta Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir illeri yer alırken, Bozdağ’ın girişimleri sonucu Bakanlar Kurulu Kararı ile Yozgat ta bu programa dahil edildi. Daha sonraki aşamada Kırıkkale ve Kırşehir de bölge iller arasına girmiş.

Türkiye genelinde gelişmişlik düzeyi yüksek olan Marmara ve Ege Bölgesi hariç diğer bölgelerde KOP, DOP, GAP, DOKAP gibi kalkınma programları var. Anadolu’nun hemen hemen bütün illeri söz konusu kalkınma programlarına girerek yatırımlara finans desteği alıyor.

Orta Karadeniz ile İç Anadolu Bölgesi sınırlarında bulunan Çorum ise hiçbir kalkınma programında yer almayarak adeta tek kaldı, yalnızlaştı. Yıllardır ısrarla Çorum merkezli komşu illerin içinde yer alacağı bağımsız bir kalkınma programı kurulması isteğimiz vardı, maalesef olmadı, olmuyor. Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir gibi herhangi bir bölgenin kalkınma programına alınmayı arzu ettik, o da olmadı. Biz beklerken komşu illerin büyük çoğunluğu tek tek diğer bölgesel kalkınma programlarına girmeyi başardı.  

Diyeceğim odur ki; Çorum’un sadece kalkınma ajansı statüsündeki OKA ile yol yürümesi yeterli değil. Örneğin coğrafi olarak yakın olduğumuz Samsun gibi hem OKA hem merkezi Giresun olan Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinin bağlı bulunduğu DOKAP’a (Doğu Karadeniz Kalkınma Programı) bağlanabiliriz. Veya Yozgat gibi Konya merkezli KOP’a dahil olabiliriz. Böylece ciddi bütçeleri olan yatırımlardan istifade edebiliriz.

Tabi her zaman söylediğimiz gibi yerel siyasetin temsilcileri bu konuda kararlı bir irade ortaya koyabilirse…

Son Güncelleme: 14.02.2018 20:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 2018-02-13 02:27:28

Onlar Çorum’un Yozgat’ın ilçesi olmasını bekliyorlardır.

Avatar
UÇAĞI havada görenler 2018-02-13 04:13:02

Salim uslu UÇAĞIn Yozgat’a inmesini bekliyordur.

Avatar
İskilipden 2018-02-13 04:51:20

Karaman vekili car Recep Konuk adam Torkuyu kurdu Torku koop kuruluşu dünya şirketi oldu ziraat mühendisi Konya Çumra Karaman büyüyor Çorum ilçeleri gibi küçülmüyor. Kızılırmak Çorum'dan geçiyor nimet ama? Bafra ırmaktan su alarak içinden kamyon geçecek şekilde kanallarla dolaştırıyor. İskilip yaz oldu mu su bulamıyor yanı başı yap kanalları ver suyu nerede bir Tosya İskilip Çorum yolunu gündeme bile alınmayı teklif dahi edemediler.
Atıf hoca Devlet hastanesi 6 yıl oldu YÜZ YATAKLI bitmedi Neden Toprağı kimi yok NİĞDE gibi kiraz cenneti olmaz mı ürünler hepsi ihraç ürünü olarak yetiştirmiş tırlarla satılıyor. Sayın Valimiz NİĞDE den geldi bodur Kiraz kayısı üreticiliği konusunda Niğde gibi İskilip olamaz mı? Birşeyler çok mu fazla yada bir şeyler çok mu eksik neden Çorum'u görmüyorlar Göstermiyorlar Seçime 1 yıl kaldı vekiller Çorum'da görünürler artık seçim var ne yaptırabilirler yol zorunlu ihtiyaç onu bile Teklif edemediler İskilip Tosya yolunu bile yazık yazık

Avatar
Ali osman 2018-02-13 06:27:44

Teşkilatçılık problemi var .Maalesef bizim vekilller Parti yönetimi ilgilileri toplayıp ne isteyeceğini bilmiyor . Bir isteği olsada beraber istemiyorlar.
Her yıl göç veriyoruz. Köyler boşaldı
İlçelerde kimse kalmayacak
Sn vekiller istifa etseler ses getirirler ve belki hiZmet alırız
Paylaşımda adalet yok . Çok yazık

Avatar
Mert 2018-02-13 06:28:50

Bu siyaset tren bekliyor. Gelir diye

Avatar
Kürşat 2018-02-13 10:32:34

Sayın Demirer, siyasi irade birbirinin "altını oymakla" meşgul.Lütfen rahatsız etmeyin.

Avatar
Valdo 2018-02-13 08:54:39

Nek beklerse beklesinler umurumda değil. Zeki Gül'ü başkan yapan , uçağı geçiremeyenlerden ne bekleyeceğiz ALLAH aşkına

Avatar
Mustafa çelik 2018-02-15 00:07:40

Değerli arkadaşlar eleştiriler gerçekten doğru.Herkes kendini bir diğer siyasetçiden daha başarılı ve becerikli görüyor ya da daha temiz siyaset yaptığını iddia ediyor. Velevki öyle olsun. Siyasete girmeden önceki işleri ve mal varlıkların ve de tüm üyelerin ön seçimine girsinler bakalım gerçekten birbirlerinden iyiler mi