Taleplerini tek tek sıraladılar

CHP yöneticileri, okul servisçisi, kantinci ve taksici esnafının taleplerini gündeme taşıdı.

17 Ağustos 2020 Pazartesi 14:09
Taleplerini tek tek sıraladılar

Pandemi salgınından dolayı okulların kapalı olması ve ne zaman açılacağının da henüz belli olmaması, okul servisçisi ve kantinci esnafını kara kara düşündürüyor.
6 aydır para kazanamayan okul servisçileri ve kantinciler, hükümetten destek paketi bekliyor.
CHP Çorum İl Başkanı Mehmet Tahtasız, beraberinde bazı parti yöneticileriyle birlikte Taksiciler, Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Mehmet Gayretli’yi ziyaret ederek sektörün sorunları ve talepleri hakkında bilgi aldı.
CHP İl Başkanı Tahtasız, okulların kapalı oluşunun servisçi, kantinci gibi bazı sektörleri derinden etkilediğini belirterek, esnafın borçlarının pandemi süreci bitene kadar faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini söyledi.
Servisçilerin; sigorta, MTV, lastik, bakım, muayene gibi zorunlu giderlerinin bulunduğunu, yeni sezona başlamak için de maddi kaynak gerektiğini ifade eden Tahtasız, “Kredi, kredi kartları ödenemedi. Ertelenen borçlar birikti. 6 aydır bir kuruş para kazanamayan sektör temsilcilerinin yeni sezona başlamak için de maddi kaynağa ihtiyacı var. Esnafımız bankaların, çevrenin kara listesine girmiş durumda. Esnafımızın sesi duyulmalı, gereken her türlü destek sağlanmalıdır” dedi.
Oda Başkanı Mehmet Gayretli ise taksicilerin koronavirüs salgınından dolayı işlerinin azaldığını ve sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını belirterek, servisçilerin ise 6 aydır hiçbir iş yapamadığına dikkati çekti.
Gayretli, 31 Ağustos’ta okulların açılmasını beklediklerini ancak Milli Eğitim Bakanlığının pandemi sürecinden dolayı 21 Eylül’e ertelediğini, bu tarihte de açılıp açılmayacağının henüz belli olmadığını haırlatarak, “Devlet hemen hemen her kesimi düşündü, çeşitli imkanlar tanıdı; ama bizim varlığımızı söyleyen hiç bir üst kurum olmadı. Bu yüzden devletin aklının ucundan bile geçmedik. Biz geleceğimizin teminatları olan çocuklarımızı taşıdık. Fabrika personeli taşıyarak üretime katkı sağladık. Devlete yük olmadık. Her türlü vergiyi de verdik. Devlet büyüklerimizden beklentimiz tüm esnafımıza maddi destek sağlanması” diye konuştu.
Çorum Belediyesi’nden de bazı taleplerde bulunan Gayretli, “Belediyeden isteğimiz 2020 ve 2021 döneminde servis plakalı araçların güzergah ruhsat harcını almamalı. Devir paralarının düşürülmesini, ticari taksicilerin ruhsat harç ve işgaliye paralarının alınmamasını istiyoruz.
MTV, sigorta, taşıt pulu, trafik sigortası, araç muayenesi bu süreçte alınmamalı” diye konuştu.
Gayretli, diğer sıkıntıları ise şu cümlelerle dile getirdi:
“Randevu sistemi olmasına rağmen eksiği olan araçlar tekrar geldiği zaman 3-4 saat gibi gecikme oluyor. Fabrika 22 koltuklu araç imal etmiş, test ve her hürlü uygunluk belgesi var, lakin araç muayenesinde 65 cm. koltuk arası isteniyor. İmalat yapılırken neden uygulanmıyor?
Bakanlığın sık sık tadilat genelgesi yayınlaması, 2010 yılından sonraki imal edilen araçları okul paket servis araçlarına dıştan elle mandallı sistemin getirilmesi krizde olan esnafa 2000 TL ek külfet getirmiştir.
6 ay ertelenen kredilerin günü geldi. Lakin esnaf okul açılmadığı için, taksicilerimiz de pandeminin tekrar artmasından dolayı iş yapamıyor. Kredilerin pandemi bitene kadar faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz.”
CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız ise taksici, minibüsçü, servisçi ve kantinci esnafının sorunlarını genel merkeze ileteceklerini, hükümet nezdinde çözüm arayışı için çaba göstereceklerini belirterek, esnafın her zaman ve her koşulda yanında olduklarını vurguladı.
Tahtasız, pandemi sürecinde iş yapamayan esnaf gruplarına yeni gelir kaynağı sağlanmasını, faizsiz kredi imkanları sağlanarak ayakta kalmalarına yardımcı olunmasını istedi.

Son Güncelleme: 17.08.2020 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.