‘Toprak analizi için ek süre verilmeli’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarından...

25 Ağustos 2014 Pazartesi 12:12
 ‘Toprak analizi için ek süre verilmeli’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarından 2014 yılı gübre destekleri için 1 Eylül 2014 mesai saati bitimine kadar yapılması gereken toprak analizlerinin tamamlanamayacağına yönelik uyarılar aldıklarını bildirerek, “Çiftçimizin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmeli” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, mazot ve gübre desteklemelerine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tebliğinin, 1 Ocak 2014’den geçerli olmak üzere 3 Haziran 2014’de yayımlandığını anımsattı.

Desteklemelerden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan, tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre tarımsal faaliyette bulunan üreticilerin yararlanabileceğine dikkati çeken Bayraktar, çiftçilere yıl içinde işledikleri, ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılacağını belirtti. 

Tebliğe göre, arazi miktarı 1 dekarın altında olan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmayacağını hatırlatan Bayraktar, toprak analizi desteğinin de dekar başına 2,5 lira olarak belirlendiğini kaydetti. 

“Süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak”

Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda 1 Ocak 2014 ile 1 Eylül 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için bu şart aranmıyor. ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimizin, 1 Eylül 2014 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları neredeyse imkansız gibi görünüyor. Yaptıramamaları halinde, süre uzatılmazsa çiftçimiz mağdur olacak. Çünkü, toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tarım ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar. Çiftçilerimizin de, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar.”

Sorun bakanlığa iletildi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sorunu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ilettiklerini, bakanlığın bu talebe olumlu bakacağına inandıklarını bildirdi.

Bayraktar, toprak analizlerini yaptıran çiftçilerin, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru süreleri bulunduğunu, aynı sürenin mazot desteği için de geçerli olduğunu belirtti. 

Destek miktarları

Şemsi Bayraktar, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3,1 lira, gübre destekleme tutarının 4,3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4,6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7,5 lira, gübre destekleme tutarının 7,5 lira olacağını hatırlattı.





Son Güncelleme: 25.08.2014 12:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165