Türkiye’nin cevizi Oğuzlar’dan

Çorum'un yaklaşık 7 bin nüfuslu Oğuzlar İlçesi sakinleri ceviz üretimi ve fidan satışıyla geçiniyor.

15 Ekim 2013 Salı 13:12
 Türkiye’nin cevizi Oğuzlar’dan


Çorum'un yaklaşık 7 bin nüfuslu 
Oğuzlar İlçesi sakinleri ceviz üretimi ve fidan satışıyla geçiniyor. Türkiye'de ceviz üretiminin yüzde 6'sının ilçede gerçekleştirildiğini söyleyen Belediye Başkanı Ak Partili Ali Uyanık, "Oğuzlar 77 markasıyla yılda bin 500 ton ceviz üretimi gerçekleştiriliyor. İlçede yaşayanların yüzde 90'ı da geçimini ceviz üretimi yaparak sağlıyor. 2023 yılında ilçenin 10 bin ton ceviz üretimi yapabilmesi için çalışmalara başladık" dedi.

Oğuzlar'daki ceviz ağaçlarının mobilya yapımında da önemli olduğunu dile getiren Belediye Başkanı 
Ali Uyanık, yaklaşık 60 yıl önce ceviz ağaçlarının yok olma noktasına geldiğini söyledi. Uyanık, ilçede kalan bir ceviz ağacından fidan ve aşılama yapıldığını söyleyerek, "1960 ve 1970'li yıllarda uygulanan yanlış politikalar sonucu, ceviz ağaçlarımız, ihraç edilmek ve mobilya üretiminde kullanılmak üzere kesilerek yok olmakla karşı karşıya kaldı. Sayılı ağaçlar kalmış. Bir tanesi öyle bir ağaçtır ki Oğuzlar'ımız bu gününü ve yarınlarını bu ağaca borçludur. Halkımız bu ağaçtan aldığı aşı kalemleri ile fidanlarla, mevcut ceviz ağaçlarını aşılayarak tüm ilçeyi kuşatmıştır. İlçe halkı kesilmesine izin verilmeyen bu ağaç sayesinde geçimini sağlamaktadır" diye konuştu.

İlçede üretilen cevizin adının 2010 yılında '
Oğuzlar 77' olarak tescil edildiğini belirten Başkan Ali Uyanık, "Ülkemizdeki en küçük coğrafi alana sahip olan ilçelerden biriyiz. Ancak, ceviz üretiminin yüzde 6'sını karşılıyoruz. İlçemiz ceviz ticaretinde söz sahibidir ve ceviz borsası konumundadır. 2004 yılında YalovaAtatürk Bahçe Bitkileri Enstitüsü'ne müracaat ederek, 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda, 'Ali Ağanın Oğlunun Cevizi' diye bilinen ceviz çeşidimizi 'Oğuzlar 77 adıyla' sertifikalandırarak literatüre girmesini sağladık" dedi.


2016 HEDEFİ 1 MİLYON FİDAN

2012 yılında 100 bin fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Uyanık, şunları kaydetti:

"2016 yılı için hedefimiz 1 milyon fidanı toprakla buluşturmak. Bugün ilçemizde bin 500 ton olan ceviz üretimini 2023 yılına kadar 9-10 bin tona çıkararak 140-150 milyon TL getiri cevizden, 25-30 milyon getiri de fidandan hedeflemekteyiz. Bir o kadar ekonomiyi de ceviz ticareti ve yan ürünlerden ve turizmden elde etmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır. 
Oğuzlar'ımız ve Oğuzlar 77 ceviz çeşidi marka olma yolunda da çok önemli mesafeler almıştır." 





Son Güncelleme: 15.10.2013 13:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.