Ziraat odaları ekim sezonu için iyimser değil

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, "Üretimin devam etmesi için tedbiri alınması şart" dedi.

18 Ocak 2022 Salı 22:58
Ziraat odaları ekim sezonu için iyimser değil

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, "Üretimin devam etmesi için tedbiri alınması şart" dedi.

Çorum Ziraat Odaları Başkanlığı İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Çorum Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantı sonrasında bir açıklama yapan Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, bölgede 2021 yılında kuraklık yaşandığını hatırlatarak, 2022 yılı ekim sezonu sonuna kadar kuraklığın devam etmesinin beklendiğini, bu nedenle ürünlerde bu senede rekolte düşüklüğünün yaşanacağının tahmin edildiğini söyledi. Koordinasyon kurulu olarak çiftçilerin üretime devam edebilmesi ihtimalini belirlemek amacı ile 1 dekar arazi ekimi için ortalama maliyet çıkartıldığını açıklayan Sayan, “Bir dekar arpa-buğday ekimden hasada maliyeti toplam da bin 12 lira olarak hesaplandı. Bu girdi maliyetleri ayçiçeği, patates, soğan, pancar vb. üretiminde kat kat artmaktadır. Girdi maliyetlerinin yüksekliği karşısında çiftçilerimizin üretim yapması mümkün gözükmemektedir. Bölgemizde, soğan ürününün gerek maliyetlerin yüksekliği gerekse ürün değerinin düşük olduğu için yaklaşık 250-300 bin ton soğan halen satılamamış, çiftçilerimizin ambarlarında durmaktadır. İlimizde, yeterli soğuk hava depolarının da mevcut olmadığı göz önüne alındığında soğan çürümeye ve çillenmeye terk edilmiştir” dedi.

Sayan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Fatura desteklemelerinin ve diğer desteklemelerin düşük olması, haşhaş fiyatlarının senelerdir aynı olması, tarımsal sulamada elektrik fiyatlarının yüksek olması, pazarlama sorunu, devlet kurumları tarafından ürün fiyatlarının geç açıklanmasından dolayı çiftçinin ürününü değerinin altında satması, çiftçi eğitimli ara elamanın bulunamaması, kuraklık vb. sebeplerle ürün düşüklüğü sebebiyle çiftçilerimizin banka ve kooperatiflere olan borçlarını ödeyememeleri, yer altı suyunun kullanım ücretlerinin pahalı olması, çeltik ürününün piyasa değerinin altında olduğundan alıcı bulmakta zorlanması, tarım arazilerinin parçalı ve dağınık yapıda olması çiftçilerimizin genel sorunlarıdır."

Çiftçilerin üretime devam etmesi için bahsi geçen konularda devletin gerekli tedbirleri almasını gerektiğini hatırlatan Sayan, üretime ve ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan çiftçilere verilen desteklemelerin artırmasını ve sorunlarının çözüme kavuşmasını talep ettiklerini söyledi.

İlçe Ziraat Odası Başkanlarının katıldığı toplantıda, çiftçi sorunlarının, Türkiye Ziraat Odaları Birliğine ve nezdinde gerekli Kurum ve Kuruluşlara bildirilmesine oy birliği ile karar verildi.

İHA

Son Güncelleme: 20.01.2022 10:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kıraç 2022-01-20 16:40:09

Üreticinin içinde bulunduğu sıkınyıyı siyasilere yüzüne karşı söyleyin. Sizin hiç bir siyasiye kel tarafınız yok. Siyasiler sizin karçınızda el paça divan durması gerekli. Onların size çok büyük şhtiyacı var. Ama gel gör ki siz Seçim zamanida siyasilere vıcık vıcık yağcılık yaparak siyasilerle birlikte siyaset yapıyorsunuz..

Avatar
ALİ 2022-01-21 08:49:33

Sorunları sıralarken çözüm ürettiniz mi?Parçalı araziler için Çorum özelinde bir şey yaptınızmı?Sulama plan ve desteği oluşturdunuz mu?Tohum ve gübre maliyetleri düşünüldüğünde çiftçi için ne yaptınız.Mesela daha ucuza yada vadeli ürün temin edebildiniz mi?Aiadat toplamak dışında ÇKS dosyası onaylamak dışında ne yapılıyor Ziraat Odalarında?

Avatar
Vatandas 2022-01-21 12:43:33

İktidarın reklamını yapıp Orhan sarının soytarisi gibi gezen sayın ziraat odası başkanı .sizin gibilerin Türk tarımı a verbilecegi tek şey zarar dır