'120 bin Mühendisin 40 bin'i sektör dışında'

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül,”Bir üniversitenin ne kadar öğrenci aldığına ve mezun ettiğine değil; mezun ettiği öğrencinin ne kadarının istihdam edildiğine bakmalıdır” diyerek , YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın konu ile ilgili açıklamasını eleştirdi.

26 Haziran 2016 Pazar 16:21
'120 bin Mühendisin 40 bin'i sektör dışında'

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül,”Bir
üniversitenin  ne kadar öğrenci aldığına ve mezun ettiğine değil; mezun ettiği  öğrencinin  ne kadarının  istihdam  edildiğine  bakmalıdır” diyerek , YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın konu ile ilgili açıklamasını eleştirdi.


Gül, konuşmasında şunları ifade etti;


“Lisans Yerleştirme Sınavları  pazar günü yapılan Edebiyat- Çoğrafya sınavıyla son buldu. Son sınavların yapılacağı hafta sonunun bir gün öncesi  Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç;  bu yıl üniversitelerin ziraat, tarım, orman ve su ürünleri fakültelerinde yer alan 210 bölüme ilk 3 sıradan yerleşen öğrencilere aylık 600 TL burs verileceğini belirtti. Sayın Saraç, “2016 yılı için önceliklerimiz bu alanlar olacak” dedi.

Türkiye’de 39 adet Ziraat Fakültesi bulunuyor. Söz konusu programlardaki kontenjanlar ile öğrenci sayısı arasında uçurum olduğunu belirten Saraç, “Bu kadar stratejik ve kritik alanlara olan ilginin azalıyor olması tehdit edici” diye konuşuyor. Her yıl yaklaşık 4 bin civarında mezun veren ziraat fakültelerinin neredeyse tümünde öğrenci kontenjanı geçtiğimiz yıl düşürülmüştü. Buna rağmen 2015 yılında 5403 mezun vermiş bulunmaktadır.2014 yılında KPSS giren Ziraat Mühendisi sayısı 26 binin üzerindedir.2016 yılında da bundan farklı olmadığı kanısındayım. Odamızca yapılan bir araştırmada   hali hazırda 120 bin olan Ziraat Mühendisinin  40 bin'i sektör dışında çalışma hayatına devam etmektedir.

Ziraat fakültelerine yönelik bu teşviklere karşın ziraat mezunlarının istihdam sorununun artarak devam etmesi ise tartışmayı ateşlemektedir. AB ülkelerine oranla tam 20 kat daha fazla ziraat mühendisi bulunan Türkiye’de Ziraat alanında işsizlik oranı  her geçen gün artmaktadır.

Bu nedenle iyi bir planlama yapılmalı, nicelikten  ziyade niteliğin armasına önem verilmelidir. Sahayı bilmeyen  ve sadece  boş olan kontenjanı doldurma amacını güden bu yaklaşımı  anlamak ve yorumlamak mümkün değil.Bir üniversite  ne kadar öğrenci aldığına ve mezun ettiğine değil; mezun ettiği  öğrencinin  ne kadarının  istihdam  edildiğine  bakmalıdır.”

Son Güncelleme: 26.06.2016 16:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.