144 süt sığırı Oğuzlar’a teslim

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Oğuzlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne dün 144 adet Simental Süt Sığırı’nın teslim edildiğini bildirdi.

03 Ekim 2013 Perşembe 15:13
 144 süt sığırı Oğuzlar’a teslim


AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Oğuzlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne dün 144 adet Simental Süt Sığırı’nın teslim edildiğini bildirdi.

Bağcı, 2008 yılında Oğuzlar Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurularak Kırsal Alanda Sosyal Destek (KASDEP) Projesi kapsamında ortaklar mülkiyetinde süt sığırcılığı projesi için başvurulduğunu hatırlatarak, başlangıçta 72x2=144 Başlık Süt Sığırcılığı gelir getirici bir faaliyet olarak öngörüldüğünü, ancak zamanla gerek ahırların yapısı, gerekse ortakların şehir içinde hayvan besleme imkanlarının göz önünde bulundurularak Toplu Ahır yöntemine geçilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

Bu süreçte Tarım Bakanlığı TEDGEM ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu Başkanlığı ile bir dizi görüşme gerçekleştirildiğini, 2009 yılından beri yapılan bu görüşmelerin çoğuna Çorum Milletvekilleri olarak, şahsının yanı sıra Agah Kafkas, Murat Yıldırım,, Ahmet Aydoğmuş ve Salim Uslu ile Belediye Başkanı Ali Uyanık’ın eşlik ve öncülük ettiğini  belirten Bağcı, Son olarak 2011 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile görüşülerek toplu ahır için onay alındığını kaydetti.

Bağcı, şöyle dedi; “Kooperatif yönetimince Oğuzlar Merkez’de kurulan ve 300 hayvan kapasiteli, yem hazırlama, buzağı bakım, soğutma vb. üniteleri içinde barındıran modern bir ahır inşa edilmiştir. Gebe Düve alımında iç piyasada uygun hayvan bulunmaması nedeniyle ithalat yoluyla temine yönelinmiş ve pek çok bürokratik prosedürden sonra nihayete erişmiştir. Söz konusu hayvancılık projesi için SYDV Kaynaklarından 1.950.000 TL kaynak kullanılmış olup, geri ödemesi 2 yıl sonra başlatılacaktır. Ayrıca toplu ahır 300 baş süt sığırı için inşa edildiğinden 500.000 TL ek harcama yapılmış ve 500.000 TL’lik ise yem stoklanmıştır. Proje toplam 3 Milyon TL’ye mal olmuştur.

Oğuzlar 2006 yılında başlattığı atak ile ceviz üreticiliği ve fidancılığında iddialı bir konuma geldiği gibi, cevizin ilçe ekonomisinde birincil faktör olması sağlanmıştır. Tıpkı ceviz gibi 144 başlık süt sığırcılığı ile çıkılan yolda önce 300 başa daha sonra 500 ve 1000 başa ulaşılması hayal değildir. Oğuzlar ilçemiz önümüzdeki yıllarda hayvansal ürünlerde de adından söz ettirilen bir ilçe olmayı başaracaktır. İlçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak havyacılık projesinin hayata geçirilmesinde azmi kararlılığı ve mücadelesi ile Belediye Başkanımız Ali Uyanık’ın emeği çok büyüktür. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere Kooperatif Başkanımız Osman Yalçın ve Yönetim Kurulu Üyelerini kutluyorum. 3 Ekim 2013 günü itibariyle 60 tanesi Almanya’dan, 84 tanesi Avusturya’dan olmak üzere toplam 144 adet Gebe Simental Süt Sığırı Oğuzlar İlçemize ulaşarak, törenle Tarımsal Kalkınma Kooperatifimize teslim edilmiş ve karantinaya alınmıştır. İlçemize hayırlı ve bereketli olmasını dilerim” 




Son Güncelleme: 03.10.2013 15:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.