15 bin ton küspe paketleyecek

Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (PANKOBİRLİK) Küspe Paketleme Tesisi dün Çorum Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle hizmete girdi.

11 Ekim 2013 Cuma 12:25
 15 bin ton küspe paketleyecek


Pancar Ekicileri Kooperatifi Birliği (PANKOBİRLİK) Küspe Paketleme Tesisi dün Çorum Şeker Fabrikası’nda düzenlenen törenle hizmete girdi.

Açılışa Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş,  Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Sefer Kahraman, PANKOBİRLİK Başkanı İsmail Hakkı Melendiz, Başkan Vekili Şerafettin Çağaldoğan, bazı davetliler ve çok sayıda pancar üreticisi katıldı.

Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk ve PANKOBİRLİK Başkanı İsmail Hakkı Melendiz’in açış konuşmalarıyla başlayan programda Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu da katılımcılara hitaben bir selamlama konuşması yaptı.

Yapılan dua ve kurban kesiminin ardından gerçekleşen açılış sonrası tesisi gezen davetlilere PANKOBİRLİK yetkilileri tarafından bilgiler verildi.

Açılış töreni fabrika yemekhanesinde verilen yemeğin ardından sona erdi.



Küspe paketleme tesisi

PANKOBİRLİK Küspe Paketleme Tesisi’nin 2013 yılında yaklaşık 15 bin ton yaş küspe paketleyeceği açıklandı.

Çorum Şeker Fabrikası bünyesinde hizmete açılan tesis hakkında bilgiler veren PANKOBİRLİK Başkanı İsmail Hakkı Melendiz, hizmete sunulan ünitenin saatte 25 adet paket hazırladığını söyledi.

Pancar işleme sürecinin ardından ortaya çıkacak küspelerin PANKOBİRLİK’e ait tesiste yaklaşık birer tonluk paketler halinde üreticilere sunulacağını anlatan İsmail Hakkı Melendiz, “Böylece küspenin bozulmasını önleyerek hayvan yetiştiricilerine kaliteli kaba yem sunacağız” dedi.

Paketleme tesisinin Çorum’a ve çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Melendiz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Kooperatifimiz, 2013 kampanya döneminde Çorum Şeker Fabrikası'ndan paketlemek üzere yaklaşık 15 bin ton yaş küspe talep etti. Milletvekilimiz ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Bülent Üzümcü ve Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk'ün destekleriyle fabrikadan yaş küspe talebimiz olumlu karşılandı. Bu gelişme üzerine çiftçilerimize daha iyi hizmet amacıyla paketlenmiş küspe üretimine başladık. Paketleme makinamız saatte 20-25 adet paket sarma kapasitesine sahip olup; bir paket yaklaşık 750-800 kilogram geliyor.

Açıkta alınan ve hayvan yemi olarak önemli bir yer tutan yaş küspe, muhafazası zor olan ve çabuk bozulan bir ürün oluşu nedeniyle çürüyor ve ciddi oranda fire veriyor. Bu nedenle hem hayvancılık yapan üreticilerimizin maliyetlerini artırıyor hem de ülkemiz ekonomisine ciddi anlamda zarar veriyor. Yaş pancar küspesinin, hem ülke ekonomisine daha verimli bir şekilde kazandırılması hem de hayvan üreticilerimizin daha sağlıklı, zayiat vermeden faydalanabilmesi için paketlenerek üreticilerimize sunulması gerekiyor. Bu nedenle kooperatifimiz küspe paketleme işine girdi. Bu yıl tek makina ile başladık ama önümüzdeki sene 100 ve 500 kilogramlık paketleme yapan makinaları da çiftçilerimizin hizmetine sunacağız.

Çiftçilerimizin hizmetine sunduğumuz yeni tesisimizin hayırlı olmasını diliyor, kurulmasında yardımlarını esirgemeyen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.”


‘ÇORUM ÇEVRECİ BİR TESİS KAZANDI’

Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, PANKOBİRLİK’in Çorum’a çevreci bir tesis kazandırdığını söyledi.

Küspe Paketleme Tesisi açılışında konuşan Hacı Osman Ebiloğlu, hayvancılıkla uğraşan çiftçiler açısından büyük önem taşıyan yatırımda emeği geçen PANKOBİRLİK yöneticilerini kutladı.

Şeker sanayisinin ülke ekonomisindeki yeri ve önemine dikkat çeken Ebiloğlu, “Bu memleket için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun” dedi.


Pancar üreticisine avans

Çorum Şeker Fabrikası bünyesinde hizmete sunulan tesisin hayırlı olmasını dileyen Vali Yardımcısı Ebiloğlu, açılışın ardından üniteleri gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Çorum Şeker Fabrikası Müdürü Öner Öztürk, şeker pancarı üreticilerine 4,6 milyon TL tutarında söküm avansı ödeneceğini açıkladı.

2013 yılı Eylül ayında alımına başlanan şeker pancarı için üreticilere yönelik ödemeler hakkında bilgiler veren Öner Öztürk, üçüncü nakdi avans ödemesinin 22 Ekim 2013 Salı günü yapılacağı müjdesini verdi.

Bugünü kadar çiftçilere ödenen nakdi avansın 18,6 milyon TL olduğunu hatırlatan Öztürk, üçüncü ödeme ile birlikte bu yılki toplam tutarın 23,2 milyon TL’ye ulaşacağını kaydetti.

2013 yılı pancar işleme kampanyasına ilişkin bilgiler de veren Fabrika Müdürü Öztürk, “Fabrikamızın bu yıl işleyeceği pancar miktarı 610 bin ton olacak. İşlenen pancardan 88 bin ton kristal şeker, 25 bin ton melas ve 210 bin ton yaş küspe üretmeyi planlıyoruz” dedi.

23 Eylül 2013 tarihinde başlayan üretim sezonunun 85 gün süreceğini hatırlatan Öztürk, bu yıl üreticilere yaklaşık 60 milyon TL ürün bedeli ödeneceğini ifade etti.



Son Güncelleme: 11.10.2013 15:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kasım köksal 2013-11-05 17:44:43

40 yada 50 kiloluk yaparsanız kükçük besicileride çok menmun etmiş olursunuz

Avatar
Ramazan 2017-02-02 17:53:57

Maaşnekadarabi

banner165