‘2023 Vizyonunda Endüstri 4.0’ anlatıldı

Hitit Üniversitesi Deneysel Tüketici Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜTAM) ile ÇTSO iş birliğinde “2023 Vizyonunda Endüstri 4.0” konulu konferans Rektörlük Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

30 Kasım 2016 Çarşamba 14:04
‘2023 Vizyonunda Endüstri 4.0’  anlatıldı

Hitit Üniversitesi Deneysel Tüketici Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜTAM) ile ÇTSO iş birliğinde “2023 Vizyonunda Endüstri 4.0” konulu konferans Rektörlük Erol Olçok Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Yoğun bir katılımın gözlendiği panele; Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, İş-Kur İl Müdürü Ali Şahan, Siemens Ankara Bölge Müdürü Engin Eşici, Siemens Samsun Bölge Müdürü Hamza Kuyumcuoğlu, Üniversite öğretim elemanları, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından konferansın konuşmacısı olarak Hakan Mavruk yer aldı.

Açılış konuşması yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal,“Endüstri 4.0 demek, “4. Sanayi Devrimi” demek. Sanayi devrimi 4.0, sadece fikir geliştirmekle bitmeyen, iletişim üzerine teknolojiden faydalanmamız gereken bir devrimdir. Üç sanayi devrimimiz var ve hepsinin altında yatan bir teknoloji var. Şu anda konuştuğumuz iletişim üzerine. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacak” dedi.


Çetin Başaranhıncal,  “İş dünyası olarak teknolojinin desteğini kaçınılmaz durumda almak zorundayız. Böyle bir teknolojinin altyapısının kamu tarafından sağlanması gerekir. Yeni nesiller sahip çıkarsa bu eksiği gidereceğiz. Burada da sizlere, çok farklı iş alanları doğacak. Bölgenin KOBİ başkentindesiniz, iş imkânı çok yüksek bir ildesiniz. Böyle bir teknolojiyi, bu Üniversitede çok rahat yakalama şansınız var. Sizler de bu fırsatları iyi değerlendirirseniz, Çorum’da geleceğinizin yüksek olduğunu söyleyebilirim.” diyerek konuşmasını tamamladı.


Hitit Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Endüstri 4.0’ı bir moda olarak yaklaşılan bir konu olarak değil, dünyada değişimin getirdiğini bir sonuç olarak değerlendirerek “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemden itibaren söyledi gibi, 500 milyarlık bir ihracata ve 30 bin USD doları gelir düzeyine ulaşmak istiyorsak bunun bir bedeli ve gereği var. Bu rakamların hayali olarak kalmaması için adım atılması gerekiyor. Buna ulaşmak için en önemli argümanlardan biri de Endüstri 4.0.” diye konuştu.


Teknolojiyi geliştirmeyen ve üreten ülkeler arasındaki milli gelir ortalamasının çok farklı olduğundan bahsederek Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Teknolojiyi geliştirmek zorundayız. Teknolojinin gücünü 15 Temmuz darbe girişiminde hepimiz gördük.  Anladık ki bizlerin her şeyin yerli ve milli olanına ihtiyacımız var.  Bu doğrultuda hareket etmemiz gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.


Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Bizler iyi bildiğimiz alanlarda Endüstri 4.0 ile birlikte hareket edersek önemli çalışmalar elde edebiliriz. Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda her zaman yanımızda oldu. Üniversite olarak TSO ile bir sinerji içinde çalışıyor ve bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aynı zamanda bizler bu sinerjinin üretim olarakta dönmesini istiyoruz. Yaptığımız her çalışmada dünyayı takip etmeye çalışıyoruz.

Bundan 20 yıl sonrayı hesaplayarak yeni bölümler açmalı ve öğrencilerimizi de geleceğe göre yetiştirmeliyiz. Bizim Endüstri 4.0 düşünülerek açtığımız Mekatronik Mühendisliği bölümüdür. Artık üniversitelerin Endüstri 4.0’ı gündemine alması gerekiyor. Dünya hızla gelişiyor ve bu yarışta hızlı giden, yavaş gideni geçiyor. Bu konuda bizler de hep birlikte bu türden çalışmalar yapmak istiyoruz.” dedi.


Açılış konuşmalarının yapılmasının ardından Hakan Mavruk, konferansın konusunu oluşturan “2023 Vizyonunda Endüstri 4.0”ın terim anlamına, endüstriyel devrimlerin tarihçesine, endüstri 4.0’ın amacına, etkileri ve pozitif yönlerine, karşılaşılan/karşılaşılabilecek zorluklara, Türkiye’deki duruma, üniversitelerden beklentilere ve 4.0’ın tamamlanmasıyla insanoğlunun karşılaşabileceği yıkıcı devrime ilişkin açıklamalarda bulundu.


“Endüstri 4.0”ın, “4. Endüstri Devrimi” ya da 4. Sanayi Devrimi olarak tanımlandığını, 2011 yılında Almanya tarafından kullanıldığı bilgisini veren Hakan Mavruk, patentli bir kavram olduğu için “Digital Atılım” olarak tanımladıklarını, tarih boyunca endüstri devrimlerinin yaşanan fiziksel bir değişimi getirdiğini belirtti. Endüstri devrimi 1.0’ın buhar gücüyle, 2.0’ın elektrikle, 3.0’ın bilgisayarlaşma, otomatikleşme ve otomasyonla geldiğine değinerek Endüstri 4.0’ın ise fiziksel anlamda değil, yapay bir zekayla var olacağını söyledi.


“2023 Vizyonunda Endüstri 4.0” konulu konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından Siemens Türkiye Satış Müdürü Hakan Mavruk’a, Siemens Ankara Bölge Müdürü Engin Eşici ve Siemens Samsun Bölge Müdürü Hamza Kuyumcuoğlu’na hediye takdimiyle sona erdi.



Son Güncelleme: 30.11.2016 14:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.