5 bin taşeron işçiye konuştu ‘Hak için birlik olun’

Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası, 35. kuruluş yıldönümünü Ankara'da yaklaşık 5 bin taşeron...

26 Ocak 2014 Pazar 16:27
 5 bin taşeron işçiye konuştu ‘Hak  için birlik olun’


Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası, 35. kuruluş yıldönümünü Ankara'da yaklaşık 5 bin taşeron işçinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Programda konuşan Hak-İş ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Misyonumuz ve duruşumuzdan rahatsız olanlar gazete ve televizyonlarında, Hak-İş ve bağlı sendikalarımıza karşı linç girişiminde bulunmakta, çarpık haberlerle kampanya yürütmektedir. Biz, bunlar karşısında asla yılmayız" dedi.

Bu yıl "Hakkın bize emanet" temasıyla etkinliklerinin startını verdiklerini belirten Arslan, sendika olarak örgütlenme kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Hizmet-İş Sendikası’nın 35. Yıldönümü etkinliklerine katılan AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve Hak-İş Konfederasyonu Onursal Başkanı Salim Uslu, yaptığı konuşmasında taşeron işçilerinin sıkıntılarına değindi.

Uslu, çalışma hayatında ciddi sorunların olduğunu belirterek,, şöyle dedi; " Taşeron İşçileri, Geçici İşçiler, Emeklilikte Yaşa takılanların sorunları var. Bunların bemahal ele alınması gerekmektedir. Bunları ele alırken normal bir süreçte telaşsız bir ortamda ele alınmalıdır. Ama gelin görün ki; TÜSİAD'ından dış çevrelere kadar birçok kesim Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak, önceliklerini ötelemek ve sorunlarını adeta sorun stoku haline getirerek çözümlenemez hale getirmek istemektedirler. O açıdan içinde bulunduğumuz koşullarda mümkün mertebe bu istikrarın bozulmasına, bizim sorunlarımızın ötelenmesine fırsat vermemek durumundayız.

Taşeron uygulamasının sendikacılığa başladığı yılarda İşverenler tarafından çok masummuş gibi gerekçelerle getirildiğini vurgulayan Uslu, "Çok masummuş gibi gerekçelerle ortaya konulan süreç bir sektöre dönüşmüş ve neredeyse taşeron uygulaması dün çıkarlarına uygun düştüğü için göz yuman işverenleri de tehdit eden bir mafya uygulamasına dönüşmüştür. İşletmelerde iş alan taşeronlar kendilerine daha sonra iş verilmediğinde zaman işverenleri bile tehdit etmektedirler. Gazeteleri taradığınızda taşeron uygulamasından dolayı işletmelerde patrona yönelik saldırı ve tecavüzler artmış olduğunu göreceksiniz. Çünkü taşeron uygulaması giderek sadece işçi hakkını sömüren bir uygulama değil, aynı zamanda patronun hakkını da gasp eden bir mafya usulüne dönüşmüştür. Başlangıçta ortaya konulan amaçtan uzaklaştırılmıştır. Taşeron Uygulamasına karşı tedbir almak, sınırlandırmak öncelikle hükümetin arkasından da Çalışma Bakanlığının, parlamentonun görevidir. Ancak burada sendikaları göz ardı etmemek gerekir.   Sendikalarda burada sorunun parçası değil. Çözümün tarafı olmak durumundadırlar.

Sendikalar Kanunu çıkartılırken (6356)İşkolu sözleşmesini yasa hükmü yapmaya çalıştık. Çünkü sendikalar özgürlüklere karşı olamazlar. İşkolu Sözleşmesi Toplu Sözleşmeden yararlanma özgürlüğüdür. Sendikalı olmasına ya da olmamasına bakılmaz dedik. Ama biliyor musunuz? İşkolu sözleşmesine kim karşı çıktı? Buradan ilan ediyorum. Önce İşverenler. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) karşı çıktı. Niçin? İşverenler ucuz işçi çalıştıramayacaklar. Emek sömürüsü yapamayacakları için. Sonra işçiler sendika ihtiyacı duymazlar biz zora düşeriz diye Türk-İş, sonrasın da DİSK karşı çıktı. İşkolu Sözleşmesini sonuna kadar savunan, destekleyen sadece Hak-İş Konfederasyonu oldu. Bakın Avrupa Ülkelerine, sendikalı sayısı %10 larda olan ülkelerde bile TİS'nden yararlanma oranı %85-90 lardadır. Örnek; Fransa.”

Taşeron işçilere seslenen Uslu, “Taşeron bizi kullanıyor ama biz başkasını taşeron gibi kullanmayalım. Mücadelesini verelim. Bedelini ödeyelim. Hakkımızı almak için ter dökelim. Hakkımızın sonuna kadar arkasında durmak için, Hacı Bektaş-ı Veli'nin söylediği gibi, ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım.’ Sosyal tarihe baktığınız zaman dünyanın her tarafında haklar verilmemiştir. Bir mücadeleyle, ödenen bir bedelle alınmıştır. Kutadgu Bilig ve Yusuf Has Hacip; ‘Ömür aziz değil, emek azizdir.’ der. Bizlerde emek sahipleri olarak hakkımızı ve hukukumuzu korumak adına ne kadar çok güzel yaşadığımız, ücret aldığımız, konfor içinde yaşadığımız değil, Hakkımıza sahip çıktığımız, gasp ettirmediğimiz, sonuna kadar şerefimizi koruduğumuz için kavga vermeye hazırız. O açıdan "Bir olmak, iri olmak, diri olmak" durumundayız." diye konuştu.

Kıdem tazminatı Fonu'nun önemine de değinen Uslu, “Bazı İşçi sendikalarının -Kıdem Tazminatına dokundurmayız- şeklindeki caka satmalarına aldanmayın. Kıdem Tazminatı Fonu, işletmeler üzerinde işçilerin kıdem tazminatı hakkının işçilere karşı bir sopa gibi kullanılmasını engelleyecek işçiyi özgürleştirecek, hakkını garanti altına alacak yegâne çözümdür." şeklinde konuştu.

Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Gıda- İş Sendikasının Genel Başkanlık yaptığı dönemde İstanbul Halk Ekmekte Taşeron İşçisi - kadrolu işçi arasında fark vardı ve sosyal haklar eşitsizliğinin TİS ile giderildiğini daha sonra bu uygulamanın Hamidiye'de yapıldığı giderek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm işletmelere yansıdığını belirten Uslu, “Öncelikle örgütlü sendikalar sorunu sahiplenmelidir. Hâlbuki biz bu ülkede tüzüğüne Taşeron İşçisi ya da geçici-mevsimlik işçilerin sendika kongresine katılıp seçme ve seçilme hakkını engelleyen sendikalarında varlığını hatırlarız. Şimdi bu sendikaların taşeron işçisine sahiplenmesi sizin birlikteliğiniz ve kararlılığınız ile olmuştur. Gücünüzün farkına varma zamanıdır. Hz. Mevlana'nın güzel bir sözü var. ‘Sesini değil, sözünü yükselt. Yağmurlardır yaprakları büyüten, gök gürültüleri değil.’ Gök gürültüleri sizin o afralar tafralar, dernekler, laf edenler, slogan atanlar sizin sorunlarınızı çözemezler. Sizin sorununuzun çözümü legal sosyal partner olarak tanınmış sendikalardadır. Sendikalardan da gürültü çıkartana, slogan atana, yumruk sıkana değil. Aklına, yüreğine, bileğine, heyecanına, inancına, bilgisine güvenene göre tercihte bulunun.”

Etkinliğe Çorum Milletvekili, TBMM İdare Amiri ve Hak-İş Konfederasyonu Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, Manisa Milletvekili Manisa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hüseyin Tanrıverdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Adıyaman Belediye Başkanı, çeşitli sendika temsilcileriyle 81 ilden gelen taşeron işçiler de katıldı.







Son Güncelleme: 26.01.2014 16:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165