625 Suriyeli de kızamık hastalığı saptandı, 72 kişide tüberküloz tespit edildi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son bir yılda, 625 Suriyeli misafirde kızamık hastalığı saptandığını belirterek...

09 Ekim 2013 Çarşamba 10:32
 625 Suriyeli de kızamık hastalığı saptandı, 72 kişide tüberküloz tespit edildi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son bir yılda, 625 Suriyeli misafirde kızamık hastalığı saptandığını belirterek, "Suriyeli sığınmacılarda bugüne kadar toplam 72 kişide tüberküloz tespit edilmiştir."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son bir yılda, 625 Suriyeli misafirde kızamık hastalığı saptandığını belirterek, "Suriyeli sığınmacılarda bugüne kadar toplam 72 kişide tüberküloz tespit edilmiştir. Bu hastalardan 18'i kamplarda kalmakta, 54'ü ise kamp dışında ikamet etmektedir" dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde salgınlar yaşandığını söyledi.


-"İMPORTASYON RİSKİ ALTINDA"-

Türkiye'nin bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle importasyon riski altında olduğuna dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, "Nitekim bir süredir, yurtdışı kaynaklı vakalarla ilişkili kızamık vakaları görülmekte olup bu durum titizlikle takip edilerek Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Yapılan genetik sekanslama çalışmaları sonucu vakaların ağırlıklı olarak Avrupa'da halen dolaşmakta olan virüs kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Halen ülkemizde kontrollü bir kızamık vaka artışı yaşanmaktadır" dedi.


-İLK SIRADA ŞANLIURFA-

Sağlık Bakanı, 8 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla 67 ilden bildirilen toplam 6 bin 731 kızamık vakasının illere göre dağılımı hakkında da bilgi verdi. Buna göre ilk sırayı bin 74 kızamık vakası ile Şanlıurfa alıyor. Ardından bin 54 kızamık vakası ileİstanbul, 579 ile Gaziantep, 547 ile Adana, 461 ile Diyarbakır, 368 ile Van, 313 ile Ankara yer alıyor.


-"625 SURİYELİ MİSAFİRDE KIZAMIK HASTALIĞI SAPTANDI"-

Sağlık Bakanı son bir yılda, 625 Suriyeli misafirde kızamık hastalığı saptandığını belirterek, "Hastalık kontrolü çalışmaları kapsamında, Suriyeliler için oluşturulan kamplarda Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerileri doğrultusunda kızamık içeren aşı uygulaması sürdürülmektedir. Şimdiye kadar, kamplarda 15 yaş altı nüfusa yaklaşık 25 bin doz kızamık içeren aşı uygulanmıştır" değerlendirmesini yaptı.


-"72 KİŞİDE TÜBERKÜLOZ TESPİT EDİLDİ"-

Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Osmaniye veŞanlıurfa illerinde yerleşen Suriyeli sığınmacılarda bugüne kadar toplam 72 kişide tüberküloz tespit edildiğine işaret eden Sağlık Bakanı, şöyle dedi:
"Bu hastalardan 18'i kamplarda kalmakta, 54'ü ise kamp dışında ikamet etmektedir. Hastaların takip ve tedavileri bu illerdeki TSM verem birimleri (verem savaşı dispanserleri) tarafından yürütülmektedir. Bulaştırıcı durumdaki tüberküloz hastalarının yakınları taramadan geçirilmiştir. Toplam 15 bin 463 kişinin tarama muayenesi yapılmış, bunlardan 105'ine koruyucu tedavi başlanmıştır.

Kamplarda kalan Suriyeli misafirlerdeki tüberküloz olgu hızı yüz binde 9'dur. 2012 yılı Türkiye geneli tüberküloz olgu hızı ise yüz binde 19'dur. Kamp dışında kalan misafir sayısı bilinmediğinden kamp dışındaki Suriyeli TB hastaları hesaplamaya katılmamıştır. Suriyeli misafirlerin yoğunluğundan kaynaklı salgın hastalıklar nedeniyle büyük korku ve panik yaşandığı yönündeki iddianız gerçeği yansıtmamaktadır. Kamplarda, diğer bulaşıcı hastalıklar konusunda da güçlendirilmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli tarama ve tedavi programlan titizlikle yürütülmektedir."

"Son bir yılda Suriyeli sığınmacılardan kızamık kapan doktor, sağlık çalışanı, polis, asker, vatandaş sayısı nedir?" sorusuna ise Sağlık Bakanı, "Bildirilen vakaların yüzde 1,4'ü (96 vaka) sağlık çalışanıdır. Bu gruplara, Bilim Kurulu Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda kızamık içeren aşı uygulaması yapılmaktadır" dedi.
Sağlık Bakanı, bu vakaların Suriye kaynaklı olmadığını da ifade etti.

Suriyelilerde görülen kızamık, verem gibi bulaşıcı hastalıkları kamuoyundan gizleme konusunda herhangi bir çabanın bulunmadığının altını çizen Bakan Müezzinoğlu, "Kızamık ve verem hastalığı konusunda, kamuoyu gerek Bakanlığımız gerekse Bilimsel Danışma Kurulu üyeleri tarafından gerektiğinde bilgilendirilmektedir. Bilgilendirme yapılmamasının
paniğe yol açtığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" diye kaydetti.


-ŞEKER: BU İLLER AVRUPALI TURİSTLERİN DEĞİL SURİYELİLERİN CİRİT ATTIĞI İLLER

Soru önergesine verilen yanıtı değerlendiren Şeker, Sağlık Bakanlığı'nınTürkiye'de gittikçe artan kızamık vakalarının kaynağını Avrupalı ziyaretçilere bağlamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Bakanlığın kızamık vaka sayısının illere göre dağılımını gösteren tabloya baktığımızda 1074 vaka ile Şanlıurfa'yı birinci sırada görüyoruz. 579 vaka ile Gaziantep üçüncü sırada yer alıyor. Bu iller Avrupalı turistlerin değil Suriyelilerin cirit attığı iller" dedi.

Türkiye'de son iki yılda tüberküloz vakalarının da arttığını belirten Şeker, "Sağlık Bakanlığının cevabına göre Suriyelide 100 bin kişide türbeküloz vakası sayısı 18 iken, Türkiye'de 100 bin kişide vaka sayısı 14 bin 691'dir. Bu demek oluyor ki iç savaşın hüküm sürdüğü Suriye'de Sağlık Bakanlığı Türkiye'ye göre veremle savaşta daha başarılı çalışmalar yapıyor" ifadelerini kullandı.


-İLLERE GÖRE KIZAMIK VAKA SAYISI-

Şanlıurfa bin 74,Kars 15,İstanbul bin 54, Karabük 15, Gaziantep 579, Aksaray14, Adana 547, Bilecik 14, Diyarbakır 461, Erzurum 13, Van 368, Tokat 12, Ankara313, Çorum 11, Siirt 307, Afyonkarahisar 10, Ağrı 208, Muğla 9, Mersin191, Rize 9, Batman 188, Eskişehir 8, Adıyaman 145, Gümüşhane 8,Iğdır 123, Samsun 8, Kahramanmaraş 114, Zonguldak 7, Mardin 95,Balıkesir 6, Amasya 93, Kilis 5, Hatay 87, Sivas 5, Konya 82, Malatya 4, Elazığ71, Yalova 3, Osmaniye 71, Kırıkkale 3,Manisa 49, Tunceli 3, Yozgat 3,Trabzon 3, Erzincan 33, Ardahan 2, İzmir 33, Aydın 2, Hakkâri 32, Edirne 2,Şırnak 28, Burdur 2, Bitlis 22, Tekirdağ 2, Isparta 21,Denizli1, Antalya 19,Ordu 1, Kütahya 19, Kocaeli 1, Bursa 18,Niğde 1, Kayseri 17,Bayburt 1,Bingöl 16, Uşak 1, Muş 16, Genel Toplam 6 bin 731.

(ANKA)




Son Güncelleme: 09.10.2013 10:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.