Ahilik kültürü yeniden ayağa kaldırılmalı

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Osmanlı’da ticaret hayatını belirleyen Ahilik kültürünün yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

27 Eylül 2013 Cuma 17:19
 Ahilik kültürü yeniden ayağa kaldırılmalı


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Osmanlı’da ticaret hayatını belirleyen Ahilik kültürünün yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini söyledi.

Belediye Basın Biriminden yapılan açıklamaya göre, 26. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yılın ahisi olarak seçilen Celal Ercan, ÇESOB Yönetim Kurulu üyeleri Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’yü makamında ziyaret etti.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Ahiliğin Osmanlı’nın kullandığı 3 önemli yapıdan birisi olduğunu söyledi. Ahilik teşkilatı ile birlikte Osmanlı’nın ekonomik hayatının şekillendiğini ifade eden Külcü, “Biz ahiliği konuşurken sadece usta-çırak ilişkisini görüyoruz. Bu sadece işin görünen yüzü. Oysa Osmanlı İmparatorluğu ticaret hayatını Ahilik teşkilatı sayesinde yönetmiştir” dedi.

Disiplin, paylaşım gibi esnaf ahlakının yeterince yaşatılamadığı için esnaflığın her geçen gün geriye gittiğini belirten Külcü, “Bize ait olan değerlerin yaşatılması gerekiyor. Herkes fabrika kurabilir, herhangi bir makinenin imalatını yapabilir. Ancak insan modeli yetiştirmek, sahip olduğumuz örf, adet ve geleneklerle mümkündür. Bunun için hükümetimiz 6 yıldır Ahilik Haftası’nı tören havasında kutluyor. Yeni bir heyecan ve ahlak kültürünün bu kutlamalar sayesinde ayağa kalkmasını ümit ediyorum” dedi.

ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç ise, esnafın birlik ve beraberliğinin hiç kimse tarafından bozulamayacağını belirterek, “Ahilik kültürü yıkıcı olmaz, her zaman yapıcı olmuştur” dedi. Kılıç, Ahilik Haftası nedeniyle düzenleyecekleri etkinlikler hakkında Külcü’ye bilgi vererek, Çorum’da bu haftanın amacına uygun bir şekilde dolu dolu kutlanması için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Kılıç, günün anısına Başkan Külcü’ye çiçek takdim etti. 






Son Güncelleme: 27.09.2013 17:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165