AK Parti’den yeni formül

AK Parti kurmaylarının tek seçim tek sandık formülü üzerinde çalışma yaptığı belirtildi.

26 Nisan 2019 Cuma 09:59
AK Parti’den yeni formül

AK Parti kurmayları, seçme yazılımından oy sayımına ve mazbata işlemlerine kadar tüm seçim yasalarında değişiklik hazırlıklarını sürdürüyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, AK Parti'nin değerlendirdiği temel yenilik, Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve yerel seçimleri birlikte yapılması. Anayasa değişikliği de gerektiren bu model Meclis'ten geçerse ilk uygulaması Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'te yapılacak. Bu durumda Mart 2024'te yapılması gereken belediye başkanlıkları ve muhtarlık seçimleri, genel seçim tarihi olan Haziran 2023'e çekilecek.

Belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtarların 5 yıllık görev sürelerinden 9 ay kısaltmak için Anayasa değişikliği gerekecek.

MUHTARLARA AYRI SANDIK

Üçlü seçim modelinden bağımsız olarak muhtarlık seçiminin yerel seçimden farklı günde yapılması da düşünülüyor. Bu olmazsa oy verme sisteminin değiştirilmesi planlanıyor. 31 Mart seçimindeki aksaklıkların giderilmesi amacıyla 4 ayrı pusula, 4 ayrı zarf, 4 ayrı sandık konulması ve her pusulanın ilgili sandığa atılması sağlanacak.

AK Parti yetkilileri, geçersiz oylar sayılırken birçok pusulada tercih mührünün kullanılmadığını tespit etti. Belediye meclis pusulasına mühür basan bazı AK Partili seçmenlerin büyükşehir ve ilçe belediyesinin pusulasında tercih yapmadıkları görüldü. AK Parti teşkilatları genel merkeze gönderdikleri raporlarda bu seçmenlerin bilinçli bir tercihten değil "tek mühürün yettiği" şeklinde yanlış bilgiden eksik mühür vurduğunu bildirdi.

CEZA VE SORUMLULUK

AK Parti, sandık kurullarının oluşumuna yönelik yeni önlemler almayı da hedefliyor. Sandık kurullarının kamu görevlilerinden oluşacağına dair hüküm bulunmasına karşın uygulamada sorun yaşandığı belirtildi. Bunun kesin kurala bağlanması ve cezalar ile sorumlulukların yeniden düzenlenmesi planlanıyor.

Seçim takviminde siyasi partilerin sandık kurullarına itirazı da öngörülüyor. Buna göre Yüksek Seçim Kurulu'nun sandık kurullarının kimlerden oluştuğuna yönelik listeyi partilere vermesi sağlanacak. Böylece partilerin sandık kurulu listelerine itiraz yolu açılacak. Bu konuda büyük olasılıkla süre sınırı getirilmesi düşünülüyor. Örneğin seçimlere 6 ay kala seçmen kütüğünün taşınamayacağına dair hükümler getirilecek.

Son Güncelleme: 28.04.2019 21:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Anayasa 2019-04-26 11:25:36

Evet anayasa değişikliği gerekiyor.401 oy gerekli ve iktidarın bu sayıyı bulması kendi getireceği kanun teklifi ile bulması zor olur.Muhalefet ve MHP ile de uzlaşması gerekiyor.Bilinmesi gereken ise AKP nin erime sürecinde olduğudur.AKP yi bir dönem daha iktidarda tutacak hiç bir teklife ne MHP,ne de diğer muhalefet partileri olumlu yanaşmayacaktır.

Avatar
Ahmet 2019-04-26 11:54:38

Hatta ayrı ayrı oy pusulasına da gerek yok. Biz Cumhurbaşkanı seçelim, o da bütün belediye başkanlarını seçsin. Oraya doğru gidiyoruz.