‘Akif’ten 21. Yüzyıla Mesajlar’

Çağrı Eğitim Vakfı, ‘Akif’ten 21. Yüzyıla Mesajlar’ adlı konferans düzenledi.

23 Aralık 2014 Salı 11:53
 ‘Akif’ten 21. Yüzyıla Mesajlar’


Çağrı Eğitim Vakfı, ‘Akif’ten 21. Yüzyıla Mesajlar’ adlı konferans düzenledi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans dün akşam saat 19.00’da Devlet Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Vakıf Başkanı Hamit Gökgöz, Ensar Vakfı Şube Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Devlet Tiyatro Salonu Müdürü İbrahim Yıldırım, AK Parti eski Merkez İlçe Başkanı Mustafa Köse, Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Hüseyin Kır, Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Araştırmacı-Yazar Ethem Erkoç ve vatandaşlar katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkçe Öğretmeni Osman Şimşek, Mehmet Akif Ersoy’un büyük şair olmasının sırrını ve diğer şairlerden farkını anlattı.

Akif’in cemiyetlerle olan ilişkisinden bahseden Şimşek, daha sonra İstiklal Marşı’nın kabul sürecini, Akif’in gurbet hayatını, kendisinin ve çocuklarının çektiği maddi sıkıntıları ancak bütün bunlara rağmen mütevaziliğinden ödün vermemesini dile getirdi.

Hitit Üniversitesi Gençlik Kulübü Başkanı Mustafa Esendağ’ın “Çanakkale” isimli şiiri seslendirmesinin ardından 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın biyografisi okundu.

AKİF, MANDA SİSTEMİNE KARŞI ÇIKTI

19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram, Mehmet Akif Ersoy’un ülkenin geleceğinin ilelebet olacağını gördüğünü ve bu yüzden manda sistemine karşı çıktığını kaydetti.

Akif’in Biga, Konya, Antalya, Kastamonu, Dinar vs. yerlerde vaazlar verdiğini söyleyen Bayram, “TBMM tarafından irşad vazifesiyle Kastamonu’ya gönderildi. Milli Mücadele’ye bu kadar çaba göstermiş olan Akif’i anıyoruz” dedi.

Akif’e vefasızlık yapıldığını belirten Bayram, “Akif’in Mısır’a çok gidip gelmesini insanlar farklı yorumlamışlardır. Yeni Türkiye hayali kuran Akif’in Mısır’a gitmesinin altındaki asıl sebebin kırgınlığı, dostlarının vefasızlığı olduğu düşüncesindeyim” diye konuştu.

Bayram, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“21. Yüzyılda Akif’i hatırlatan bazı kaynaklar var. Bu kaynaklar hayata Akifce bakabilmemizi sağlayacak kaynaklardır. Şeyh Sadi Şirazi’nin iki önemli eseri olan Gülistan ve Bostan’ı herkese tavsiye ediyorum. Bostan çok önemli bir eserdir. Valilikler ve belediyeler Bostan’ı tekrar bastırıyorlar.

AKİF’İN NE DEMEK İSTEDİĞİNİ ANLAYAMAZSINIZ

Safahat’ı kendi dilinden, Akif’in dilinden anlamamız çok önemlidir. Günümüzde sadeleştirilmiş, çevrisi yapılmış halini bile anlamayan gençlerimiz var. Önemli olan Safahat’ı orijinal haliyle okumak ve anlamaktır. Kitabın sadeleştirilmiş hali Akif’i anlatmıyor. Zaten sadeleştirmek isteseydi şair kendisi sadeleştirirdi. Akif, kullandığı kelimeleri bilerek seçmiştir. Kelimeleri değiştirirseniz Akif’in ne demek istediğini anlayamazsınız.

Gençlerimiz bir şarkının sözlerini ezberliyor ve o dilden konuşuyorlar. Akif’in dilini ezberleyelim ve Akif’in dilinden konuşalım”




Son Güncelleme: 23.12.2014 13:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.