‘Apaydın’ın mücadelesini yaşatacağız’

Eğitim Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu, edebiyatımızın önemli isimlerinden Köy Enstitüsü mezunu...

01 Ekim 2014 Çarşamba 17:47
 ‘Apaydın’ın mücadelesini yaşatacağız’


Eğitim Sen Çorum Şubesi Yürütme Kurulu, edebiyatımızın önemli isimlerinden Köy Enstitüsü mezunu 88 yaşındaki yazar Talip Apaydın’ın vefatı nedeniyle basın açıklaması yayımladı.


Açıklamada, “Köy Enstitüleri`nde yetişen yüzlerce genç, ülkesine ve ülkesinin sorunlarına duyarlı birer öğretmen oldu, demokratik öğretmen hareketine önemli katkılar sundu. Onlardan biri olan, Köy Enstitüleri`nin edebiyat ve sanat dünyamıza kattığı isimlerden şair ve yazar Talip Apaydın`ı yitirdik.


1926 yılında Polatlı`ya bağlı Ömerler köyünde doğan Apaydın, Çifteler Köy Enstitüsü`nde okuduktan sonra Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Güzel Sanatlar Bölümü`nü bitirdi. Kırk kitabı yayımlandı, 30 yıl ülkenin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı.


Demokratik eğitim ve öğretmen hareketine katkılarıyla mücadelemize ışık tutan Apaydın, Köy Enstitüleri üzerine yaptığı bir söyleşide eğitimin, düşünmenin ve sorgulamanın önemini şöyle dile getirmişti:


"Demokratik eğitim… Hep bize hep şu dendi: Kalkın, konuşun, soru sorun, merak edin, eğer haklıysanız bağırın. Demokratik eğitim bu. Fakat çok konuştuğumuz için başımıza gelmeyen de kalmadı. Konuşan, düşünen; iyiyi, daha iyisini isteyen insan olmak gerek, Köy Enstitüleri`nde biz bunu yapıyorduk. Ama halkın düşünmesinden, konuşmasından, kalkıp bağırmasından çıkarı bozulacak sınıflar vardı. Ağalar, din adamları, yöneticiler, bunu istemiyordu. Halk, bizim istediğimiz gibi olsun ve bize oy versin diyorlardı. Uyanık bir halk bunlara oy verir mi? İşte Köy Enstitüleri`nin sırrı buradaydı: Demokratik eğitim. Kendine güvenen, başkasının önünde eğilmeyen insan, doğru bildiğini herkesin içinde savunan insan… Biz Köy Enstitüleri mezunları bunları yaptık hayatımız boyunca. Doğru bildiğinden geri durmayacaksın, karşındaki kim olursa olsun, sen bağıracaksın, susmayacaksın…"


Talip hocamızın ailesine, sevdiklerine, tüm eğitim ve bilim emekçilerine başsağlığı diliyoruz. Anısını ve mücadelesini mücadelemizde yaşatacağız.” denildi. 



Son Güncelleme: 01.10.2014 17:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165