Arasta 3 aşamada ihya olacak

Çorum Çöplük Çarşısı nam-ı diğer Arasta projesinin sunumu bugün yapıldı.

21 Haziran 2018 Perşembe 19:12
Arasta 3 aşamada ihya olacak

Arasta Sağlıklaştırma Öneri Projesi’nin Çöplük Çarşısı esnafına tanıtımı yapıldı.

Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu7nda saat 17.30’da başlayan programa AK parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Zeki Gül, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, TOKİ Finansman Daire Başkanı hemşehrimiz Ayhan Karaca, TSO, ÇESOB ve Arasta Derneği temsilcileri ile esnaf katıldı.

KONYA VE BURSA’DAN DAHA İYİ PROJE

AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Çorum’a uyarlanması düşünülen Arasta Sağlıklaştırma Projesi’nin Bursa ve Konya örneğinden daha iyi olduğunu söyledi. Arasta esnafının projeyi dikkatlice inceleyerek kafalarında fikir oluşturmasını öneren Ceylan, “Projenin koordinasyonu Belediye Başkanımız Zeki Gül’de olacak. Artık top bizden çıktı. Bir an önce başlayıp bitirelim. Ayrıntılarda boğulup zaman kaybetmeyelim. Hayır işlerinde acele etmekte fayda var. Bu proje arastanın orijinalinin aynısı olacak. Tarihi Güpür Hamamı yanındaki dünyanın en küçük çarşısı olarak adlandırılan Dikiciler Arastası da önemli bir turizm değerimiz.” dedi.

KURTULUŞ SAVAŞI MÜCADELESİ

24 Haziran seçimlerine değinerek esnafa dikkat çeken mesajlar veren Ceylan, “Çorum’da çok güzel projeler yaparız. Önemli olan huzur ve güven içinde olmaktır. Terörle kararlılıkla mücadele ediyoruz. Ankara'nın göbeğinde, Saat Kulesi’nde, pazarda bomba patlarsa bu projelerin bir önemi kalmıyor. Esnaf bismillah deyip işyerini huzurla açmalı. İçiride ve dışarıdan müdahalelerle Türkiye’yi Suriye’ye benzetmeye çalışanlara izin vermeyin. Biz başka bir ülkeye gidemeyiz. Başka bir ülke zaten bizi almaz. Bu topraklarda birlik ve beraberlik içinde yaşayacağız. Türkiye, liderimiz Erdoğan perde arkasında kurtuluş savaşı mücadelesi veriyor. Cumhurbaşkanımız 24 saatin 22 saati sahada.” diye konuştu.

ANKARA 1.5, SAMSUN 1 SAAT

Hızlı ve yük treninin Çorum’a getirileceğini vurgulayan Ceylan, şöyle dedi; “Sayın Cumhurbaşkanımız Kırıkkale-Samsun Demiryolu Projesi’nde 4 aşamanın bittiğini, beşinci aşama olan ihale aşamasına geldiğimizi açıkladı. Çorum’dan Ankara 1.5 saat, Samsun 1 saat olacak. Hem hızlı hem de yük treni gelecek. Ancak 24 Haziran’ı kazasız, belasız atlatmamız gerekiyor.. Çorum, 80 olaylarında en az 70 yıl kaybetti. Birlik ve beraberlik içinde hareket edip bizi birbirimizden ayırmaya çalışanlara fırsat vermeyeceğiz. Türkiye’de istikrarın, huzurun ve güvenin tesisi için çalışacağız.”

YAŞATILMASI ZORUNLU

Belediye Başkanı Zeki Gül, SİT alanı olan Arasta’nın Sağlıklaştırma Öneri Projesi tanıtımına esnafın katılımının yetersizliğine sitem etti. Çöplük Çarşısı’nda ahilik geleneği, kültür ve tarih ile ticaretin hep bir arada yaşandığını belirten Gül, 4. Grup kültür varlığı olan yapının yaşatılmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

Arasta’yı Çorum’un yüz akı kültür ve ticaret merkezi haline dönüştürerek ihya edecekleri sözünü veren Gül, çarşı içinde ve çevresinde bulunan Güpür Hamamı, Dikiciler Arastası, Taşhan, eski cezaevi, Paşa Hamamı ve kilisenin de tarihi değerler bütünü olarak değerlendirileceğini kaydetti.

İŞTE SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ’NİN AŞAMALARI

Başkan Gül’ün verdiği bilgiye göre, Arasta Sağlıklaştırma Öneri Projesi üç aşamalı olacak.

İşte Gül’ün anlatımıyla o aşamalar;

“Burada yapacağımız ilk çalışma Proje Taslak Çalışması ve hazırlanan taslak çalışmasının kamuoyuna duyurulması. 

“Proje Taslak Çalışmasının” başlamasıyla birlikte şehrimizdeki tarihi bütünlüğü olan çarşımızın hayat bulması için en büyük adım atılmış oldu. 

Sağlıklaştırma projesinin ilk aşama olan “Proje Taslak Çalışması ve Hazırlanan Projenin Kamuoyuna Duyurulması” aşamasında buradaki tüm esnafımızdan görüş alacağız.

Bu aşama yaklaşık bir aylık bir zaman dilimini kapsıyor.

Şu anda da bu aşamadayız. Biz buradaki tüm esnafımızın görüşlerini alacağız. 15 Temmuz tarihine kadar bu aşamayı neticelendireceğiz.

Bu tarihten itibaren ise burada bulunan tüm yapıların, eserlerin, dükkanların rölöve, sağlıklaştırma projelerinin hazırlanma süreci başlayacak.

Tüm dükkanların, tarihi eserlerin fotoğrafı çekilecek, fiziki yapıları incelenecek, mevcut durumları, nasıl bir çalışma yapılması gerektiği araştırılacak.

10 ay sürecek olan bu aşamada tarihi yapılara, dükkanlara nasıl bir müdahalede bulunmamız lazım bunların tespitini yapacağız.

Hazırladığımız projeyi Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunacağız. Kurulumuz projeyi kabul ettiği takdirde uygulamada üçüncü aşamaya geçeceğiz. 

Üçüncü ve son aşamada da gerek proje taslak çalışmasında gerek “sağlıklaştırma” projesinde edindiğimiz verilere göre uygulama safhası başlayacak.

Üçüncü aşama 12 aylık bir zaman dilimini kapsıyor.

Bu süreç içerisinde de gerekli restorasyon çalışmaları tamamlanıp Çöplük Çarşımızı ve Dikiciler Arastamızı, buralarda bulunan tarihi mekanları ihya etmiş, Çorum’un kültür ve turizm hayatına kazandırmış olacağız. “

Toplantıda son olarak Yüksek Mimar Okan Yazgan tarafından proje hakkında slayt eşliğinde bilgi verdi.

Son Güncelleme: 21.06.2018 19:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilipden 2018-06-21 19:32:39

ÇORUM İskilip Tosya İstanbul duble yolunda haber varmı?

Misafir Avatar
iskilıpdene cevap 2018-06-21 19:56:42 @İskilipden

başlarım senin iskilip yoluna ayıp yav ikide bir senin işin gücün yokmu
aynı şeyleri tekrarlıyon dıngof

Beğenmedim! (0)
Avatar
ÇORUMDAN 2018-06-22 07:33:42

Beklemek yok yerel seçim yakın raylı sistem neden düşünülmez
Şehir 4 veya 5 parça gisi düşünülüp merkeze yığıntıyı önlenmelidir trafikte dağılır
Ama ne yapılır bilemem yerel seçim yakın tarımı da destekleyelim