Askeri personel sendikalı olabilecek

Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişim Başkan Yardımcısı Hacı Nuri Lafcı, Danıştay 10. Dairesi’nin...

19 Ocak 2015 Pazartesi 10:40
 Askeri personel sendikalı olabilecek


Sağlık-Sen Çorum Şubesi Basın ve İletişim Başkan Yardımcısı Hacı Nuri Lafcı, Danıştay 10. Dairesi’nin, Sağlık-Sen’in başvurusu üzerine Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan personelin büro hizmet koluna üye olmasına yönelik yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması kararını verdiğini açıkladı. Lafcı, “10. Daire ayrıca, sağlık hizmet koluna üye olmak isteyen çalışanın üyelik başvurusunun kabul edilmemesi konusunda da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararlar sonrası, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı hastanelerde görevli personele, sağlık hizmet koluna üye olmasının yolu açılmış oldu.” dedi.


Mahkeme kararı hakkında açıklamalarda bulunan Lafcı, “GATA’da çalışan bir sağlık çalışanının Sağlık-Sen’e üyeliği sonrasında üyelik formunun GATA komutanlığı tarafından sadece büro hizmet kolundaki sendikalara üye olabileceği gerekçesiyle reddedilmesi üzerine, ilgili işlemin ve gerekçesi olan Türk silahlı kuvvetlerine bağlı GATA ve diğer askeri hastanelerde görev yapan sivil memurların büro hizmet kolundaki sendikalara üye olmasını öngören yönetmelik hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması adına dava açılmıştı. Danıştay 10. Dairesi, 08.12.2014 günlü 2014/6155 Esas sayılı Kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri Bünyesinde görev yapan tüm sivil memurların Büro Hizmet Kolundaki sendikalara üye olabileceği yönündeki yönetmelik hükümlerinin ve üyelik formunun reddine yönelik GATA Komutanlığı işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Söz konusu karar doğrultusunda artık GATA ve diğer askeri hastanelerde çalışmakta olan sivil sağlık çalışanı ve memurlar Sağlık-Sen’e üye olabilecek.


‘Danıştay hakkı teslim etti’


Hak yerini bulmuştur. Askeri hastanede çalışanların, sağlık hizmet koluna üye olmasının yolunu açtık. Önce, Memur-Sen olarak Genelkurmay’da çalışan sivil memurlara sendika üyesi olmanın yolunu açtık, sonra da hastanelerdeki çalışanların kendi hizmet kollarına üye olması konusunda verdikleri hukuk mücadelesini kazandık. Avrupa’nın bir çok ülkesinde askeri personel bile sendika üyesi olabilirken, bizde sivil memurların bile sendika olamayacağı yönündeki engel, sendikal bir ayıptı. Önce bu ayıptan ülkemizi kurtardık, sonra da askeri hastanelerde çalışan sivil personelin kendi hizmet kolumuza üye olması için verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımız için verdiğimiz mücadele, elde ettiğimiz kazanımlar ortadadır. Mücadelemize, askeri hastanelerde çalışan arkadaşlarımızı da dahil edeceğiz.


ASM’lerde görevli çalışanların talep etmeleri halinde önceki görev yaptıkları hastanelere dönebilmesine ilişkin Sağlık Bakanlığı genelgesi Valiliklere gönderildi. Sendikamızın yaptığı görüşmeler sonucunda aile hekimliklerine geçmeden önce kadrosu Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde olan tabip, uzman tabip ve diğer sağlık personelinin (kadrosu ÇKYS’de ASM’de görünen ) (ebe, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni), istekleri halinde önceki görev yerlerine dönmelerine ilişkin Sağlık Bakanlığı genelgesi yayınlandı.” diye konuştu.




Son Güncelleme: 19.01.2015 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165