Atık yağların peşindeler

İl Genel Meclisi, çevrecilik bilincinin yaygınlaşması için evsel atık yağların akıbetini araştıracak.

03 Ekim 2013 Perşembe 19:07
 Atık yağların peşindeler


İl Genel Meclisi, çevrecilik bilincinin yaygınlaşması için evsel atık yağların akıbetini araştıracak. CHP Meclis üyesi Hasan Yıldırım, verdiği sözlü önerge ile belediye tarafından başlatılan evsel atık yağ toplama çalışmasının nasıl yürüdüğünün araştırılmasını istedi.

Kamuoyunun pek çok konuda aydınlatılması için yüksek bir performans sergileyen İl Genel Meclisi, bu önergeyle birlikte çevre bilincinin artırılmasına katkı sağlamak için harekete geçti ve konuyu Çevre ve Sağlık Komisyonu'na havale etti.

Çevrenin herkese lazım olan bir değer olduğunun altını çizen Yıldırım, evsel atık yağların çevre kirliliği yaptığı bilincinin yaygınlaştırılması için kamuoyunun bilgilendirilmesinin yararlı olacağını dile getirdi.

İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Eker de konuyu gündeme olarak, meclis üyelerine oylatarak, sözlü önergeyi incelemek ve rapor düzenlemek üzere komisyona havale etti.

Toplumsal yararı bulunan her türlü konuda önemli araştırmalarla kamuoyunu aydınlatan ve sorunlarına çözümüne katkı sağlayan İl Genel Meclisi, bu araştırmasıyla da çevre bilincinin yaygınlaşmasında önemli bir görevi yerine getirecek.

Toplantının gündem maddelerinin görüşülmesinde ise, bazı köylerin sınır tespiti ve yerleşik alan planlarına ilişkin rapor, İmar Komisyon Başkanı Ahmet Tuna tarafından meclise sunuldu.

Turizm Komisyonu Başkanı Selahattin Kocabaş'ın Hitit Üniversitesi öğrencilerinin ekonomiye katkısı ve satın almayı tercih ettiği hediyelik eşyalar olup olmadığı ile ilgili raporunu okumasından sonra, Eğitim Kültür Sosyal Komisyonu Başkanı Yaşar Ağzıkara liselerin Anadolu Lisesi statüsüne çevrilmesinden sonra 9. sınıfa yerleşemeyen öğrenci olup olmadığına dair raporunu meclisin bilgisine sundu.

Okula gitmeyenlerin oranı %2

İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, yaptığı araştırmayla ortaokul tahsilini tamamlayıp liseye gidemeyen öğrenci olup olmadığını ortaya koydu. Raporda "Yok denecek kadar az" ifadesiyle tanımlanan öğrenci sayısının %2 olduğu vurgulandı.

İl Genel Meclisi'nin dünki toplantısında, komisyon raporunu meclisin ve kamuoyunun bilgisine sunan Komisyon Başkanı Yaşar Ağzıkara, komisyon üyeleriyle birlikte Milli Eğitim Şube Müdürü Arslan Arslan'la toplantı yaparak konuyu araştırdıklarını ifade etti.

Ağzıkara, 16 Eylül tarihinde başlayan Meslek Liseleri ve İmam Hatip Lisesi'nin 9. sınıf kayıtlarının halen devam etmekte olduğunu, Anadolu Lisesi türü okullarda kayıtların tamamlandığını belirterek, "Yaptığımız görüşmede, 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı'nda 8. sınıftan mezun olan il genelinde 8 bin 913 öğrencinin bulunduğu, öğrencilerden 580'inin SBS puanı ile il dışındaki ortaöğrenim kurumlarına kayıt yaptırdığı, geriye kalan 8 bin 333 öğrenciden 4 bin 118 öğrencinin ise 8. sınıf diploma notu ile Mesleki ve Teknik Eğitim veren kurumlara ve genel liselere yerleştirildiği, geriye kalan yaklaşık 546 öğrencinin ise açık öğretim lisesine kaydının yapıldığı bilgisi verilmiştir." dedi.

Yaşar Ağzıkara, raporunu şöyle tamamladı; "Örgün eğitime yerleştirilemeyen 198 öğrencinin bulunduğu 8. sınıftan mezun olan öğrencilerden toplam 8 bin 715 öğrencinin örgün eğitime kayıtları yapılmıştır. Ayrıca 8. sınıftan mezun olan ve herhangi bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmayan öğrenciler, okul müdürlüklerince tespit yapılarak, açık liseye kayıtlarının yaptırılması için gerekli girişimler yapılarak kayıt işlemleri en kısa sürede tamamlanacaktır. İlimizde 8. sınıftan mezun öğrencilerden 397 öğrencimiz özel okullarımıza, 1573 öğrencimiz İmam Hatip Liselerimize, diğer öğrencilerimiz ise Anadolu türü okullarımıza ve meslek liselerimize yerleştirilmişlerdir. İlimiz genelinde 9. sınıfa kayıt yaptıramayan çok az düzeyde öğrenci kaldığını, Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu öğrencilerimizin eğitim ve öğretime katılmaları için tüm imkanların seferber edilerek, eğitimden mahrum kalmamaları için gereğinin yapılacağı bilgisi verilmiştir.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu özverili çalışmalarından dolayı kendilerine komisyonumuz adına teşekkür ederiz. Sonuç olarak yapılan araştırmalarda ve görüşmelerde örgün eğitimden yararlanamayan öğrenci sayısının yok denecek kadar ol olduğu, %2 civarlarında olduğu, velilerimizin okullara ilgisinin yoğun olduğu, öğrencilerimizin eğitim haklarının kısıtlanmadığı komisyonumuzca tespit edilmiştir."

Üniversite öğrencilerinin turizme katkısı var

İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu, yaptığı inceleme ve araştırma sonucunda, Hitit Üniversitesi öğrencilerinin Çorum'un turizmine ve ekonomisine katkı verdiğini ortaya koydu. Komisyon Başkanı Selahattin Kocabaş,  5 gün süren komisyon çalışmalarında en çok tercih edilen hediyelik eşyalara da ışık tuttu.

Hitit Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Ömer Çırak, Üniversite Genel Sekreterliği, Müze Müdürü Önder İpek, Hırdavatçılar ve Kalaycılar Başkanı Bilal Çetin'den konuya ilişkin bilgi ve istatistikleri aldıklarını kaydeden Komisyon Başkanı Kocabaş, raporunda öğrencilerin fakülte dağılımından, oda tarafından yapılan kurslara, İşkur ve Turizm Müdürlüğü'nün uygulama ve faaliyetlerine yer verdiği 5 sayfalık raporunun sonuç kısmında şunların altını çizdi;

"Komisyonumuz hediyelik eşya satan esnafları ziyaretlerinde ve yapılan araştırmalarda Hitit Üniversitesi öğrencilerinin hediyelik eşya olarak neler aldıkları soruldu, alınan bilgilere göre bakır kahve cezvesi, Hitit figürlü pano, kahvedanlık, bakır fincan, gibi hediyelik eşyalar ile birlikte bakır semaver, çiçeklik bakır vazo gibi hediyelik eşyalar aldıkları tespit edilmiştir.

Sonuç olarak komisyonumuz verilen önerge çerçevesinde yapmış olduğu araştırmalar ve görüşmeler sonucunda Hitit Üniversitesi öğrencilerinin ciddi anlamda Çorum turizmine ekonomisine ve ilimizin tanıtımına katkı sağladığı komisyonumuzca da tespit edilmiştir."






Son Güncelleme: 03.10.2013 19:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.