Bakan duyurdu, Çorum’da başladı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, e-duruşmanın bugün itibariyle Çorum'un yanı sıra 81 ilde uygulanmaya başlandığını duyurdu.

09 Kasım 2021 Salı 12:29
Bakan duyurdu, Çorum’da başladı

Adalet Bakanlığın tarafından ‘Yargı Reformu Stratejisi’ kapsamında hayata geçirilen e-duruşmanın bugün itibariyle 81 ilde bin 400 hukuk mahkemesinde uygulanmaya başlandığı duyuruldu.

E-duruşmadaki bu önemli gelişmeyi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sosyal medya hesabından duyurdu. Gül yaptığı paylaşımda “Duruşmalara sesli ve görüntülü katılmayı sağlayan ‘e-duruşma’ bugün itibariyle 81 ilimizde uygulanmaya başladı. Bakanlık mühendislerimizce geliştirilen sistem sayesinde avukatlarımız bin 400 hukuk mahkemesine bağlanabiliyor. Avukatlarımıza, vatandaşlarımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

EMEK VE TASARRUFU SAĞLAYAN E-DURUŞMA 400 BİN MAHKEMEDE AKTİF HALE GETİRİLDİ

Yargılamalarda emek ve zaman tasarrufu sağlayan e-duruşma sistemi 15 Eylül 2020’de uygulanmaya başlanmıştı. Hukuk mahkemelerinde avukatların sesli ve görüntülü bir şekilde çevrimiçi olarak duruşmalara katılmalarına imkan veren sistem, özellikle salgın sürecinde yoğun ilgi gördü. Adalet Bakanlığı mühendislerince yerli ve milli imkanlarla geliştirilen e-duruşma, uygulama kapsamının genişletilmesiyle birlikte 81 ilde kullanılabilir hale getirildi.

Sistem, Ankara, Ankara Batı, İstanbul, İstanbul Anadolu, Bakırköy, Gaziosmanpaşa, Büyükçekmece, Beykoz, Silivri, Çatalca, Şile, Adalar, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Muş, Osmaniye, Rize, Siirt, Sivas, Şırnak, Tunceli, Tokat, Amasya, Yozgat, Sinop, Kastamonu, Çorum, Nevşehir, Niğde, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı, Bartın, Karabük, Zonguldak, Bolu, Düzce, Bilecik, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Yalova, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli adliyelerindeki tüm hukuk mahkemelerinde, diğer 28 büyükşehir adliyelerinde ise icra hukuk, tüketici ve kadastro mahkemelerine kurularak uygulanmaya başlandı.

E-duruşma bugün itibariyle Ankara’da 236 ve İstanbul’da 518 hukuk mahkemesinde uygulanıyor. Ayrıca 28 büyükşehirdeki 173 mahkemeye ek olarak 51 ilde 473 mahkemede aktif hale getirildi. Böylece 81 ildeki bin 400 hukuk mahkemesinde sesli ve görüntülü duruşmalara katılım imkanı sağlandı.

E-duruşma uygulandığı günden bu yana 36 bin 567 kez kullanıldı. Sistemin güçlendirilmesi ve etkinliğinin artırılmasıyla yıl sonuna kadar e-duruşma uygulayan mahkemeye sayısının 2 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Sistemi kullanmak isteyen avukatlar, ilk olarak UYAP Avukat Portalı'ndan duruşmalarını sorguluyor ve gerekçesini yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hakimin sistem üzerinden talebi kabul etmesi halinde avukat, duruşmaya video konferans ile bağlanabiliyor. E-duruşma, mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlıyor.

İHA

Son Güncelleme: 09.11.2021 12:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
cahil vatandaş 2021-11-09 23:11:15

E duruşma yapılması yönündeki talebin çok iyi araştırılması gerekir.(yargıtayda,danıştayda,bölge adliye mahkemesinde,başka şehirde duruşmam var vs.vs.).İspat yükümlülüğünden ve sonuçlarından talepte bulunan sorumlu olsun ki Hakkın kötüye kullanılması ve davanın sürümcemede bırakılmasına yol açmasın.

Avatar
vatandaş 2021-11-09 20:27:12

Vekillerden birisi büroda diğeri duruşma salonunda celsenin tam ortasında sistemsel bir arıza olursa bürodaki ile iletişim sağlanamazsa duruşma salonunda hazır bulunanla mahkeme başkanı gıyabında duruşmaya devam edecek mi?

Misafir Avatar
Gamze 2021-11-11 18:49:35 @vatandaş

En iyisi eski usul.Adliye ye gidip,sıran gelince duruşmaya girmektir.

Beğenmedim! (0)
Avatar
gamze hanıma 2021-11-12 18:36:11

işin kolayı varken zor olanı seçmek niye?teknolojik imkandan neden yararlanmıyorsunuz?

Avatar
Ekrem 2021-11-12 21:20:53

Sistemi kullanabilseniz ne kadar yararlı bir uygulama olduğunu göreceksiniz.Emeği geçen herkese teşekkürler.

Avatar
GÖKHAN 2021-11-13 10:28:35

Hayırlı olsun

Avatar
eşref 2021-11-14 01:13:11

sistem çorumda kullanılmaya başlandı mı?