‘Başarılı müdürler görevden alındı’

Türkiye Öğrenci Meclisi 10. Dönem Genel Sekreteri Okan Baykara, başarılı okul müdürlerinin...

27 Ağustos 2014 Çarşamba 09:51
 ‘Başarılı müdürler görevden alındı’


Türkiye Öğrenci Meclisi 10. Dönem Genel Sekreteri Okan Baykara, başarılı okul müdürlerinin görevden alınmasına tepki gösterdi.


Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasını eğitime darbe olarak değerlendiren Baykara, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi;


“Milli Eğitim Bakanlığı, tamamen üst düzey eğitim yöneticilerinin değerlendirmelerine dayanan, eğitim kurumları yönetici değerlendirme sonuçlarını geçen gün açıklamıştır. Açıklanan sonuçlara baktığımızda sözde üst düzey yöneticilerin yapmış olduğu değerlendirmelerin ne kadar haksız olduğu görülmüştür.


Eğitim yöneticileri değerlendirme formuna göre, ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri 100 üzerinden toplamda en az 60 puan vererek tek belirleyen olmuştur. Öğrenci meclisi bulunmayan veya bulunmakla birlikte öğrenci meclisi başkanı değerlendirme yapabilme ehliyetine sahip olmayan öğrencilerin eğitim gördüğü eğitim kurumu (anaokulu, ilkokul ve zihin engelliler özel eğitim kurumu) müdürlerinin değerlendirmesinde ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri 100 üzerinden toplamda 65 puan; okul aile birliği ile öğrenci meclisi bulunmayan eğitim kurumu müdürlerinin değerlendirmesinde, ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri 100 üzerinden toplamda 70 puan; öğretmeni, okul aile birliği ve öğrencisi bulunmayan eğitim kurumu müdürlerinin değerlendirmesinde, ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri 100 üzerinden toplamda 100 puan verecektir. Bu durum ilçe milli eğitim ve şube müdürlerinin okul müdürlerini tek belirleyen haline getirmiştir.


Söz konusu değerlendirme puanları, eğitim kurumu müdürleri ile neredeyse tek bir gün çalışmamış, eğitim kurumu müdürünü hiç tanımayan, büyük bölümü geçtiğimiz eğitim öğretim yılı sonunda “siyaseten” atanmış ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri tarafından da verilebilmiştir. Yönetmelikte, en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin okul müdürü ile en az altı ay çalışmış olması gerektiğine ilişkin bağlayıcı bir kural olmasına rağmen ilçe milli eğitim müdürü ile şube müdürleri için böyle bir süre koşulu konulmamış olması, eğitim yöneticileri değerlendirme formunun göstermelik olarak uygulandığının kanıtıdır.


‘Tarihin en büyük tasfiye operasyonu’


Eğitim yöneticileri değerlendirme sonuçları sonucunda görevden alınan, görev süresi uzatılan ve yeni atanan okul müdürlerine baktığımızda, bugüne kadar görülmemiş yaygınlıkta, tarihin en büyük tasfiye operasyonu ve siyasal kadrolaşma girişimi ile karşı karşıya olduğumuz açıktır.  X sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin çok büyük bir bölümü görevden alınmış, beklenildiği gibi X sendikanın üyelerine alan açılmıştır.


30-35 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemi hiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Okul yöneticiliği koltuğunda artık hak eden değil; torpili olan, kişisel ilişkilerini kullanan, siyasi ve ideolojik davrananlar oturacaktır. Okul müdürlerinin puanını veren hücresinde kendi adamlarını görmek isteyen, kilit noktalara yandaşlarını getirmeyi hedefleyen bu kişiler benden olmayanı yok edeceğim düşüncesiyle hareket edenler, farklı düşünmeyenlere yaşama hakkı tanımamaya ant içmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaştırmalara, çatışmalara yol açacaktır.


Şimdi kendimizi bir okul müdürünün yerine koyalım;


Sınava hazırlan müdürlük sınavını kazan. Gittiğin okul için kendi imkanlarınla maddi kaynak bul okulu restore et. Okulun bulunduğu bölgede ihmal edilmiş ve dezavantajlı vatandaşlarımızın çocuklarını eğit.. Velilere ve çocuklara; üniversitelerle işbirliği yaparak yoğun bir eğitim programı hazırlayarak hem veli hemde çocukları yetiştirmeye çalış. Okul için sürekli arayışta bulun. Yine okulun binlerce eksilerinden sadece bir eksiğini kapatabilmek için eksiği nereden nasıl kapatabilirim diye geceni gündüzüne kat. Okulun başarı çıtasını yükseltmek için elinden gelen her şeyi yap. Bunca yaptığın şeylerden sonra Milli Eğitim Bakanlığınca başarısız sayıl ve görevden alın.


Tüm bu olan şeylerden sonra ben bu görevden almaları doğru bulmuyorum, eleştiriyorum ve eğitime bir darbe olduğunu düşünüyorum. Yorumu da yüce  milletimizin vicdanına bırakıyorum.




Son Güncelleme: 27.08.2014 09:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
eski müdür 2014-08-27 16:10:53

hay allah,ihtiyarlar gençlere fırsat vermez 65 yaşına kadar makam işgal eder,bu genşte yaşlılarla empati yapmış acaba kime yaranmak istemiş,vefa göstermiş gözlerinden öperim ,yakında milletvekili seçimi var yaşın tutuyorsa chp den aday ol:)

banner165