Basında özgürlükle demokrasi tam işlev kazanır

HGYD Başkanı Birkan Demirci, 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili açıklama yaptı.

24 Temmuz 2017 Pazartesi 14:37
Basında özgürlükle demokrasi tam işlev kazanır

HGYD Başkanı Birkan Demirci, 24 Temmuz Basın Bayramı ile ilgili açıklama yaptı.

Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, basında sansürün kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.

24 Temmuz 1908’de Meşrutiyetin ilanıyla Türk basınının daha özgür ve doğru yayıncılık yapmasını amaç edinen sansürün Türk basın tarihinden kaldırılışının 109. yıldönümünü kutladıklarını belirten Demirci, “24 Temmuz bildiğiniz gibi II. Meşrutiyet'te 1908'de Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde 24 Temmuz'da çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gün. Bir başkaldırı simgesi olan 24 Temmuz Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır” hatırlatmasında bulundu.


Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğini vurgulayan Demirci, sansürün kaldırılmasının üzerinden 109 yıl geçmesine rağmen, sansürün basının gündeminde hala ön sıralarda bulunduğuna işaret etti.


Demirci, “Gazeteci, televizyoncu, radyocu, internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinde çalışan basın emekçileri, yurttaşların gözü, kulağıdır. Genel ve yerel yöneticilerin sağlıklı hizmet üretmesine de basın emekçileri sorunlara ‘ayna tutması’ açısından önemli katkı sağlamaktadır.  Yazılı ve görsel basında özgürlük hedefine ulaşılmasıyla demokrasi tam işlev kazanır. Fikir ve düşünceyi ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü önüne sansür ve oto sansür konulması demokrasimizi geri götürdüğü gibi, iş yaşamında, ekonomide ve yabancı yatırımda alanlarında da sıkıntılara yol açar. Ülkemizde gerçek demokrasinin yaşam bulması, halkın haber alma özgürlüğünden geçer. Özgür basın, özgür halk, çağdaş toplum ve gelecektir” ifadelerini dile getirdi.


Demirci, son yıllarda basın özgürlüğünün sekteye uğradığını, basın emekçilerinin demir parmaklıklar arkasına mahkum edilmesinin üzüntü verici bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

 

Son Güncelleme: 24.07.2017 14:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.