Başkanlık sisteminde en önemli sorun yerele yansımaması

03 Ekim 2021 Pazar 15:43
Başkanlık sisteminde  en önemli sorun yerele yansımaması

AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde en önemli problemin geçiş iradesinin yerele yansımamasını olduğunu belirtti. Yeni sisteme geçişte işleyişi hızlandırmak için çalışma yapılıyor.

AK Parti kaynakları, “sistemin özünü bozmayacak” bazı değişikliklere gidilebileceğinin sinyalini verirken, muhalefetin “parlementer sisteme dönüş” çağrılarının gerçekçi olmadığını savunuyor. AK Partili kaynaklar, “Parlamenter sisteme dönüş artık teknik olarak mümkün değil. Mevcut sistemin eksiklerinin tedavisi ve her geçen gün değişen dünyaya uyum sağlamak için yeni tavırlar alınabilir; yeni adımlar atılabilir ama parlamenter sisteme kesinlikle dönüş yok” değerlendirmesini yapıyor.

‘YERELDE DÖNÜŞÜM’

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre AK Parti kulislerinde, Temmuz 2018’de uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli problemi olarak, “Ankara’daki başkanlık sistemine geçiş iradesinin yerele yansımaması” gösterilirken, yeni sisteme geçişte “bürokrasiyi bitirmek ve işleyişi hızlandırma”nın amaçlandığı ancak yerelde sistemin işlemediği belirtiliyor.

YETKİ DEVRİ

AK Partili yetkililer, “Yerelde parlamenter sistemdeki prosedürler aynen uygulanmaya devam ediyor. Şu anda yapılması gereken en önemli düzenleme ‘hayati olmayan’ bazı başlıklarda, ataması cumhurbaşkanı tarafından yapılan valilik ve il müdürlüğü gibi makamlara yetki devrinin tartışılması” yorumunu yapıyor.

AK Partili kaynaklar, yüzde 50+1 modelini içeren yeni sistemin muhalefet partilerini de ideolojik değil iş odaklı muhalefet yapmaya ittiğini; bu durumun iktidarı da, “daha iyisini” yapmaya zorladığını belirterek, sistemin korunması gerektiğini ifade ediyor. Parti kulislerinde, sistemde radikal bir değişikliğe “gerçekçi” bir muhalefetin de 2023 seçimlerine kadar “evet” demeyeceği; ancak seçimlerden sonra böyle bir değişikliğin gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Öte yandan AK Parti’de 2028’de bürokrasi ve siyasetin yeni sistemin işleyişine tam olarak alışacağı yorumları yapılıyor.

Son Güncelleme: 03.10.2021 15:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2021-10-03 16:07:30

Çok komik gerçekten.. 5 10 yıl sonra bu sistemi savunanlar nasıl karşı çıktıklarını anlatacak yanlayacak

Avatar
Oyle bir gun gelecek ki 2021-10-04 06:27:37

Bu yetkilerle muhalefetten biri baskan olunca o zaman gorecegiz bu saray soytarilarini. Bakalim nasil karsi cikacaklar ucube baskanlik sistemlerine.

Avatar
Çorum'lu 2021-10-03 20:01:09

Türkiye'm de yetkiyi tek kişiye verirsen sadece yanındakilere, çevresindekilerine ve yakınlarına çalışır. TÜRKİYE de ayrıcalığın en büyük örneği Çorum'dur. Çorum Türkiye de en fazla ülkeye katkı yapan illerdendir. Ancak ne hikmetse YATIRIMLAR konusunda ÇORUM HER ZAMAN ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRMEKTEDİR. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÇORUM VE ÇORUMLULARDAN ALDIĞINIZ OYLAR HARAM'DIR HARAM.

Avatar
Bir başka çorumlu 2021-10-04 16:44:55

Helal sana Çorumlu.

banner165