Bayat'taki facianın nedeni belli oldu

Bayat'ta 4'ü çocuk 5 kişinin yanarak can verdiği facianın nedeni belli oldu

13 Ağustos 2020 Perşembe 14:07
Bayat'taki facianın nedeni belli oldu

Çorum’un Bayat ilçesinde önceki gün çıkan ve 4’ü çocuk 5 kişinin hayatını kaybettiği yangının çıkış nedeni belirlendi.Bayat Belediyesi itfaiye ekipleri yangın sonrası yaptığı incelemelerde yangına evin bahçe kısmında bulunan tavuk kümesinde yakılan pürmüzün neden olduğu ortaya çıktı.

Kümeste başlayan yangının, bitişiğindeki odunluğa sıçradığı ardından alevlerin eve sirayet ettiği belirlendi. Yangında kül olan 3 evin bitişik nizamda ahşap yapı olduğu ve yangının bu nedenle çok hızlı büyüdüğü öğrenildi. Öte yandan yangına ihbarı gelmeden önce cadde de sulama çalışması yapan Bayat Belediyesi’ne ait itfaiye aracının dumanları görerek müdahaleye başladığı bildirildi.

BAŞKAN’DAN AÇIKLAMA

İlçede 4’ü çoçuk 5 kişinin hayatını kaybettiği yangının, ilk önce Muharrem Uysal Caddesinde sokak yıkama çalışması yapan itfaiye ekipleri tarafından fark edildiğini ve saat 15.00’te müdahale edildiğini anlatan Bayat Belediye Başkanı Ekrem Ünlü, sonrasında yaşananları şöyle anlattı: “Sokak yıkama çalışması yapan ekiplerimiz dumanları görerek yangına müdahale ederken İtfaiye Müdürlüğümüze saat 15.01’de yangın ihbarı düşüyor. İhbarın ardından saat 15.06’da ikinci itfaiye aracımız yangın mahalline intikal ediyor. Yangının devam ettiği ve büyümekte olduğu bilgisi üzerine 18 metre merdivene sahip olan üçüncü aracımızda saat 15.10’da itfaiyeden çıkış yapıyor. Bu arada yangının büyük olması nedeniyle Orman İşletme Müdürlüğü’ne bilgi veriliyor ve saat 15.12’de işletmeye ait arazöz olay yerine sevk ediliyor. Mevcut itfaiye araçlarına su takviyesinde bulunmak ve yangına müdahil olmak için en son elimizde bulunan dördüncü aracımızda saat 15.27’de itfaiyeden çıkış yaparak yangın mahalline ulaşıyor. Bayat Belediyemize ait 4 itfaiye aracı, Orman İşletme Müdürlüğüne ait bir arazöz de yangına müdahale ediliyor. İtfaiye ekipleri yangının büyüdüğünü fark ettikten sonra İskilip ilçesinden yardım talebinde bulunuyor. Bu talep üzerine İskilip Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir arazöz ve İskilip Belediyesi’ni ait bir itfaiye aracı destek için ilçemize gönderiliyor” dedi.

Bayat Belediyesine ait 4 itfaiye, Bayat ve İskilip Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait 2 arazöz ile İskilip Belediyesi’ne ait 1 itfaiye olmak üzere 7 araçla yangına müdahale edildiğini kaydeden Ekrem Ünlü, "Yangına müdahale esnasında ekiplerimize içeride insanlar olduğu bilgisi veriliyor. Bunun üzerine itfaiye personellerimiz önce yangının çıktığı ön kapıdan içeri girmeye çalışıyor orada alevlerin yoğun olduğunu görünce evin arka tarafından, kazma ve küreklerle açılan kısımdan içeriye giriyorlar. Eve giren personelimiz yangında hayatını kaybeden Ömer Çetin ve çocuğu dumandan boğulmak üzereyken buluyor. Evden çıkarılan 3 kişi ambulansa alınarak hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybediyor. Vatandaşlar itfaiye ekiplerine içeride iki çocuğun daha olduğunu söylüyor. Bunun üzerine üç personelimiz ve bir mahalle sakininin yardımıyla yanan eve tekrar giriliyor. 4 kişi çocukları aramaya başlıyorlar. Odalarda, banyoda ve mutfakta arama yapıyorlar çocukları bulamıyorlar. En sonunda yangının ilk çıkış yer olan ana giriş kapısıyla evin penceresinin arasında sıkışmış vaziyette 2 çocuk cesedine ulaşıyorlar" diye konuştu.

KÜMESTE PÜRMÜZ YAKILMIŞ

Yangının çıkış nedeniyle ilgili de açıklamalar da bulunan Başkan Ünlü, “İtfaiye personelimiz tarafından yangınla ilgili olarak yapılan araştırmalarda ev sahibi Emine Çetin’in evin bahçe kısmında bulunan tavuk kümesinde temizlik çalışması yaparken tüpe takılan pürmüzle ateş yakması sonucu yangının çıktığı, hem çevredekilerin beyanından hem itfaiye ekiplerinin çalışmalarından anlaşıldı. Bayat Belediyesi olarak biz yangın ihbarı almadan olaya müdahale ettik. Akabinde 5’er dakika arayla elimizde bulunan 4 itfaiye aracımızda yangın mahalline sevk ettik. Ne yazık ki yangın çıkan evin ahşap ve bitişik nizam olması, mahalle aralarının dar ve her yerden müdahale etme imkanının kısıtlı olması nedeniyle yangına müdahale edilmekte zorlanılıyor. Yanan evlerin dört bir tarafından ve diğer evlerin bulunduğu alandan yoğun şekilde müdahale ediliyor, yangının daha fazla büyümemesi ve çevre binalara sıçramaması için ekiplerimiz yangın mahallini dört taraftan çeviriyorlar. Yangına sadece tek taraftan müdahale edilmiyor. Ekiplerimiz hem yangının söndürülmesine, hem de çevrede bulunan evlere sıçramamasına gayret gösteriyor. Yangın 45 dakika gibi bir sürede kontrol altına alınıyor. Daha sonra iki kepçemiz ve 3 kamyonumuz burada enkaz kaldırma işlemine başlıyor. Yangının ardından gece saat 01.00’de de enkaz kaldırma işlemi bitiriliyor. Yangınzede vatandaşlarımıza başsağlığı, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha ilçemizin böyle bir yangına maruz kalmamasını diliyorum. Halkımızdan bu mevsimde otların kuru olduğu zamanlarda daha dikkatli olmalarını istiyorum. Mümkün olduğu kadar evlerinin önündeki otları yakmamaları ve ekmek yapımında daha dikkatli davranmalarını istiyorum” uyarısında bulundu.

'PERSONEL TAM DONANIMLI'

Yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra 30 kadar belediye personelinin de olay mahalline gittiğini kaydeden Ünlü; “Yangında itfaiye personelimiz tam donanımlı şekilde yangına müdahale etti. Ayrıca belediyenin farklı birimlerinde gören yapan 30 kadar personelimizde yangın yerine giderek olaya müdahale etmiştir. Yangına aktif bir şekilde müdahale eden itfaiye personelimize ve mesai mefhumu gözetmeksizin yangına müdahale eden personelimiz ve halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

İHA
 

Son Güncelleme: 14.08.2020 14:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Beyatlı 2020-08-13 14:36:42

Başkan bey yalan konuşuyor, itfaye erlerinde teçhizat yoktu maalesef, içeriden 3 kişiyi yanginzedenin yeğeni mustaga demir kurtarıyor.

Avatar
Ahmet kevser 2020-08-13 17:56:50

Bu kadar pişkinlik ve yalan nasil olur anlamıyorum. Tişört ve yelekle itfaiyecilerin geldiğini gelen ilk itfaiye ihbardan 12 dk sonra geldi toplam 7 degil araç vardi baskan tatildeydi ona yanlış bilgi veriyorlar bence en önemlisi de yangının içinden 2 çocuğu yaralı kurtaran mustafa demir bunu bütün bayat halkı gördü .sayin baskan kaç tane kadrolu itfaiyecisi var kactane ateşe dayanıklı kıyafeti var çıksın bayat halkına söylesin. Kim yalan söyleyuyorsa inşAllah o ateşin kat ve katında cayır cayır yansın

Avatar
Vatandaş 2020-08-13 18:16:08

İtfaiye ihbar üzerine geldi ayrıca öyle 6 dakika da falan da değil ayrıca içeriden çocukları Mustafa Demir kurtardı duvarları yıkıp girecek kadar ne donanım ne de bilinçli itfaiyeci var olsaydı enkazdan yanmış halde çıkan çocuklar şimdi yaşıyor olurdu

Avatar
Pes Doğrusu 2020-08-13 18:18:30

El insaf başkan el insaf.Sen orada değildin biz oradaydık, yangın anında oradaymış sın gibi konuşma. Gördüklerimiz nedense anlattıklarından çok farklı.
1.si yangından ilk kurtarılan 2 çocuğu ve dedelerini bulan sivil vatandaş. Evet eve ilk giren itfaiye personeli, ama geç giriyor geç. Yangın söndükten sonra herkes girer, önemli olan yangın esnasında içeri gidip o çucukları oradan almak, itfaiye bunun için eğitim alıyor, itfaiye eri bu riskleri bilerek bu mesleği seçiyor. Yangın kontrol altına alınınca içeri giren personel halen içeride elinde bir hortum ufak defek yangınla uğraşıyor. Nitekim sivil bir vatandaş içeri giriyor ve o dumanın içisinde, eliyle, ayağıyla gezdiği yerleri yoklayarak çocuklara ulaşıyor sırasıyla çocukları dışarıda ki sivil vatandaşlara uzatıyor.
2.sine gelince itfaiye personeliniz nasıl tam techizat gelmiş ispatlasana sıkıysa. Hiçbiri de tam techizat gelmedi. Tek kullanımlık gaz maskeleri bile daha önce kullanılmış, takar takmaz gazı bitti. Bir kaçının üzerinde itfaiyeci yeleği varken, birçoğunun üzerinde o da yoktu. Sizin tam techizattan kastınız, iki yelek mi.

Avatar
Sinan bozkurt 2020-08-13 18:23:52

Başkanın dediği gibi hic olmadı yanlış bilgi vermişler sayin başkana, itfaiyenin olay yerine uzaklığı 150 metre 3. Itfaiye gelmeden 2. Si alanı terk etti videoları var donanım dan kasıt artist gibi giyinmekse baskan haklı kısa kollu tişört ve yelekle geldiler oksijen tüpü 2 tane birisinin hortumu patlak cıktı diğerinin ici boştu personellerinden bir tanesi girmek için girişimde bulundu ateş cok ben giremem dedi mustafa demir adlı vatandaş 4 kere eve girdi 3 unde çocukları ve dedeyi çıkarttı 4.girişinde itfaiye personeli eşlik edebildi. Organizasyon yok donanım yok bilgi yok Allahtan orman işletme arazozu geldi de yangını kontrol altina aldı. 18 metre merdiveni olan donanımlı itfaiyede köpük yokmuydu ? Son olarak kazma kürekle degil vatandaşlar tekmeleriyle elleriyle arka tarafı açtılar

Avatar
Karagöz 2020-08-13 19:05:22

3. Resme dikkat edin madem itfaiyenin 18 metre merdiveni var ön camdan neden mudahele edilmedi yazık yürek yakan bir olay ihmal varsa daha çok yazık

Avatar
vatandaş 2020-08-14 01:19:53

Yukarıda Allah var yalan konuşmayın Bayatda bu şekil itfaiye ve yönetim oldukça çok canlar yanar belediye başkanın konuştukları yalandan başka birşey deyil

Avatar
firefighter 2020-08-14 10:48:57

1.Sayin başkan ev yangını ihbarına neden araçlar ekip olarak cikartilmiyor.
2. Yangin gibi oldukça önemli bir görevi ifa eden itfaiye teskilatini nasıl yol yıkama ile görevlendirebilirsiniz
3. Yol yıkama yapan itfaiye araci içinde su olmaz ve siz nasıl o aracı yangına gönderip müdahale etti dersiniz
4. İtfaiyecilerin üzerinde yanmaz elbise nomex var mıydı
5. Yangının büyümesinin en büyük nedeni itfaiye gibi sizden daha önemli bir görev yapan itfaiyecileri yol yıkamaya gönderip yangını önemsemeyerek ihmale neden oldunuz
6. İtfaiyecilerin eğitimlerini ve hizmet içi eğitimlerini tamamlattinizmi
7.videolardan izlediğim kadarıyla yangın soğutma çalışması bitmeden olay yerine iş makinesi sokulmaz
8. Belediye ait itfaiye araçlarıni söylemişsiniz lakin kaç adet kadrolu itfaiyeci var? Kacinda koruyucu ekipman olarak eldiven,yanmaz elbise (nomex), kask, temiz hava solunum cihazı, çizme vs var. Bunlari bulundurmak tamamen sizin göreviniz
9.Ayrica ihbar 15.01 geliyor iken itfaiye nasıl 5 dk sonra 15.06 olay yerine intikal eder, aracın ihbarda sonra 40 saniye ile 1 dakika arasında çıkış yapması gerekiyor
10. Bu olaydan sonra bari ders alırsınız diye düşünmek istiyorum ama umudum yok maalesef

banner165