Belarus heyetini merakla bekliyoruz

Şehir içi ulaşımdan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ile Ulaşım Hizmetleri Müdürü Lütfullah Şirin’in trafik uygulamalarını yerinde görmek üzere Belarus’a gittiğini bugün Habercim19’dan duyurduk. Şu an Belarus semalarına doğru ilerliyorlardır herhalde…

14 Aralık 2016 Çarşamba 14:13
Belarus heyetini merakla bekliyoruz

MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

Şehir içi ulaşımdan sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ile Ulaşım Hizmetleri Müdürü Lütfullah Şirin’in trafik uygulamalarını yerinde görmek üzere Belarus’a gittiğini bugün Habercim19’dan duyurduk. Akşam saatlerinde Belarus semalarına doğru ilerliyorlardır herhalde…


Çorum Belediyesi’nin şehir içi trafiğini rehabilite edebilmek için Yalova Üniversitesi ile bilimsel çalışmalar yaptığı, açık ve kapalı otopark projeleri ürettiği, park yasakları ve tek yön uygulamaları ve kavşak düzenlemeleri gibi bir dizi tedbirler aldığı malum.


Trafikten sorumlu iki yetkilinin inceleme yapmak üzere Belarus’a gideceğini duyduğumda biraz düşündüm, ‘acaba neden Avrupa başkentleri veya şehirleri değil de Belarus.?’ diye merak ettim.


İnternet üzerinden Belarus trafiğini sorgulayıp karşılaştığım ilk bilgileri Çorum’a uyarlamaya çalıştım.


* Belarus 207 bin km yüzölçüm ve 9 milyon nüfusa sahip bir ülke.


* Araç trafiği bizim gibi sağdan akıyor.


* Caddeler çok geniş, trafik sıkışıklığı ve gürültü kirliliği yok. Bizde benzer caddeleri ve trafik sıkışıklığının olmadığını söylemek pek mümkün değil.


* Trafik işaretlerinin çoğu Kiril (Rusça) alfabesi harfleri ile yazılıyor.


* Ulaşım ülkenin bir ucundan bir ucuna demiryolu ve karayolu ağı ile sağlanıyor. Demiryolu ağı komşu ülkelerin demiryollarıyla birleşiyor. Bizde demiryolu ağı yeni gelişiyor.


* Metro, troleybüs, otobüs, dolmuş, taksi gibi toplu taşıma araçları rahat kullanılabiliyor. Ayrıca ulaşım çok ucuz. Bizde Metro, troleybüs yok. Ulaşım ucuz değil.


* Özellikle öğrenciler tüm toplu taşıma araçlarından aylık abonman kartı ile 10 dolar karşılığında yararlanabiliyor. Bizde tek binimlik öğrenci ücreti zamlı tarifeyle 1 lira 35 kuruş oldu. Bir öğrenci iki kez toplu taşıma aracına binse karşılaştırmalı hesap daha iyi ortaya çıkar.


* Yine ucuz benzin nedeni ile Belarus’da Türkiye’ye oranla taksi en çok tercih edilen ulaşım aracı. Taksi fiyatları çok düşük. Biz akaryakıtı pahalı kullanan ülkeler arasındayız. Taksi ile ulaşım acil durumlarda söz konusu.


Trafik Çorum’da gerçekten kötü. Bakalım heyet Belarus’tan Çorum için heybelerine ne doldurup gelecek.?


Son Güncelleme: 14.12.2016 14:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman Nuri KÜRELİ 2016-12-14 16:59:07

sayin başkanimiza ve müdür beye tekni̇k destek gezi̇leri̇nde kolayliklar di̇ler çorum i̇çi̇n ufuk açacak kazanimlarla sağsağli̇m gelmeleri̇ni̇ di̇leri̇m. o.nuri küreli̇ ulş.hi̇z.mdlğ. trf.si̇ny.ami̇ri̇

Avatar
Ali bey 2016-12-15 00:23:50

Çorum'un çevresine çember çizen bir geniş yol yapılmalı ve şehir bu yola göre dağıtılmalı gelecek yüz yılda.