Beton, beton, beton...

Şehircilik Şurası'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirlerin ruhundan bahsederken, betonlaşmadan yakındı.

09 Kasım 2017 Perşembe 00:01
Beton, beton, beton...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de düzenlenen Şehircilik Şurası’nda konuştu. Erdoğan konuşmasında betonlaşmadan ve betonlaşmanın yol açtığı ruhsuz şehirleşmeden bahsetti.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Dodurga Belediye Başkanı Mustafa Aydın ve Ortaköy Belediye Başkanı Taner İspir’in katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özetle şöyle konuştu:

‘Az önce Sinan’ı dinledik. Şehrin mimaride ruhunu okumanın gönülle ilişkili olduğunu okuduk. Bu işin bir zihinsel yanının olduğu, gönülle ilişkisinin nasıl kurulduğunu okuduk. Çünkü şehirleri inşa ederken, onlara kendi ruhumuzdan da üfleriz, üflememiz gerekir.Şehirler bu açıdan kurucularının, sakinlerinin, üzerinde daha önce yaşayanların adeta aynası gibidir. Hayata nasıl bakıyorsak dünyayı nasıl idrak ediyorsak, yaşadığımız şehirlere de öyle şekil veririz. Bu sebeple ecdadımız çok güzel bir ifadeyle, “Bir şehri aziz kılan, o şehrin sakinleridir, yaşayanlarıdır” derlerdi. Tasavvurumuz nasılsa, şehirlerin mimarisi de öyledir. Yahya Kemal’in tespitleriyle ifade edecek olursak, “Ecdad bir yere yerleşeceği zaman önce mescidini yapar, yanına hamamını kondurur yakında da mezarlığı seçerdi. Selvilerini diker, sonra bunların etrafına evlerini inşa ederdi. Böylece toprak imana gelirdi” diyor.“SELVİ,

ENDAMLI SELVİ NEREDE? MEZARLIKLARDA”

Dikkat edin yeşillik ararsanız nerede bulursunuz? Mezarlıkların olduğu yerde bulursunuz. Bunun dışında maalesef. Selvi, endamlı selvi nerede? Mezarlıklarda. İstanbul’da selviyi bulacaksak Karacaahmet Mezarlığı’nda bulursun, onun dışında bulamazsınız. Bu hale geldik. Bizim kültürümüzde şehirler işte böyle kurulurdu. Şehirlerin sultanı olan, bir semtini sevmenin dahi ömre bedel olduğu İstanbul da böyle bir şehirdir. Şehirlerin anası Kahire de böyleydi.

Şimdi önümde cami, mescit, onun önünde de dikkat edin kuşların evi var. acaba şu anda artık bu kuşlara ev yapmayı düşünen var mı? Böyle bir anlayış kaldı mı? Bu hassasiyet çok önemli. Ve o kuşlar nereye barınacağını, nerede yiyeceğini, içeceğini gayet iyi biliyordu. Bugünkü şehirlerimiz maalesef insan fıtratını değil, bireysel hırsları merkeze alan bir bakış açısıyla inşa ediliyor.

Bu sebeple günümüz şehirleri insana huzur vermiyor. Az önce güzel kızımız ifade etti. Beton, beton, beton. Orada ruh yok, huzur yok. Bu huzuru yeniden bulmak için biz yöneticiler başta olmak üzere tüm belediyelere çok ciddi işler düşüyor. Salonumuzda mimarlarımız, mühendislerimiz var, onların hocaları olan mimarlar da var. inşallah atılacak adımlarda, projelerde bunlar ihmal edilmezse inanıyorum ki şehirlerimiz çok daha farklı, güzel olacaktır.”

HÜRRİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Reis 2017-11-09 00:42:04

Reis gayet güzel anlatmış. Peki bunu şimdiye kadar anlamayan kavrayamayan 9 yıldır bu şehri yonettiğini sanan belediye başkanı nasıl anlamamış. Peki şimdi halk olarak bu belediye başkanının söylediklerinin toplum nazarında geçerliliği var mıdır? Peki bunu yere göğe sığdıramayanlar hala aynı şeyleri nasıl söyleyecekler. Yav şu memlekette sorumluluk sahibi hiç kimse yok mudur ki bu sehre yapılan ve yapılmak istenen ihaneti haykırsın. Yasaklar, Yolsuzluk ve Yoksulukla ilgili sorumluluğu olan bu siyasetçilerin hiç sorumluluğu yok mu. Tayyip Erdoğan sayesinde göremeyeceği makamları ve imkanları elde etmiş hiç bir liyakat ve ehliyet sahibi olmadığı halde hatta kendi mesleklerin de dahi başarılı olamamış bu tarz zaadlar bu şehre ne verebilirler ki. Bu milletten ve bu şehirden alabildikleri çok şey var. Lakin sabır taşmak ta insanların aklı ile alay edercesine sanki sütten çıkmış ak kaşık gibi nutukları izahtan, izandan uzaktır. Tayyip Erdoğan ve milletin, devletin imkan verdiği bu büyük görevleri kendi şahıslarına itaf, imkan sağlayacak kadar ukalalastırmaları kabul edilemez. Endamı basit, fikri kirli, hiç bir uzun mücadelesi olmayan kişilerin kerameti kendinde bulması ayrıca uçuktur. Sıkışmış siyasetten imkan bulan ve yer açıp her şeyi unutup tamamen kendi hırsına yenilen temsilciler, düşünce fikir anlamında zaten hastalanmıştır. Hastalanmış fikirden sağlıklı, ahlaklı, erdemli, haklı hiç bir faydalı iş vuku bulmaz. Sadece zaman ve imkanlar açısından şahsi fayda sağlar. Allah bizleri bu tarife benzer kişilerden korusun.

Avatar
Mesaj 2017-11-09 00:52:50

Reis mesajı birilerine iyice vermiş.Beton diyor daha ne desin.

Avatar
Mes- ele 2017-11-09 01:16:57

Mes-ele günü birlik çıkarlar olunca betonda olur,diken de.Mes-ele koltuk, şan,şöhret olunca hak gider batıl gelir.Mes-ele yüksekten uçmak olunca altta kalanın canı çıksın olur.Mes-ele o yaptı bu yaptı olunca kendinde hak görür.Mes-ele nerden geldiğinin nasil gittiğinin önemi olamayınca haydan gelir, huya gider.Mes-ele bugün ağam yarın bu paşam dediğinde düşmanın çok olur.Mes-ele kin nefret intikam hırs olunca kötünün kör tarafı seni bulur.Mes-ele olmasın yeter.

Avatar
Mehmet Akif 2017-11-09 01:29:01

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler hakk'ın...
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.
Mehmet Akif ne güzel anlatmış sözde değil özde yaşamiş.Bu mısraları okuyup sözünde ve özünde uygulayan kaç tane siyasetcimiz çıktı merak ediyorum.Cumhurbaşkanımız 15 yılda öyle mücadeleler verdi ki tarih yazar.Öyle imkanlar oluşturdu ki millet söyler.Öyle zamanlar oldu ki dimdik durdu eğilmedi.Öyle sıfatlar verildi ki tenezzül etmedi.Amaaaa onun sayesinde ve milletin sayesinde yer bulanlara bu imkanlar verilseydi acaba ne olurdu.Sadece şunu söylemek gerekir destuuur edin aklınızı başınıza alın.Reis varsa siz varsınız millet varsa siz varsınız.İnanın bir damla emareniz okunmaz.Ahlaktan ve adaletten sapanin geleceği yok.

Avatar
Hacı 2017-11-09 01:37:36

VAllaha reis ağzından bal damlamiş.bu kadar güzel mi anlatılır bu kadar güzel mi ifade edilir.Şimdi sen böyle dedinya herşeyi unutur bu beton dökenler iki günde çevreci yeşil ayci gibi millete fetvaa çekerler senin sözlerini sen de olmasan VAllaha çekilmez bunlar.

Avatar
hakikat 2017-11-09 10:04:10

Bu olayı M.Külcü'ye bağlayan delidir. sayın cb "inşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiştir" diye 2015 de açıklaması var. Bu betonlaşma binevi senin eserin sayın cumhurbaşkanım. aşağıdaki arkadaşlar eleştiri yapabilecek misiniz?

Avatar
hakikat 2017-11-09 10:22:38

inşAllah çorum'da ikinci bir kürt açılımı olmaz aksi taktirde ak parti kaybetmeye mahkumdur.

Avatar
Serra 2017-11-09 10:51:42

Beton deyince aklıma ilk gelen şey belediye başkanı muzaffer külcünün beton Şirketi benim deyip sonrada benim değil dediği tartışmalı günler aklıma geldi.bilin bakalım onun mu değil mi?

banner165