BİKTUDER’den Müze’ye ödül

Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği (BİKTUDER), Çorum için yaptığı örnek...

17 Ekim 2014 Cuma 15:45
 BİKTUDER’den Müze’ye ödül


Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği (BİKTUDER), Çorum için yaptığı örnek tanıtım çalışmaları için Müze Müdürlüğü’ne ödül verdi.


Dernek olarak Çorum’un turizm ve kültürel tanıtımına önem verdiklerini ve Çorum Müze Müdürlüğü’nün de Çorum’un tanıtımı adına yaptığı çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirten BİKTUDER Başkanı Hayati Çam, Müze Müdürü Arkelolog Dr. Önder İpek’e plaket vererek kutladı.


Tanıtımın devamlılık isteyen bir süreç olduğunu da dile getiren Hayati Çam, dernek olarak bu süreçte aktif olarak yer alan bir kamu kuruluşuna ve bir özel kuruma her yıl turizm ve kültür tanıtım ödülü vereceklerini söyledi.


Müze Müdürlüğü tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) destekli hazırlanan ‘Herkes Müzeye’ ve ‘Çorum Müzesinde Birşeyler Oluyor’ adlı projelerden bahseden BİKTUDER Başkanı Hayati Çam, şu açıklamalarda bulundu:


“Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın ‘Küçük Ölçekli Altyapı Geliştirme, Kültürel, Turistik Değerleri ve Ekolojik Dengeleri Koruma ve İyileştirme Mali Destek Programı’ çerçevesinde Çorum Valiliği adına Çorum Müzesi tarafından hazırlanan ‘Herkes Müzeye’ projesi hazırlanarak 2012 yılında uygulamaya geçirilmiştir. Projede amaç, son yıllarda dünya müzelerinde hâkim olan Yeni Müzecilik yaklaşımını ve uygulamalarını Çorum Müzesinde de geliştirmek ve yerleştirmektir. Projede, müzelerin her şeyden önce birer eğitim kurumu olduklarını vurgulayıcı, ziyaretçi odaklı bir yaklaşımla müze ve içeriğini erişilebilir kılan, toplumun her kesimini kapsayan faaliyetler bulunmaktadır. Bu çerçevede Çorum Müzesi binası içerisinde bulunan lojman ve misafirhaneler ‘Eğitim ve Uygulama Merkezi’ne dönüştürülmüştür.


Çorum Müzesi Eğitim ve Uygulama Merkezinin yapılmasının ardından müze ziyaretlerinin sürekli olması ve kültürler arası iletişimin canlı tutulabilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca Müzenin eğitim bütünlüğü içerisinde önemli bir rolünün olduğunun benimsetebilmesi amacıyla İlköğretim öğrencilerine yönelik olarak Hitit yaşam kültürü ile ilgili uygulamalı eğitim çalışmaları yapılmaktadır.


Yine bu proje içerisinde müze teşhir salonlarında yenilikçi uygulamalar çerçevesinde Hitit Dönemine Ait Kabartmalı Vazolara Yeni Vitrin Yapılması ve Dokunmatik Ekran ile Görselleştirilmesi, Hatti Dönemi Ölü Gömme Töreninin İnteraktif Animasyonu, Simülatörlü Hitit At Arabası ile Boğazköy-Hattuşa Örenyerinde Sanal Gezi ve Roma Dönemi Güneş Saati Sergi Alanı uygulamaları da yapılmıştır.


Çorum Müzesi Eğitim ve Uygulama Merkezinde Müze eğitimine katılmakta olan öğrenciler, Türkiye'de ilk kez uygulamaya geçirilen ve müze binası içerisinde oluşturulan yatakhanede kalarak müze eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.


Eğitim ve Uygulama Merkezinde atölyeler, drama ve sergi alanı ile birlikte bir de Hitit Evi bulunmaktadır. Eğitime katılanlar Hitit Evi'nde Hitit yaşantısı ile ilgili olarak müze profesyonellerinden, eğitim atölyelerinde ise eğitim uzmanlarından uygulamalı olarak eğitim almaktadırlar.


Yapılan müze eğitimi sonucunda öğrencilerin geçmiş uygarlıkları tanıma ve günümüzle bağlantı kurabilmesi, planlama, sosyal, kültürel ve sanatsal katılımın sağlanması, organizasyon yeteneğinin geliştirilmesi, yaratıcı düşünme ve takım çalışmasına yatkın bireyler olarak hayata hazırlanmalarına katkıda bulunulmaktadır.


Yine Çorum Müzesi tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Çorum YDO destekli hazırlanan ve Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından kabul edilen ‘Something's Happening In The Çorum Museum-Çorum Müzesinde Bir şeyler Oluyor’ projesi 2012-2013 yıllarında uygulanmıştır. Proje kapsamında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat Müze yetkilileri ile öğretmen ve eğiticilere yönelik Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri fakültesi öğretim elemanları tarafından kürasyon, performans sanatları ve drama eğitimleri verilmiştir.


Eğitime toplamda 84 kişi katılmıştır. Bunların 46'sı öğretmen, diğerleri ise farklı illerden gelen müze elemanları, müze profesyonelleri ile üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi ve diğer ilgililerdir. Eğitim çalışmaları Çorum Müzesi, Boğazkale-Hattuşa'da ve Alacahöyük'te uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir.


Ayrıca, çocuklara, öğrencilere ve gençlere yönelik uygulamalı mitolojik takı tasarım eğitimi verilmiştir. Çalışmada çocukların ve gençlerin kolay anlamasına imkân verecek nitelikte görsel ağırlıklı el broşürleri hazırlanarak müzede yer alan Hitit Dönemi'ne ait takı örnekleri kullanılmıştır. Eğitime katılan öğrenci grupları, Çorum Müzesi Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde kendilerine ayrı ayrı set halinde verilen malzemelerden yararlanarak eğitimci eşliğinde takı tasarlayıp kullanılabilir hale getirmiştir.


Yine proje kapsamında, proje tanıtımına ilişkin 5000 adet Türkçe-Almanca-İngilizce kitapçık bastırılmıştır.


Çorum Müzesinde ‘Çorum Museum Collection’ isimli mobil uygulama hayata geçirilmiştir. Akıllı telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulamada kullanıcılar; Çorum Müzesi, Boğazköy ve Alacahöyük Örenyerleri ve Hitit Uygarlığı ile ilgili bilgilere erişebilmektedirler. Hititlerle ilgili yapılmış olan canlandırma resimlerden dönemin yaşamı hakkında bilgiler edinilirken, müzede sergilenen eserlerin nasıl yapıldıkları veya ne için kullanıldıkları da öğrenilmektedir. Müzeyi gezerken de kullanılabilecek bir araç olan uygulama, kullanıcıların telefonlarında saklayabilecekleri ve her zaman erişebilecekleri bir bilgi bütünüdür. Uygulamaya Google Play veya App Store'dan ücretsiz olarak erişilmektedir.


Çorum Müze Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar nedeniyle dernek olarak kutluyor başarılarının devamını bekliyoruz.”




Son Güncelleme: 17.10.2014 15:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.