Bilgi kirliliği ancak doğru bilgi ile önlenir

Doğru haber ve bilginin değeri böyle olağanüstü günlerde daha da artıyor. Gazeteciler de doğru bilgiyi okurlarına aktarmakla görevli.

24 Mart 2020 Salı 17:34
Bilgi kirliliği ancak doğru bilgi ile önlenir

Tüm dünya koronavirüs salgını ile başetmeye çalışıyor. Türkiye de devletin aldığı tüm tedbirlerle koronavirüsü en az can kaybı ile atlatma uğraşında. Sıkıntılı ve oldukça zorlu bu süreçte başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili birimleri sağlıklı ve doğru bilgi akışını sağlamak için sık sık basın açıklaması yaparak gazetecilerle bilgi paylaşımında bulunuyor. Bu dönemde sağlıkçılar, emniyet görevlileri gibi gazeteciler de sahada yoğun bir şekilde çalışıyor, kamuoyuna, okurlarına doğru haberi aktarmak için çaba gösteriyor. Böyle  olağanüstü günlerde fısıltı gazeteciliği de boş durmuyor; doğru mu yalan mı kaynağına bakılmaksızın her türlü kirli veri sosyal medya ağlarında binlerce kişiye dağılıyor. Bilgi kirliliği, panik ve korkuyu önlemenin tek yolu ise doğru bilgiyi vatandaşa zamanında aktarmaktan geçiyor.

Gazetecilik mesleğinin ilkelerini önemseyen tüm basın-yayın kuruluşları gibi habercim19 da yaşadığımız bu zor günlerde, gelen her veriyi, kaynağına sormadan, yetkililere doğrulatmadan yayımlamıyor. Doğru haberi verirken de kamuoyunu paniğe sevketmeden sadece vatandaşı bilgilendirme ve bilgi kirliliğinin önüne ket vurma anlayışından hareket ediyor.

Şimdiye kadar koronavirüsün Çorum’daki seyri konusunda yetkililerden sadece bir kez açıklama yapıldı. O günden bu yana da devletin kurumlarından sağlıklı bilgi akışı sağlayamadık. Koronavirüs seyrinden kastımızın, hastalığın yayılımını önlemek için yapılan çalışmalar değil elbette. Sağlık Bakanlığı ülke genelindeki tüm bilgilerin tek ağızdan açıklanmasını istiyor olabilir. Ancak Çorum gibi küçük yerlerde kulaktan kulağa ya da sosyal medyada yayılan yanlış haberlerin önünü kesmek için yetkililerin fazla detay vermeden en azından kamuoyuna öz ama doğru bilgiyi aktarmaları, zaman zaman basını bilgilendirmelerini bekliyoruz.

Son Güncelleme: 27.03.2020 21:26
Anahtar Kelimeler:
Habercim19Koronavirüs
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.